Categorieën
Algemeen

Elektrische auto’s op Terschelling

Op Terschelling zijn vorige week 39 elektrische auto’s afgeleverd. Het is de eerste groep auto’s, bedoeld voor een groter programma met elektrische deelauto’s voor de Terschellingers.

Een jaar geleden kwamen er al vier Leaf’s, de elektrische auto van Nissan, naar het eiland. Het ging toen om een haalbaarheidsonderzoek van zes weken door RoyalHaskoning DHV. Initiatiefnemer Hans Werner wilde destijds pijlen of er interesse was op het eiland voor deelauto’s.

“In 2010 telde Terschelling ca 2035 personenauto’s, de bedrijfswagens, suv’s en terreinauto’s niet meegerekend, met een totaal brandstofgebruik van 1.514.150 liter per jaar (lpg, benzine en diesel). Duurzaam is dit, gezien het relatief geringe oppervlak van Terschelling, bepaald niet. Al die auto’s verfraaien het aanzicht van het eiland niet en straatjes in vooral West, staan vol met auto’s, die nauwelijks rijden”, stelde Werner.

Inmiddels heeft Werner besloten het programma door te zetten en zijn de eerste 39 exemplaren afgeleverd op het eiland. Uit het onderzoek is gebleken dat zo’n 17% van de inwoners bereid zou zijn om de eigen auto te verkopen als het programma voldoet.

“Het autodelen is gebaseerd op mobiliteit per tijdseenheid en per kilometer. De auto wordt als abonnee van het autodeelbedrijf gehuurd zonder reservering of tijdsafspraak. De auto wordt geopend met een persoonlijke kaart en gestart met een persoonlijke code. Is men klaar met de rit, dan wordt de auto weer afgesloten met de kaart en is hij gereed voor de volgende berijder”, is het idee.

De auto hoeft niet altijd terug te worden gezet op het punt van instappen, mits nog genoeg actieradius. Bij te weinig actieradius wordt van de abonnee verwacht de auto bij een oplaadpaal te plaatsen.

De gemeente Terschelling en de Provincie Fryslân steunen het project in de vorm van het plaatsen van 35 laadpalen. Die moeten in de loop van het jaar verschijnen op het eiland. Op een bijeenkomst met het nieuwe college eind vorige week gaven de eilanders aan een energieneutraal Terschelling hoog op de wensenlijst te hebben staan.

Onderstaande document werd vorig jaar aangeleverd bij de aankondiging van het vooronderzoek:

Electrische Deelautos Op Terschelling

-- Advertentie --