Categorieën
Algemeen

Gevoelige draaiboeken gemeente Terschelling openbaar op internet

De Leeuwarder Courant ontdekte eerder deze week dat de gemeente Terschelling rampenplannen openbaar toegankelijk op het internet had staan.

Het gaat volgens de krant om draaiboeken en calamiteitenplannen voor onder andere Oerol, de Berenloop, de Fjoertoer, de HT-race, overstromingsgevaar, natuurbranden, walvisstrandingen, stroomuitval en een grieppandemie op het eiland.

Deze documenten bevatten veel privacygevoelige informatie, zoals contactgegevens van personen werkzaam bij onder andere hulpdiensten en overheidsdiensten, maar ook scheepseigenaren. Normaal gesproken zijn deze bestanden middels een wachtwoordbeveiliging op te vragen via de website van de Veiligheidsregio Fryslân.

De Leeuwarder Courant vond de documenten echter op een openbare website, gemaakt met de gratis dienst Weebly. Inmiddels zijn de documenten niet meer te downloaden.

Volgens de krant kon de gemeente Terschelling niet reageren op het voorval. De Veiligheidsregio Fryslân zegt wel tegen de krant onderzoek te doen naar de oorzaak van het lekken.

-- Advertentie --