Categorieën
Algemeen

Vis tegen zwemmersjeuk in meertje van Hee

Wetterskip Fryslan heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer 50 kilo zeelt en baars uitgezet in het duinmeertje bij Hee. Dit om de parasiet die zwemmersjeuk veroorzaakt tegen te gaan, meldt de gemeente Terschelling.

Het duinmeertje bij Hee behoort tot de schoonste zwemwateren van Fryslân. In het meertje komen echter ook volop de bekende poelslakken voor, waarvan nog geen 1 op de 100 een parasiet bij zich draagt. Bij aanraking met de huid veroorzaakt deze parasiet zwemmersjeuk. De uitgezette baarzen en zeelten zijn dol op de slakken en eten op die manier de gastheer van de parasiet op. Overigens blijft vissen in het meertje toegestaan, waarbij eenieder wel verzocht wordt de gevangen vis weer levend terug te gooien.

Behalve het bestrijden van de slakken is het ook van belang om watervogels (waaronder eenden) zoveel mogelijk te weren en daarom ook niet te voeren. De eenden eten ook slakken, maar poepen vervolgens de levende parasieten weer uit waardoor deze in het meertje blijven. Ook in het beheer dient rekening te worden gehouden met de slakken. De planten in het ondiepe zwemmersdeel moeten gemaaid worden, maar dan wel buiten het groeiseizoen als de watertemperatuur voldoende laag is.

Om ook de waterkwaliteit goed te blijven houden is het van belang om het kwetsbare natuurlijk evenwicht in het meertje zo min mogelijk te verstoren. Iedereen heeft belang bij een goede zwemwaterkwaliteit. Het te water gaan met paarden en honden én het laten poepen van paarden en honden in het water en ook rond het water is daarom ongewenst. Het kan leiden tot besmetting van het water met darmbacterieën (E-coli).

De mogelijkheid om zwemmersjeuk op te lopen is met het uitzetten van de vis niet direct verholpen. Het Wetterskip en Staatsbosbeheer adviseren zwemmers daarom uit de buurt van waterplanten te blijven en na het zwemmen direct goed af te drogen. Mocht u toch zwemmersjeuk oplopen, meldt dit dan bij FUMO (zwemwater@fumo.nl of via de provinciale zwemwatertelefoon op 058-2925 650. Meer informatie vindt u op de landelijke internetsite zwemwater.nl.

Staatsbosbeheer en het Wetterskip hebben met de drie omliggende campings intensief overleg over het beheer van meertje en over de inrichting van de omgeving. De inzet van de campings bij het beheer, zoals het legen van prullenbakken en het houden van toezicht, wordt erg gewaardeerd.

-- Advertentie --