Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Mon, 21 May 2018 08:27:13 +0000 nl hourly 1 Zoekactie Noordzee zonder resultaat https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/zoekactie-noordzee-zonder-resultaat/ Mon, 21 May 2018 08:27:13 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10879 Skylgenet.nl | Terschelling online

De reddingboten van Terschelling en Texel werden gisteravond opgeroepen voor een man over boord op de Noordzee. De bulkcarrier Seastar Endeavour voer zo’n 100 kilometer noordwest van Terschelling toen bij de Kustwacht melding werd gemaakt van een man over boord. Het bemanningslid werd rond 15:00 voor het laatst gezien door de overige bemanning, die uiteindelijk [...]

Dit bericht, Zoekactie Noordzee zonder resultaat, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Arie Visser

De reddingboten van Terschelling en Texel werden gisteravond opgeroepen voor een man over boord op de Noordzee.

De bulkcarrier Seastar Endeavour voer zo’n 100 kilometer noordwest van Terschelling toen bij de Kustwacht melding werd gemaakt van een man over boord.

Het bemanningslid werd rond 15:00 voor het laatst gezien door de overige bemanning, die uiteindelijk om 19:30 alarm sloegen. Naast de reddingboten van Terschelling en Texel werd ook een helikopter ingezet. Daarnaast werd overige scheepvaart gevraagd uit te kijken naar de man.

Rond twee uur in de nacht meldde de Kustwacht dat de zoekactie werd gestaakt, omdat er voor het bemanningslid geen overlevingskans meer was.

Dit bericht, Zoekactie Noordzee zonder resultaat, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Wederom extra bescherming voor strandbroeders https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/wederom-extra-bescherming-voor-strandbroeders/ Fri, 04 May 2018 10:13:09 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10800 Skylgenet.nl | Terschelling online

Voor het derde jaar op rij wordt de bescherming van strandbroeders op Terschelling uitgebreid. Vogels die het strand gebruiken als broedplaats hebben het al jaren zwaar. De onbeschutte nesten worden vaak gestoord of vertrapt door zowel mensen en dieren die geen weet hebben van de aanwezigheid van deze nesten. De Vogelbescherming Nederland lanceerde enige jaren [...]

Dit bericht, Wederom extra bescherming voor strandbroeders, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Noordsvaarder schepen

Voor het derde jaar op rij wordt de bescherming van strandbroeders op Terschelling uitgebreid.

Vogels die het strand gebruiken als broedplaats hebben het al jaren zwaar. De onbeschutte nesten worden vaak gestoord of vertrapt door zowel mensen en dieren die geen weet hebben van de aanwezigheid van deze nesten. De Vogelbescherming Nederland lanceerde enige jaren geleden dan ook al de onderstaande campagne, ‘Geef strandbroeders een kans!’, om het bewustzijn onder de mensen te vergroten.

Twee jaar geleden begon Staatsbosbeheer op Terschelling met het actief beschermen van deze broeders, door informatieborden te plaatsen op de Spathoek (Noordsvaarder). In dat gebied broeden dwergsterns, noordse sterns, bontbekplevieren en scholeksters.

Vorig jaar werd de bescherming nog iets verder uitgebreid door de natuurorganisatie, met de plaatsing van een vogelwachterspost op de Noordsvaarder. Op de Boschplaat wordt dat al jarenlang gedaan.

Volgens Staatsbosbeheer waren niet alleen de reacties positief, ook het aantal broedparen nam duidelijk toe door de genomen maatregelen. Dit jaar kiest de organisatie voor een nieuwe toevoeging: touw. Tussen de palen met informatiebordjes die rondom het broedgebied geplaatst zijn, is een touw gespannen.

“Van een afstand is het touw niet te zien, pas wanneer je dichterbij komt is het zichtbaar. We zien nu al dat de rust in het gebied verbeterd is en dat mensen er omheen lopen”, zegt boswachter Joeri Lamers.

Dit bericht, Wederom extra bescherming voor strandbroeders, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Zonnepark Hee klaar voor gebruik https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/04/zonnepark-hee-klaar-voor-gebruik/ Mon, 30 Apr 2018 11:51:41 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10794 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het zonnepark in Hee op Terschelling is klaar voor gebruik. Vanaf 5 mei moet het park stroom gaan leveren aan een deel van de eilanders. Zo’n 1500 zonnepanelen zijn de laatste tijd op het dak van een schuur en in een weiland nabij Hee geïnstalleerd. Via energieleverancier Vandebron wordt de opgewekte stroom vanaf 5 mei [...]

Dit bericht, Zonnepark Hee klaar voor gebruik, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zonnepanelen

Het zonnepark in Hee op Terschelling is klaar voor gebruik. Vanaf 5 mei moet het park stroom gaan leveren aan een deel van de eilanders.

Zo’n 1500 zonnepanelen zijn de laatste tijd op het dak van een schuur en in een weiland nabij Hee geïnstalleerd. Via energieleverancier Vandebron wordt de opgewekte stroom vanaf 5 mei aan zo’n 120 huishoudens op Terschelling verkocht, allemaal leden van de coöperatie Terschelling Energie (TE).

Eind vorig jaar kwam de financiering rond door onder andere de verkoop van obligaties aan leden van TE. Daarnaast is er gebruik gemaakt van eigen vermogen van de coöperatie en subsidies vanuit het Rijk.

Het zonnepark wordt op zaterdag 5 mei om 15:00 uur feestelijk geopend door de burgemeester van het eiland. Op Facebook plaatste Terschelling Energie een fotoreeks van de aanleg van het zonnepark.

Nieuwsheader: © Martin Abegglen, Flickr.com

Dit bericht, Zonnepark Hee klaar voor gebruik, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen later naar Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/04/nieuwe-schepen-doeksen-later-naar-nederland/ Thu, 12 Apr 2018 08:35:48 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10779 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen die Rederij Doeksen momenteel laat bouwen in Vietnam, komen nog niet naar Nederland. Het vertrek uit Vietnam is voor de tweede keer uitgesteld. In eerste instantie was het de bedoeling dat de twee schepen, de Willem Barentsz en de Willem de Vlamingh, eind 2017 al op transport zouden naar Nederland. In [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen later naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen die Rederij Doeksen momenteel laat bouwen in Vietnam, komen nog niet naar Nederland. Het vertrek uit Vietnam is voor de tweede keer uitgesteld.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de twee schepen, de Willem Barentsz en de Willem de Vlamingh, eind 2017 al op transport zouden naar Nederland. In oktober liet Doeksen weten dat het vertrek werd uitgesteld naar maart 2018.

Aan de Leeuwarder Courant laat de rederij weten dat het vertrek wederom is uitgesteld. De bouw is nog niet ver genoeg gevorderd, mede doordat de werf in financieel zwaar weer terecht is gekomen.

De werf in Vietnam valt onder het Australische bedrijf Strategic Marine, dat op haar beurt weer onderdeel is van Triyard Holdings en Ezra Holdings uit Singapore. Die laatste heeft volgens de krant harde klappen gehad door de olie- en gascrisis en is in de Chapter 11 fase terechtgekomen. “Er zijn miljarden verdampt”, zegt Doeksen-directeur Paul Melles tegen de Leeuwarder Courant.

Om het hoofd boven water te kunnen houden, zoekt de werf in Vietnam naar investeerders. “Ik zie zelf dat er een ondercapaciteit is als het gaat om werven die passagiersschepen kunnen bouwen, zoals dat in Vung Tau gebeurt. Deze werf heeft veel potentie. Het management van de Vietnamese tak zegt er in te vertrouwen dat het gaat lukken die investeerders aan te trekken”, stelt Melles tegenover de krant.

Melles stelt nog geen slapeloze nachten te hebben, maar hoopt wel snel duidelijkheid te hebben over de planning. Volgens de directeur is het nog steeds mogelijk om de schepen begin 2019 in gebruik te nemen.

Op een speciale website houdt Rederij Doeksen bij hoe ver de bouw inmiddels gevorderd is.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen later naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Raad van State moet beslissen over badhotel Midsland aan Zee https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/04/raad-van-state-moet-beslissen-over-badhotel-midsland-aan-zee/ Tue, 10 Apr 2018 10:46:18 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10775 Skylgenet.nl | Terschelling online

De Raad van State moet gaan oordelen over de bouw van een badhotel in de duinen van Midsland aan Zee. De rechter besloot eerder al wel om de vergunning te vernietigen. In de zomer van 2014 werd er onverwacht een vergunning verleend voor de nieuwbouw van een badhotel in de duinen. Een verandering van de [...]

Dit bericht, Raad van State moet beslissen over badhotel Midsland aan Zee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Duin helmgras Terschelling

De Raad van State moet gaan oordelen over de bouw van een badhotel in de duinen van Midsland aan Zee. De rechter besloot eerder al wel om de vergunning te vernietigen.

In de zomer van 2014 werd er onverwacht een vergunning verleend voor de nieuwbouw van een badhotel in de duinen. Een verandering van de manier waarop vergunningen geregeld werden, zorgde in die periode voor veel chaos bij de gemeente Terschelling. De vergunning was dan ook van rechtswege verleend, omdat het dossier te lang was blijven liggen.

Op de beoogde plek werd in 1935 al een hotel gebouwd, dat in 1943 door de Duitse bezetters werd afgebroken. De grond bleef echter in het bezit van de familie Rijf en ook het bestemmingsplan bleef al die tijd intact.

Het plan werd in 2016 beoordeeld door de bezwaarschriftencommissie van de gemeente, waarna het college besliste dat het hotel er met een paar kleine aanwijzingen alsnog kon komen.

De Stichting Ons Schellingerland (SOS), Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en zo’n 30 huisjeseigenaren uitte hun onvrede al een aantal keer over het plan. Dit resulteerde in rechtszaken, waarbij de vergunning de laatste keer door de rechter werd vernietigd.

De Raad van State gaat nu naar de zaak kijken, om definitief vast te stellen of het hotel er mag komen of niet. Naar verwachting zal die uitspraak er over zes tot twaalf weken zijn, meldt Omrop Fryslân.

Badhotel Midsland oud

Dit bericht, Raad van State moet beslissen over badhotel Midsland aan Zee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Hotelkamer in Seinhuis stapje dichterbij https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/04/hotelkamer-in-seinhuis-stapje-dichterbij/ Sat, 07 Apr 2018 10:08:50 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10771 Skylgenet.nl | Terschelling online

De realisatie van een hotelkamer in het Seinhuisje op het Seinpaalduin is een stapje dichterbij gekomen. De gemeente Terschelling gaat akkoord met het opstarten van een bestemmingsplanprocedure. Het eenzame, iconische huisje op de top van het Seinpaalduin verkeerd al jaren in een zeer bedenkelijke staat. Het huisje is gebouwd op een betonplaat waar in de [...]

Dit bericht, Hotelkamer in Seinhuis stapje dichterbij, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Seinpaalhuisje Terschelling

De realisatie van een hotelkamer in het Seinhuisje op het Seinpaalduin is een stapje dichterbij gekomen. De gemeente Terschelling gaat akkoord met het opstarten van een bestemmingsplanprocedure.

Het eenzame, iconische huisje op de top van het Seinpaalduin verkeerd al jaren in een zeer bedenkelijke staat. Het huisje is gebouwd op een betonplaat waar in de Tweede Wereldoorlog een Duits zoeklicht op stond en werd ingericht als peilstation voor de marine.

Het grootste deel van de mensen kent het huisje inmiddels als verlaten en vervallen object op één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. Staatsbosbeheer is eigenaar van het pand.

In 2015 werd door Staatsbosbeheer, de VVV en verschillende horecaondernemers onder leiding van Hotel Schylge voorgesteld het huisje te behouden in de vorm van een hotelkamer. De gemeente gaat nu akkoord met het starten van een bestemmingsplanprocedure voor de ombouw.

Het is de bedoeling dat er aan de buitenzijde van het huisje niets zal veranderen, ook het toevoegen van buitenverlichting is geen optie.

Dit bericht, Hotelkamer in Seinhuis stapje dichterbij, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
PvdA opnieuw winnaar gemeenteraadsverkiezingen Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/03/pvda-opnieuw-winnaar-gemeenteraadsverkiezingen-terschelling/ Wed, 21 Mar 2018 23:01:58 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10762 Skylgenet.nl | Terschelling online

De PvdA is de grootste partij geworden in de gemeenteraadsverkiezingen op Terschelling vandaag. In 2014 werd de partij ook al de grootste. Aan de verkiezingen deden dit keer vijf partijen mee, de PvdA, Plaatselijk Belang, VVD, CDA en Samen Terschelling. Na de PvdA met 4 zetels volgen VVD met 3, Plaatselijk Belang met 2, CDA [...]

Dit bericht, PvdA opnieuw winnaar gemeenteraadsverkiezingen Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Gemeentehuis Terschelling

De PvdA is de grootste partij geworden in de gemeenteraadsverkiezingen op Terschelling vandaag. In 2014 werd de partij ook al de grootste.

Aan de verkiezingen deden dit keer vijf partijen mee, de PvdA, Plaatselijk Belang, VVD, CDA en Samen Terschelling.

Na de PvdA met 4 zetels volgen VVD met 3, Plaatselijk Belang met 2, CDA met 1 en Samen Terschelling met 1 zetel. De opkomst was deze keer 67,2%, in 2014 was dit 66,5%.

Naast de gemeenteraad, werd er vandaag ook gestemd over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. Bij dat referendum was de opkomst op Terschelling 64,2% en is de uitslag 50,2% voor en 45,6% tegen.

Dit bericht, PvdA opnieuw winnaar gemeenteraadsverkiezingen Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Autodeelservice maakt doorstart https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/03/autodeelservice-maakt-doorstart/ Sat, 17 Mar 2018 12:20:20 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10760 Skylgenet.nl | Terschelling online

De autodeelservice Wattcar krijgt een tweede kans op Terschelling, met Martin en Marc Boekeloo als eigenaren. Een deel van het wagenpark van Wattcar komt daarmee onder de paraplu van Fietsenopterschelling.nl, beter bekend als Haantjes Rijwielverhuur, en Eilandauto.nl. “In eerste instantie zal gestart worden met een beperkt aantal van 10 a 15 auto’s. Groei is afhankelijk [...]

Dit bericht, Autodeelservice maakt doorstart, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Nissan Leaf

De autodeelservice Wattcar krijgt een tweede kans op Terschelling, met Martin en Marc Boekeloo als eigenaren.

Een deel van het wagenpark van Wattcar komt daarmee onder de paraplu van Fietsenopterschelling.nl, beter bekend als Haantjes Rijwielverhuur, en Eilandauto.nl.

“In eerste instantie zal gestart worden met een beperkt aantal van 10 a 15 auto’s. Groei is afhankelijk van het gebruik en de populariteit van de dienst”, aldus Boekeloo. Wattcar trok eerder dit jaar de stekker uit de deelservice, omdat deze niet aansloeg bij toeristen. De verhuur aan eilanders zelf leverde niet voldoende op.

Door de dienst te combineren met de bestaande verhuurorganisatie en de verhuur van fietsen, scooters en benzineauto’s hopen de nieuwe eigenaren de dienst wel rendabel te krijgen.

“Uiteraard gaan we het bestaande model en de gebruikte software onder de loep nemen en verbeteren waar nodig. De ontwikkelingen gaan snel. We blijven ons richten op zowel gebruik door de eilander, de zakelijke bezoeker als de toerist”. Vanaf april moeten de auto’s weer beschikbaar zijn.

Dit bericht, Autodeelservice maakt doorstart, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Loods Staatsbosbeheer verwoest bij brand https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/03/loods-staatsbosbeheer-verwoest-bij-brand/ Fri, 16 Mar 2018 16:13:18 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10754 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een loods van Staatsbosbeheer op het industrieterrein van West-Terschelling is gisteren volledig verwoest door een uitslaande brand. De brandweer op het eiland werd donderdagochtend vroeg opgeroepen voor een loodsbrand, die al snel uitslaand bleek te zijn. De loods werd door Staatsbosbeheer gebruikt als opslag. Het grootste deel van het materiaal in de loods is vergaan, [...]

Dit bericht, Loods Staatsbosbeheer verwoest bij brand, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Wandelen Noordsvaarder Terschelling

Een loods van Staatsbosbeheer op het industrieterrein van West-Terschelling is gisteren volledig verwoest door een uitslaande brand.

De brandweer op het eiland werd donderdagochtend vroeg opgeroepen voor een loodsbrand, die al snel uitslaand bleek te zijn. De loods werd door Staatsbosbeheer gebruikt als opslag.

Het grootste deel van het materiaal in de loods is vergaan, meldt boswachter Remi Hougee aan Omrop Fryslân. Het gaat daarbij onder andere om maaimachines, een trekker, werktuigen voor achter de trekker en materiaal dat gebruikt wordt om geiten te verplaatsen.

“We hopen zo snel mogelijk te inventariseren wat er nieuw moet komen en wat we kunnen lenen van andere plekken van Staatsbosbeheer. We zijn gelukkig een grote organisatie”, zegt Hougee tegen de Omrop.

De naastgelegen loods van loonbedrijf Trip Hek heeft ook schade opgelopen, maar kon wel behouden blijven.

Dit bericht, Loods Staatsbosbeheer verwoest bij brand, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Woningcorporatie De Veste gaat Terschelling verlaten https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/03/woningcorporatie-veste-gaat-terschelling-verlaten/ Thu, 08 Mar 2018 11:07:46 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10747 Skylgenet.nl | Terschelling online

Woningcorporatie De Veste uit Ommen gaat Terschelling verlaten. Een Friese corporatie moet de woningen gaan overnemen. De Veste kwam in 2010 naar het eiland, toen het de lokale woningcorporatie Pierre Louis overnam. In de navolgende jaren was De Veste betrokken bij de nieuwbouw van de campus van het Maritiem Instituut Willem Barentsz en enkele nieuwe [...]

Dit bericht, Woningcorporatie De Veste gaat Terschelling verlaten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MIWB campus

Woningcorporatie De Veste uit Ommen gaat Terschelling verlaten. Een Friese corporatie moet de woningen gaan overnemen.

De Veste kwam in 2010 naar het eiland, toen het de lokale woningcorporatie Pierre Louis overnam. In de navolgende jaren was De Veste betrokken bij de nieuwbouw van de campus van het Maritiem Instituut Willem Barentsz en enkele nieuwe woningen in het gebied daaromheen.

Gisteren maakte De Veste op een bijeenkomst met huurdersvereniging De Brandaris en de gemeente Terschelling bekend te gaan vertrekken van het eiland. “Het beheren van de woningen op Terschelling bleek voor De Veste niet altijd makkelijk. De uitdagingen kwamen zowel door de fysieke afstand als door de verschillen in inzichten en de nieuwe regelgeving”, stelt vertrekkend directeur Janine Godderij in een persverklaring. Nieuwe wetgeving verplicht corporaties actief te zijn in hun eigen regio.

Het is de bedoeling om de komende tijd te zoeken naar een Friese woningcorporatie die geïnteresseerd is in de overname van alle woningen en de campus op het eiland. Huurdersvereniging De Brandaris en de gemeente Terschelling zullen nauw betrokken worden bij deze zoektocht.

“De wens van De Veste om Terschelling te verlaten betreuren wij”, stelt huurdersvereniging De Brandaris. ”De afgelopen twee jaar hebben we kunnen werken aan een relatie en het fundament daarvoor staat. Daarom pakken we met beide handen de kans aan om mee te denken en mee te praten hoe de overdracht vorm moet krijgen.”

“Deze overdracht vraagt veel van huurders. Wij maken ons er als huurdersvereniging De Brandaris dan ook hard voor, dat de belangen van de huurders en woningzoekenden hierin worden meegenomen. Bestaande afspraken voor het eiland staan voor ons als een huis”.

Het is voorlopig nog onduidelijk hoe lang het overnameproces zal gaan duren. Tot die tijd blijft De Veste gewoon actief op het eiland, onder andere met het nieuwe verhuurplatform dat eerder dit jaar werd gelanceerd.

Dit bericht, Woningcorporatie De Veste gaat Terschelling verlaten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>