Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Sat, 22 Sep 2018 08:39:41 +0000 nl hourly 1 Evacuatie amfibieën uit duingebied https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/09/evacuatie-amfibieen-uit-duingebied/ Sat, 22 Sep 2018 08:39:41 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10955 Skylgenet.nl | Terschelling online

Staatsbosbeheer is begonnen met het ‘evacueren’ van amfibieën zoals padden en salamanders uit het duingebied rond West aan Zee en Midsland aan Zee. Met lange amfibieënschermen probeert de natuurorganisatie de komende tijd zoveel mogelijk dieren buiten het gebied te houden en de de dieren die wel in het gebied zijn te vangen, meldt Omrop Fryslân. [...]

Dit bericht, Evacuatie amfibieën uit duingebied, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Staatsbosbeheer is begonnen met het ‘evacueren’ van amfibieën zoals padden en salamanders uit het duingebied rond West aan Zee en Midsland aan Zee.

Met lange amfibieënschermen probeert de natuurorganisatie de komende tijd zoveel mogelijk dieren buiten het gebied te houden en de de dieren die wel in het gebied zijn te vangen, meldt Omrop Fryslân.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat zo min mogelijk amfibieën de klos zijn bij grote werkzaamheden die binnenkort starten in het gebied. Deze werkzaamheden zijn nodig om de woekerende watercrassula terug te dringen.

De plant komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland en is in Nederland terecht gekomen als vijverplant. Verkoop is inmiddels verboden, maar door dumping is de plant flink verspreid door het land.

De watercrassula groeit het hele jaar door en verstikt bestaande planten volledig. Binnen enkele jaren kan de plant namelijk een dichte mat over plassen vormen en al het bestaande leven verdringen.

In 2013 en 2014 werd de plant voor het eerst ontdekt op Terschelling en heeft Staatsbosbeheer geprobeerd ze af te plaggen. Het verwijderen is echter erg lastig, omdat ieder achtergebleven takje opnieuw uitgroeit tot een volledige plant. Dit kan zelfs gebeuren door takjes onder schoenen van mensen of poten van beesten. Ook kan de plant breken, over water drijven en elders verder groeien.

In 2016 bleek een duinvallei bij Midsland aan Zee ernstig besmet met de plant. Staatsbosbeheer liet het gebied toen volpompen met zout water, omdat de plant daardoor wel afsterft.

Inmiddels blijkt dat de plant zich op meer plekken in het duingebied tussen West aan Zee en Midsland aan Zee heeft gevestigd. Begin deze maand liet Staatsbosbeheer die gebieden afsluiten voor publiek om verspreiding te beperken.

Het vangen van amfibieën is nu de volgende stap, voor graafwerkzaamheden beginnen om de plant te verwijderen. De natuurorganisatie en de Provincie Fryslân verwachten dat er mogelijk jarenlang opschoningsmaatregelen nodig zijn om de plant volledig uit te roeien, maar hebben goede hoop dat het haalbaar is.

Dit bericht, Evacuatie amfibieën uit duingebied, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Fietser overleden na aanrijding in Baaiduinen https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/08/fietser-overleden-na-aanrijding-in-baaiduinen/ Mon, 13 Aug 2018 20:44:32 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10948 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een fietser die maandagmiddag werd aangereden in Baaiduinen op Terschelling, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de Leeuwarder Courant. De fietser, een man van onbekende leeftijd, werd maandagmiddag geschept door een auto in Baaiduinen, vermoedelijk tijdens het oversteken van de weg. In eerste instantie kwamen er twee ambulances ter plaatse en werd de traumahelikopter [...]

Dit bericht, Fietser overleden na aanrijding in Baaiduinen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Waddenheli RAV Fryslân

Een fietser die maandagmiddag werd aangereden in Baaiduinen op Terschelling, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De fietser, een man van onbekende leeftijd, werd maandagmiddag geschept door een auto in Baaiduinen, vermoedelijk tijdens het oversteken van de weg. In eerste instantie kwamen er twee ambulances ter plaatse en werd de traumahelikopter van het UMC in Groningen opgeroepen voor het ongeval. Die moest uiteindelijk rechtsomkeer maken in verband met de weersomstandigheden.

De man is even daarna door de ambulanceheli alsnog overgebracht naar een ziekenhuis aan de wal. Daar is hij vanavond volgens de Leeuwarder Courant overleden aan zijn verwondingen. Het is nog niet bekend hoe oud de man was en wat zijn woonplaats was.

Dit bericht, Fietser overleden na aanrijding in Baaiduinen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Zeehondenpups overleden door oververhitting https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/08/zeehondenpups-overleden-door-oververhitting/ Thu, 09 Aug 2018 10:07:58 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10945 Skylgenet.nl | Terschelling online

De vijf zeehondenpups die eind juli dood werden gevonden in de zeehondenopvang op Terschelling, zijn overleden door oververhitting. De jonge dieren werden alle vijf dood aangetroffen in het buitenverblijf, nadat vrijwilligers bezig waren geweest met het verschonen van het zwembad. Uit onderzoek van het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht is nu gebleken [...]

Dit bericht, Zeehondenpups overleden door oververhitting, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zeehonden strand

De vijf zeehondenpups die eind juli dood werden gevonden in de zeehondenopvang op Terschelling, zijn overleden door oververhitting.

De jonge dieren werden alle vijf dood aangetroffen in het buitenverblijf, nadat vrijwilligers bezig waren geweest met het verschonen van het zwembad.

Uit onderzoek van het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht is nu gebleken dat ze alle vijf verder gezond waren en zijn overleden aan oververhitting, laat de zeehondenopvang zelf weten op Facebook. De opvang liet het onderzoek zelf uitvoeren, omdat het andere oorzaken zoals een vergiftiging vermoedde.

Volgens de opvang zijn er inmiddels maatregelen genomen, door het creëren van een afdakje rond het zwembad en een douche om de dieren nat te houden tijdens het verschonen.

De zeehondenopvang op het eiland is opgericht door vrijwilligers die het niet eens zijn met de manier van verzorgen in het zeehondencentrum in Pieterburen.

Dit bericht, Zeehondenpups overleden door oververhitting, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Haai gezien bij Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/08/haai-gezien-bij-terschelling/ Fri, 03 Aug 2018 09:40:20 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10928 Skylgenet.nl | Terschelling online

Woensdagavond is er bij Terschelling een haai gespot, zo meldt de Zeehondenopvang op het eiland. Strandgangers hoeven echter niet bang te zijn dat de haai uit Jaws ineens naast ze opduikt. Het gaat om een Gevlekte Gladde Haai, een haai met twee rugvinnen die tot 1,40 meter lang kan worden. Het dier is familie van [...]

Dit bericht, Haai gezien bij Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Woensdagavond is er bij Terschelling een haai gespot, zo meldt de Zeehondenopvang op het eiland. Strandgangers hoeven echter niet bang te zijn dat de haai uit Jaws ineens naast ze opduikt.

Het gaat om een Gevlekte Gladde Haai, een haai met twee rugvinnen die tot 1,40 meter lang kan worden. Het dier is familie van de Ruwe- en de Doornhaai en komt voor langs de Europese kust.

De Gevlekte Gladde Haai is niet gevaarlijk voor mensen en eet voornamelijk kreeftachtigen. Haaien worden slechts sporadisch gezien langs de Nederlandse kust, maar kwamen vroeger zelfs in de Waddenzee redelijk veel voor.

Vorige zomer werd er een Gevlekte Gladde Haai gezien in de Oosterschelde, in 2013 spoelde er een familielid, waarschijnlijk de Ruwe Haai, aan op Terschelling.

Nieuwsheader: Zeehondenopvang Terschelling, via Facebook

Dit bericht, Haai gezien bij Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Korte brand in HEMA op West https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/07/korte-brand-in-hema-op-west/ Mon, 30 Jul 2018 11:14:49 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10926 Skylgenet.nl | Terschelling online

De brandweer van West moest vanmorgen uitrukken voor een brand in de vestiging van de HEMA op het eiland. Het vuur kon snel geblust worden door de eilander brandweerlieden, maar de winkel blijft door de vele rookontwikkeling wel gesloten. De brand ontstond vermoedelijk in de meterkast, het is niet duidelijk wat de oorzaak precies is. [...]

Dit bericht, Korte brand in HEMA op West, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Brandweer Terschelling

De brandweer van West moest vanmorgen uitrukken voor een brand in de vestiging van de HEMA op het eiland.

Het vuur kon snel geblust worden door de eilander brandweerlieden, maar de winkel blijft door de vele rookontwikkeling wel gesloten.

De brand ontstond vermoedelijk in de meterkast, het is niet duidelijk wat de oorzaak precies is.

Dit bericht, Korte brand in HEMA op West, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Rook- en stookverbod van kracht https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/07/rook-en-stookverbod-van-kracht/ Sun, 01 Jul 2018 08:31:52 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10922 Skylgenet.nl | Terschelling online

De gemeente Terschelling heeft gisteren per direct een rook- en stookverbod ingesteld voor het eiland. Door het aanhoudende droge weer en de stevige wind, is de kans op natuurbranden erg groot. Het is daarom voor onbepaalde tijd verboden om te roken in de natuur. Verder worden er geen kampvuurvergunningen afgegeven door de gemeente en zijn [...]

Dit bericht, Rook- en stookverbod van kracht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Bos Terschelling

De gemeente Terschelling heeft gisteren per direct een rook- en stookverbod ingesteld voor het eiland.

Door het aanhoudende droge weer en de stevige wind, is de kans op natuurbranden erg groot. Het is daarom voor onbepaalde tijd verboden om te roken in de natuur. Verder worden er geen kampvuurvergunningen afgegeven door de gemeente en zijn alle vergunningen die al verleend zijn, ongeldig verklaard.

Mensen wordt gevraagd ook op te passen met het parkeren van de auto in bermen met hoger gras, dat door de hete uitlaat zomaar in brand zou kunnen vliegen.

Dit bericht, Rook- en stookverbod van kracht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
TV-tip: Opium op Oerol https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/06/tv-tip-opium-op-oerol-2/ Mon, 18 Jun 2018 15:35:05 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10919 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het eerste weekend van Oerol zit er inmiddels alweer op, traditiegetrouw houdt dat ook in dat het televisieprogramma Opium op Oerol weer van start gaat. Ook dit jaar ontbreekt Avrotros-presentator Cornald Maas niet en is hij afgereisd naar Terschelling om een week lang verslag te doen van het festival op NPO 2. Net als voorgaande [...]

Dit bericht, TV-tip: Opium op Oerol, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Cornald Maas Opium op Oerol

Het eerste weekend van Oerol zit er inmiddels alweer op, traditiegetrouw houdt dat ook in dat het televisieprogramma Opium op Oerol weer van start gaat.

Ook dit jaar ontbreekt Avrotros-presentator Cornald Maas niet en is hij afgereisd naar Terschelling om een week lang verslag te doen van het festival op NPO 2.

Net als voorgaande jaren zullen er iedere werkdag bekende Nederlanders aanschuiven bij Maas om hun ervaringen te delen. Dit jaar zullen dat de volgende BN’ers zijn:

  • Maandag: Ilse Warringa, Diederik Ebbinge en Ruben Terlou
  • Dinsdag: Ingrid van Engelshoven (minister van cultuur)
  • Woensdag: Huub van der Lubbe en Jeangu Macrooy
  • Donderdag: Birgitte Kaandorp
  • Vrijdag: Foppe de Haan

Naast de wisselende gasten, brengt cabaretière en zangeres Kiki Schippers elke dag een ode aan Oerol en zijn er muzikale optredens.

De afleveringen van Opium op Oerol met Cornald Maas zijn iedere dag om 19:25 uur te zien op NPO 2.

Behalve op TV, is Opium er ook op de radio. Andrea van Pol presenteert van dinsdag tot en met donderdag van 22:30 tot 00:00 live op NPO Radio 4, vanuit Café de Rustende Jager.

Dit bericht, TV-tip: Opium op Oerol, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe diersoort ontdekt op Griend https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/06/nieuwe-diersoort-ontdekt-op-griend/ Sat, 02 Jun 2018 07:46:08 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10912 Skylgenet.nl | Terschelling online

Op het vogeleiland Griend in de Waddenzee is een voor Nederland nieuwe diersoort ontdekt: een springstaart. Springstaarten zijn kleine diertjes die op insecten lijken. In Europa is het een zeldzaam beestje en in Nederland werd er nooit eerder een aangetroffen. “Het is leuk nieuws,” meldt boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten. “Alle beestjes helpen. Hoe klein [...]

Dit bericht, Nieuwe diersoort ontdekt op Griend, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Springstaart Griend

Op het vogeleiland Griend in de Waddenzee is een voor Nederland nieuwe diersoort ontdekt: een springstaart.

Springstaarten zijn kleine diertjes die op insecten lijken. In Europa is het een zeldzaam beestje en in Nederland werd er nooit eerder een aangetroffen. “Het is leuk nieuws,” meldt boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten. “Alle beestjes helpen. Hoe klein ook, ze horen erbij in de natuur.”

Het diertje, slechts 0,8 millimeter groot, werd ontdekt door professor Matty P. Berg. “Ik vond één exemplaar op de overgang van het duin naar het wad, in een dik pakket vloedmerk”, vertelt hij. “Het gaat om ‘Friesea baltica’. De soort komt voor in de Baltische regio en bovenop het achterlijf staan drie doorntjes”. Berg stelt daarom voor het beestje de Nederlandse naam ‘Baltisch driehoorntje’ te geven.

De groepsnaam springstaart komt van de springvork aan het einde van het lijf, waarmee de diertjes weg kunnen springen. “Het is vermoedelijk een rover,” denkt Berg. “Dat is vrij uitzonderlijk onder springstaarten, want de meeste soorten eten vooral schimmels. Het Baltisch driedoorntje heeft monddelen die wijzen op een rovend bestaan. Hij eet vermoedelijk onder meer aaltjes en eieren van insecten en andere bodemdieren”.

De meeste springstaarten eten voornamelijk rottende plantenresten en schimmels en helpen zo bij de afbraak in de natuur. Ze kunnen daarom zowel in natuurgebieden als tuinen voorkomen.

Foto: Anne Krediet

Dit bericht, Nieuwe diersoort ontdekt op Griend, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Kaartverkoop Oerol uitgesteld naar volgende week https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/kaartverkoop-oerol-uitgesteld-naar-volgende-week/ Thu, 31 May 2018 19:26:47 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10909 Skylgenet.nl | Terschelling online

De kaartverkoop voor Oerol 2018 is door de organisatie uitgesteld naar aankomende maandag. Eigenlijk had de verkoop afgelopen dinsdag van start moeten gaan. Reden voor het uitstel zijn technische problemen met het ticketsysteem. Al tijdens de voorverkoop voor Vrienden van Oerol, een week eerder, had het systeem veel last van storingen. De organisatie moest veel [...]

Dit bericht, Kaartverkoop Oerol uitgesteld naar volgende week, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Oerol 2018

De kaartverkoop voor Oerol 2018 is door de organisatie uitgesteld naar aankomende maandag. Eigenlijk had de verkoop afgelopen dinsdag van start moeten gaan.

Reden voor het uitstel zijn technische problemen met het ticketsysteem. Al tijdens de voorverkoop voor Vrienden van Oerol, een week eerder, had het systeem veel last van storingen. De organisatie moest veel mensen persoonlijk melden of bestellingen wel of niet door waren gekomen.

Die problemen bleken afgelopen dinsdag nog niet opgelost, waardoor de organisatie al na 17 minuten besloot dat de verkoop weer gestaakt moest worden.

Uiteindelijk is besloten om de verkoop uit te stellen tot maandag 4 juni, 20:00 uur, in de hoop dat er in de tussentijd een oplossing gevonden kan worden.

In 2016 stelde de Oerol-organisatie de verkoop van kaarten ook al eens uit met een week, ook toen werkte het systeem niet.

Oerol wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 24 juni.

 

Dit bericht, Kaartverkoop Oerol uitgesteld naar volgende week, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Doeksen laat oog vallen op langparkeerplaats Harlingen https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/doeksen-laat-oog-vallen-op-langparkeerplaats-harlingen/ Thu, 24 May 2018 14:26:04 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10889 Skylgenet.nl | Terschelling online

Rederij Doeksen wil proberen mee te dingen naar de exploitatie van het langparkeerterrein Tjerk Hiddes in Harlingen, dat mogelijk aanbesteed gaat worden. Het parkeerterrein nabij de Tjerk Hiddes sluizen in Harlingen wordt al 25 jaar geëxploiteerd door Van Meurs, een ondernemer uit het havenstadje. Het contract dat daarvoor bestaat, kon in 2017 nog eens met [...]

Dit bericht, Doeksen laat oog vallen op langparkeerplaats Harlingen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Tjerk Hiddes Harlingen

Rederij Doeksen wil proberen mee te dingen naar de exploitatie van het langparkeerterrein Tjerk Hiddes in Harlingen, dat mogelijk aanbesteed gaat worden.

Het parkeerterrein nabij de Tjerk Hiddes sluizen in Harlingen wordt al 25 jaar geëxploiteerd door Van Meurs, een ondernemer uit het havenstadje. Het contract dat daarvoor bestaat, kon in 2017 nog eens met 25 jaar verlengd worden. Dat weigerde de gemeente Harlingen tot nu toe.

De gemeente Harlingen denkt dat het parkeerterrein volgens Europese regels openbaar aanbesteed moet worden, Van Meurs startte recent een kort geding om dat tegen te gaan en het bestaande contract te verlengen tot 2042.

Rederij Doeksen laat vandaag weten een “incidentele conclusie tot tussenkomst” bij de rechtbank ingediend te hebben, een verzoek om ook partij te worden in de zaak tussen Van Meurs en de gemeente Harlingen. De reder hoopt zo de kans op een openbare aanbesteding te vergroten, om daar vervolgens ook aan mee te doen.

“Veel passagiers beschouwen het lang parkeren als onderdeel van hun overtocht en gaan er vaak al vanuit dat het lang parkeren door Rederij Doeksen wordt geëxploiteerd. De kwaliteit van de parkeerdiensten heeft dan ook een direct effect op de kwaliteitsbeleving van de veerdienst”, stelt de reder.

“We zien mogelijkheden om die beleving van onze passagiers te verbeteren wanneer wij een full service dienst aan onze passagiers kunnen bieden”.

Gedurende de ‘Veerbootoorlog’ was Rederij Doeksen ook partij in een dergelijke strijd, toen het als zittende partij de veerdienst tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling onderhands gegund wilde krijgen. Uiteindelijke lukte het alle zittende reders op het Wad om dat voor elkaar te krijgen. In 2028 volgt de eerste openbare aanbesteding voor de veerdiensten.

Nieuwsheader: Google Maps

Dit bericht, Doeksen laat oog vallen op langparkeerplaats Harlingen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>