Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Sun, 01 Jul 2018 08:31:52 +0000 nl hourly 1 Rook- en stookverbod van kracht https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/07/rook-en-stookverbod-van-kracht/ Sun, 01 Jul 2018 08:31:52 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10922 Skylgenet.nl | Terschelling online

De gemeente Terschelling heeft gisteren per direct een rook- en stookverbod ingesteld voor het eiland. Door het aanhoudende droge weer en de stevige wind, is de kans op natuurbranden erg groot. Het is daarom voor onbepaalde tijd verboden om te roken in de natuur. Verder worden er geen kampvuurvergunningen afgegeven door de gemeente en zijn [...]

Dit bericht, Rook- en stookverbod van kracht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Bos Terschelling

De gemeente Terschelling heeft gisteren per direct een rook- en stookverbod ingesteld voor het eiland.

Door het aanhoudende droge weer en de stevige wind, is de kans op natuurbranden erg groot. Het is daarom voor onbepaalde tijd verboden om te roken in de natuur. Verder worden er geen kampvuurvergunningen afgegeven door de gemeente en zijn alle vergunningen die al verleend zijn, ongeldig verklaard.

Mensen wordt gevraagd ook op te passen met het parkeren van de auto in bermen met hoger gras, dat door de hete uitlaat zomaar in brand zou kunnen vliegen.

Dit bericht, Rook- en stookverbod van kracht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
TV-tip: Opium op Oerol https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/06/tv-tip-opium-op-oerol-2/ Mon, 18 Jun 2018 15:35:05 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10919 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het eerste weekend van Oerol zit er inmiddels alweer op, traditiegetrouw houdt dat ook in dat het televisieprogramma Opium op Oerol weer van start gaat. Ook dit jaar ontbreekt Avrotros-presentator Cornald Maas niet en is hij afgereisd naar Terschelling om een week lang verslag te doen van het festival op NPO 2. Net als voorgaande [...]

Dit bericht, TV-tip: Opium op Oerol, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Cornald Maas Opium op Oerol

Het eerste weekend van Oerol zit er inmiddels alweer op, traditiegetrouw houdt dat ook in dat het televisieprogramma Opium op Oerol weer van start gaat.

Ook dit jaar ontbreekt Avrotros-presentator Cornald Maas niet en is hij afgereisd naar Terschelling om een week lang verslag te doen van het festival op NPO 2.

Net als voorgaande jaren zullen er iedere werkdag bekende Nederlanders aanschuiven bij Maas om hun ervaringen te delen. Dit jaar zullen dat de volgende BN’ers zijn:

  • Maandag: Ilse Warringa, Diederik Ebbinge en Ruben Terlou
  • Dinsdag: Ingrid van Engelshoven (minister van cultuur)
  • Woensdag: Huub van der Lubbe en Jeangu Macrooy
  • Donderdag: Birgitte Kaandorp
  • Vrijdag: Foppe de Haan

Naast de wisselende gasten, brengt cabaretière en zangeres Kiki Schippers elke dag een ode aan Oerol en zijn er muzikale optredens.

De afleveringen van Opium op Oerol met Cornald Maas zijn iedere dag om 19:25 uur te zien op NPO 2.

Behalve op TV, is Opium er ook op de radio. Andrea van Pol presenteert van dinsdag tot en met donderdag van 22:30 tot 00:00 live op NPO Radio 4, vanuit Café de Rustende Jager.

Dit bericht, TV-tip: Opium op Oerol, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe diersoort ontdekt op Griend https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/06/nieuwe-diersoort-ontdekt-op-griend/ Sat, 02 Jun 2018 07:46:08 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10912 Skylgenet.nl | Terschelling online

Op het vogeleiland Griend in de Waddenzee is een voor Nederland nieuwe diersoort ontdekt: een springstaart. Springstaarten zijn kleine diertjes die op insecten lijken. In Europa is het een zeldzaam beestje en in Nederland werd er nooit eerder een aangetroffen. “Het is leuk nieuws,” meldt boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten. “Alle beestjes helpen. Hoe klein [...]

Dit bericht, Nieuwe diersoort ontdekt op Griend, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Springstaart Griend

Op het vogeleiland Griend in de Waddenzee is een voor Nederland nieuwe diersoort ontdekt: een springstaart.

Springstaarten zijn kleine diertjes die op insecten lijken. In Europa is het een zeldzaam beestje en in Nederland werd er nooit eerder een aangetroffen. “Het is leuk nieuws,” meldt boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten. “Alle beestjes helpen. Hoe klein ook, ze horen erbij in de natuur.”

Het diertje, slechts 0,8 millimeter groot, werd ontdekt door professor Matty P. Berg. “Ik vond één exemplaar op de overgang van het duin naar het wad, in een dik pakket vloedmerk”, vertelt hij. “Het gaat om ‘Friesea baltica’. De soort komt voor in de Baltische regio en bovenop het achterlijf staan drie doorntjes”. Berg stelt daarom voor het beestje de Nederlandse naam ‘Baltisch driehoorntje’ te geven.

De groepsnaam springstaart komt van de springvork aan het einde van het lijf, waarmee de diertjes weg kunnen springen. “Het is vermoedelijk een rover,” denkt Berg. “Dat is vrij uitzonderlijk onder springstaarten, want de meeste soorten eten vooral schimmels. Het Baltisch driedoorntje heeft monddelen die wijzen op een rovend bestaan. Hij eet vermoedelijk onder meer aaltjes en eieren van insecten en andere bodemdieren”.

De meeste springstaarten eten voornamelijk rottende plantenresten en schimmels en helpen zo bij de afbraak in de natuur. Ze kunnen daarom zowel in natuurgebieden als tuinen voorkomen.

Foto: Anne Krediet

Dit bericht, Nieuwe diersoort ontdekt op Griend, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Kaartverkoop Oerol uitgesteld naar volgende week https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/kaartverkoop-oerol-uitgesteld-naar-volgende-week/ Thu, 31 May 2018 19:26:47 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10909 Skylgenet.nl | Terschelling online

De kaartverkoop voor Oerol 2018 is door de organisatie uitgesteld naar aankomende maandag. Eigenlijk had de verkoop afgelopen dinsdag van start moeten gaan. Reden voor het uitstel zijn technische problemen met het ticketsysteem. Al tijdens de voorverkoop voor Vrienden van Oerol, een week eerder, had het systeem veel last van storingen. De organisatie moest veel [...]

Dit bericht, Kaartverkoop Oerol uitgesteld naar volgende week, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Oerol 2018

De kaartverkoop voor Oerol 2018 is door de organisatie uitgesteld naar aankomende maandag. Eigenlijk had de verkoop afgelopen dinsdag van start moeten gaan.

Reden voor het uitstel zijn technische problemen met het ticketsysteem. Al tijdens de voorverkoop voor Vrienden van Oerol, een week eerder, had het systeem veel last van storingen. De organisatie moest veel mensen persoonlijk melden of bestellingen wel of niet door waren gekomen.

Die problemen bleken afgelopen dinsdag nog niet opgelost, waardoor de organisatie al na 17 minuten besloot dat de verkoop weer gestaakt moest worden.

Uiteindelijk is besloten om de verkoop uit te stellen tot maandag 4 juni, 20:00 uur, in de hoop dat er in de tussentijd een oplossing gevonden kan worden.

In 2016 stelde de Oerol-organisatie de verkoop van kaarten ook al eens uit met een week, ook toen werkte het systeem niet.

Oerol wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 24 juni.

 

Dit bericht, Kaartverkoop Oerol uitgesteld naar volgende week, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Doeksen laat oog vallen op langparkeerplaats Harlingen https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/doeksen-laat-oog-vallen-op-langparkeerplaats-harlingen/ Thu, 24 May 2018 14:26:04 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10889 Skylgenet.nl | Terschelling online

Rederij Doeksen wil proberen mee te dingen naar de exploitatie van het langparkeerterrein Tjerk Hiddes in Harlingen, dat mogelijk aanbesteed gaat worden. Het parkeerterrein nabij de Tjerk Hiddes sluizen in Harlingen wordt al 25 jaar geëxploiteerd door Van Meurs, een ondernemer uit het havenstadje. Het contract dat daarvoor bestaat, kon in 2017 nog eens met [...]

Dit bericht, Doeksen laat oog vallen op langparkeerplaats Harlingen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Tjerk Hiddes Harlingen

Rederij Doeksen wil proberen mee te dingen naar de exploitatie van het langparkeerterrein Tjerk Hiddes in Harlingen, dat mogelijk aanbesteed gaat worden.

Het parkeerterrein nabij de Tjerk Hiddes sluizen in Harlingen wordt al 25 jaar geëxploiteerd door Van Meurs, een ondernemer uit het havenstadje. Het contract dat daarvoor bestaat, kon in 2017 nog eens met 25 jaar verlengd worden. Dat weigerde de gemeente Harlingen tot nu toe.

De gemeente Harlingen denkt dat het parkeerterrein volgens Europese regels openbaar aanbesteed moet worden, Van Meurs startte recent een kort geding om dat tegen te gaan en het bestaande contract te verlengen tot 2042.

Rederij Doeksen laat vandaag weten een “incidentele conclusie tot tussenkomst” bij de rechtbank ingediend te hebben, een verzoek om ook partij te worden in de zaak tussen Van Meurs en de gemeente Harlingen. De reder hoopt zo de kans op een openbare aanbesteding te vergroten, om daar vervolgens ook aan mee te doen.

“Veel passagiers beschouwen het lang parkeren als onderdeel van hun overtocht en gaan er vaak al vanuit dat het lang parkeren door Rederij Doeksen wordt geëxploiteerd. De kwaliteit van de parkeerdiensten heeft dan ook een direct effect op de kwaliteitsbeleving van de veerdienst”, stelt de reder.

“We zien mogelijkheden om die beleving van onze passagiers te verbeteren wanneer wij een full service dienst aan onze passagiers kunnen bieden”.

Gedurende de ‘Veerbootoorlog’ was Rederij Doeksen ook partij in een dergelijke strijd, toen het als zittende partij de veerdienst tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling onderhands gegund wilde krijgen. Uiteindelijke lukte het alle zittende reders op het Wad om dat voor elkaar te krijgen. In 2028 volgt de eerste openbare aanbesteding voor de veerdiensten.

Nieuwsheader: Google Maps

Dit bericht, Doeksen laat oog vallen op langparkeerplaats Harlingen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Renovatie MIWB gegund aan Friso https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/renovatie-miwb-gegund-aan-friso/ Tue, 22 May 2018 07:54:19 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10884 Skylgenet.nl | Terschelling online

De Friso Bouwgroep gaat de renovatie en verbouwing van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling uitvoeren. Het bedrijf uit Sneek won de aanbesteding. Het hoofdgebouw van de zeevaartschool op het eiland is gebouwd in 1966 en begin jaren 90 uitgebreid met twee bijgebouwen, waarin de simulatoren en het Nautisch Kwartier gevestigd zijn. Inmiddels zijn [...]

Dit bericht, Renovatie MIWB gegund aan Friso, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zeevaartschool Terschelling (MIWB)

De Friso Bouwgroep gaat de renovatie en verbouwing van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling uitvoeren. Het bedrijf uit Sneek won de aanbesteding.

Het hoofdgebouw van de zeevaartschool op het eiland is gebouwd in 1966 en begin jaren 90 uitgebreid met twee bijgebouwen, waarin de simulatoren en het Nautisch Kwartier gevestigd zijn.

Inmiddels zijn alle gebouwen toe aan een upgrade, om de school toekomstbestendig te houden. De campus voor studenten was eerder al aan de beurt, maar die werd volledig herbouwd op een nieuwe locatie.

Het oude hoofdgebouw en het Maritiem Simulator Training Centrum (MSTC) worden in de nieuwe situatie verbonden, waarbij ook het trappenhuis en een lift in deze verbinding worden gerealiseerd. Tegelijkertijd wordt er een extra verdieping bovenop het MSTC gebouwd, om meer ruimte voor simulatoren te maken.

In de toren van het hoofdgebouw, die leeg komt te staan door de verplaatsing van het trappenhuis, komen vergaderruimten. De zeezijde van de toren wordt daarvoor volledig voorzien van glas.

De werkplaatsen voor het werken aan sloepen, metaal- en laswerkzaamheden en elektra-werkzaamheden worden allemaal verplaatst naar het Nautisch Kwartier, naast het hoofdgebouw. Het momenteel daarin gevestigde restaurant wordt verplaatst naar de derde etage van het hoofdgebouw.

De kelder van het hoofdgebouw wordt voorzien van ramen en omgebouwd tot mediatheek en studielandschap voor de studenten. Bijna de gehele inrichting van het hoofdgebouw wordt vernieuwd, om ruimere leslokalen en studieplekken te realiseren. Ook worden alle technische installaties vervangen, worden daken en gevels geïsoleerd en komen er nieuwe kozijnen.

Het simulatorcentrum blijft tijdens de verbouwing in gebruik en zal daarom gefaseerd aangepakt worden. Al het overige onderwijs wordt tijdelijk verplaatst naar de twee WestCord hotels op West en tijdelijke units op het terrein van de zeevaartschool.

Friso Bouwgroep was eerder verantwoordelijk voor de renovatie van de verkeerscentrale op de Brandaris. De aannemer verwacht nog voor de bouwvak met de werkzaamheden te starten, die ongeveer een jaar gaan duren.

Renovatie MIWB 1 Renovatie MIWB 3

Dit bericht, Renovatie MIWB gegund aan Friso, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Zoekactie Noordzee zonder resultaat https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/zoekactie-noordzee-zonder-resultaat/ Mon, 21 May 2018 08:27:13 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10879 Skylgenet.nl | Terschelling online

De reddingboten van Terschelling en Texel werden gisteravond opgeroepen voor een man over boord op de Noordzee. De bulkcarrier Seastar Endeavour voer zo’n 100 kilometer noordwest van Terschelling toen bij de Kustwacht melding werd gemaakt van een man over boord. Het bemanningslid werd rond 15:00 voor het laatst gezien door de overige bemanning, die uiteindelijk [...]

Dit bericht, Zoekactie Noordzee zonder resultaat, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Arie Visser

De reddingboten van Terschelling en Texel werden gisteravond opgeroepen voor een man over boord op de Noordzee.

De bulkcarrier Seastar Endeavour voer zo’n 100 kilometer noordwest van Terschelling toen bij de Kustwacht melding werd gemaakt van een man over boord.

Het bemanningslid werd rond 15:00 voor het laatst gezien door de overige bemanning, die uiteindelijk om 19:30 alarm sloegen. Naast de reddingboten van Terschelling en Texel werd ook een helikopter ingezet. Daarnaast werd overige scheepvaart gevraagd uit te kijken naar de man.

Rond twee uur in de nacht meldde de Kustwacht dat de zoekactie werd gestaakt, omdat er voor het bemanningslid geen overlevingskans meer was.

Dit bericht, Zoekactie Noordzee zonder resultaat, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Wederom extra bescherming voor strandbroeders https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/05/wederom-extra-bescherming-voor-strandbroeders/ Fri, 04 May 2018 10:13:09 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10800 Skylgenet.nl | Terschelling online

Voor het derde jaar op rij wordt de bescherming van strandbroeders op Terschelling uitgebreid. Vogels die het strand gebruiken als broedplaats hebben het al jaren zwaar. De onbeschutte nesten worden vaak gestoord of vertrapt door zowel mensen en dieren die geen weet hebben van de aanwezigheid van deze nesten. De Vogelbescherming Nederland lanceerde enige jaren [...]

Dit bericht, Wederom extra bescherming voor strandbroeders, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Noordsvaarder schepen

Voor het derde jaar op rij wordt de bescherming van strandbroeders op Terschelling uitgebreid.

Vogels die het strand gebruiken als broedplaats hebben het al jaren zwaar. De onbeschutte nesten worden vaak gestoord of vertrapt door zowel mensen en dieren die geen weet hebben van de aanwezigheid van deze nesten. De Vogelbescherming Nederland lanceerde enige jaren geleden dan ook al de onderstaande campagne, ‘Geef strandbroeders een kans!’, om het bewustzijn onder de mensen te vergroten.

Twee jaar geleden begon Staatsbosbeheer op Terschelling met het actief beschermen van deze broeders, door informatieborden te plaatsen op de Spathoek (Noordsvaarder). In dat gebied broeden dwergsterns, noordse sterns, bontbekplevieren en scholeksters.

Vorig jaar werd de bescherming nog iets verder uitgebreid door de natuurorganisatie, met de plaatsing van een vogelwachterspost op de Noordsvaarder. Op de Boschplaat wordt dat al jarenlang gedaan.

Volgens Staatsbosbeheer waren niet alleen de reacties positief, ook het aantal broedparen nam duidelijk toe door de genomen maatregelen. Dit jaar kiest de organisatie voor een nieuwe toevoeging: touw. Tussen de palen met informatiebordjes die rondom het broedgebied geplaatst zijn, is een touw gespannen.

“Van een afstand is het touw niet te zien, pas wanneer je dichterbij komt is het zichtbaar. We zien nu al dat de rust in het gebied verbeterd is en dat mensen er omheen lopen”, zegt boswachter Joeri Lamers.

Dit bericht, Wederom extra bescherming voor strandbroeders, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Zonnepark Hee klaar voor gebruik https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/04/zonnepark-hee-klaar-voor-gebruik/ Mon, 30 Apr 2018 11:51:41 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10794 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het zonnepark in Hee op Terschelling is klaar voor gebruik. Vanaf 5 mei moet het park stroom gaan leveren aan een deel van de eilanders. Zo’n 1500 zonnepanelen zijn de laatste tijd op het dak van een schuur en in een weiland nabij Hee geïnstalleerd. Via energieleverancier Vandebron wordt de opgewekte stroom vanaf 5 mei [...]

Dit bericht, Zonnepark Hee klaar voor gebruik, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zonnepanelen

Het zonnepark in Hee op Terschelling is klaar voor gebruik. Vanaf 5 mei moet het park stroom gaan leveren aan een deel van de eilanders.

Zo’n 1500 zonnepanelen zijn de laatste tijd op het dak van een schuur en in een weiland nabij Hee geïnstalleerd. Via energieleverancier Vandebron wordt de opgewekte stroom vanaf 5 mei aan zo’n 120 huishoudens op Terschelling verkocht, allemaal leden van de coöperatie Terschelling Energie (TE).

Eind vorig jaar kwam de financiering rond door onder andere de verkoop van obligaties aan leden van TE. Daarnaast is er gebruik gemaakt van eigen vermogen van de coöperatie en subsidies vanuit het Rijk.

Het zonnepark wordt op zaterdag 5 mei om 15:00 uur feestelijk geopend door de burgemeester van het eiland. Op Facebook plaatste Terschelling Energie een fotoreeks van de aanleg van het zonnepark.

Nieuwsheader: © Martin Abegglen, Flickr.com

Dit bericht, Zonnepark Hee klaar voor gebruik, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen later naar Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/04/nieuwe-schepen-doeksen-later-naar-nederland/ Thu, 12 Apr 2018 08:35:48 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10779 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen die Rederij Doeksen momenteel laat bouwen in Vietnam, komen nog niet naar Nederland. Het vertrek uit Vietnam is voor de tweede keer uitgesteld. In eerste instantie was het de bedoeling dat de twee schepen, de Willem Barentsz en de Willem de Vlamingh, eind 2017 al op transport zouden naar Nederland. In [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen later naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen die Rederij Doeksen momenteel laat bouwen in Vietnam, komen nog niet naar Nederland. Het vertrek uit Vietnam is voor de tweede keer uitgesteld.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de twee schepen, de Willem Barentsz en de Willem de Vlamingh, eind 2017 al op transport zouden naar Nederland. In oktober liet Doeksen weten dat het vertrek werd uitgesteld naar maart 2018.

Aan de Leeuwarder Courant laat de rederij weten dat het vertrek wederom is uitgesteld. De bouw is nog niet ver genoeg gevorderd, mede doordat de werf in financieel zwaar weer terecht is gekomen.

De werf in Vietnam valt onder het Australische bedrijf Strategic Marine, dat op haar beurt weer onderdeel is van Triyard Holdings en Ezra Holdings uit Singapore. Die laatste heeft volgens de krant harde klappen gehad door de olie- en gascrisis en is in de Chapter 11 fase terechtgekomen. “Er zijn miljarden verdampt”, zegt Doeksen-directeur Paul Melles tegen de Leeuwarder Courant.

Om het hoofd boven water te kunnen houden, zoekt de werf in Vietnam naar investeerders. “Ik zie zelf dat er een ondercapaciteit is als het gaat om werven die passagiersschepen kunnen bouwen, zoals dat in Vung Tau gebeurt. Deze werf heeft veel potentie. Het management van de Vietnamese tak zegt er in te vertrouwen dat het gaat lukken die investeerders aan te trekken”, stelt Melles tegenover de krant.

Melles stelt nog geen slapeloze nachten te hebben, maar hoopt wel snel duidelijkheid te hebben over de planning. Volgens de directeur is het nog steeds mogelijk om de schepen begin 2019 in gebruik te nemen.

Op een speciale website houdt Rederij Doeksen bij hoe ver de bouw inmiddels gevorderd is.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen later naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>