Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Tue, 26 May 2020 17:04:09 +0000 nl hourly 1 Doeksen gaat historische schepen inzetten op veerdienst https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/05/doeksen-gaat-historische-schepen-inzetten-op-veerdienst/ Tue, 26 May 2020 16:53:24 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11482 Skylgenet.nl | Terschelling online

Rederij Doeksen gaat de komende periode twee oudgedienden inzetten op de reguliere veerdienst. In verband met de maatregelen rondom COVID-19, is de capaciteit van de veerboten van Doeksen beperkt tot 40%. Omdat de vervoersvraag naar de eilanden wel langzaam weer stijgt, ontstaat er een capaciteitsgebrek. Eilander ondernemers klaagden hier vorige week al over. De twee [...]

Dit bericht, Doeksen gaat historische schepen inzetten op veerdienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Friesland 1956

Rederij Doeksen gaat de komende periode twee oudgedienden inzetten op de reguliere veerdienst.

In verband met de maatregelen rondom COVID-19, is de capaciteit van de veerboten van Doeksen beperkt tot 40%. Omdat de vervoersvraag naar de eilanden wel langzaam weer stijgt, ontstaat er een capaciteitsgebrek. Eilander ondernemers klaagden hier vorige week al over.

De twee nieuwe veerboten van Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, liggen inmiddels een jaar in Harlingen voor afbouw, maar zijn nog niet geschikt om in te zetten in de dienstregeling.

Daarom heeft de rederij besloten de capaciteit te verhogen door drie schepen in te huren. Twee daarvan zijn klassieke schepen met een rijke historie op het Wad: het ms Friesland I (1956) en het ms Holland IV (1951). De Friesland voer van 1956 tot 1988 tussen Harlingen en Terschelling, de Holland was tot midden jaren 70 wisselend actief als bergingssleper en passagiersschip. Naast de twee oud gedienden huurt Doeksen een rondvaartboot uit Harlingen, de Regina Andrea.

MS Friesland I en de Regina Andrea zullen vanaf 29 mei t/m 30 juni meevaren in de dienstregeling en voornamelijk ingezet worden rond de weekenden. Zeesleepboot Holland springt bij in het Pinksterweekend en op 12, 13 en 14 juni. De schepen gaan zowel naar Vlieland als Terschelling, afvaarten zijn al te boeken via het reguliere boekingssysteem.

De rederij waarschuwt wel dat voertuigen en fietsen niet meekunnen op de tijdelijke veerboten. Ook zijn ze niet toegankelijk voor mindervaliden, is er geen horeca en geen WiFi. Ook wordt warme kleding aanbevolen, door het open karakter van de schepen.

Vanaf 1 juni zijn op alle afvaarten van Doeksen mondkapjes verplicht voor personen ouder dan 13 jaar.

Dit bericht, Doeksen gaat historische schepen inzetten op veerdienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Ambulanceheli weer beschikbaar voor de Wadden https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/05/ambulanceheli-weer-beschikbaar-voor-de-wadden/ Fri, 22 May 2020 10:50:43 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11460 Skylgenet.nl | Terschelling online

De ‘Waddenheli’ is vanaf vandaag weer beschikbaar voor patiëntenvervoer vanaf de Wadden. De ambulanceheli van RAV Fryslân, gevlogen door de ANWB, werd eind maart gevorderd door de overheid om in te zetten voor het verspreiden van coronapatiënten over IC’s in het land. De Waddenheli is een groter model dan de bestaande traumahelikopters in Nederland en [...]

Dit bericht, Ambulanceheli weer beschikbaar voor de Wadden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Waddenheli RAV Fryslân

De ‘Waddenheli’ is vanaf vandaag weer beschikbaar voor patiëntenvervoer vanaf de Wadden.

De ambulanceheli van RAV Fryslân, gevlogen door de ANWB, werd eind maart gevorderd door de overheid om in te zetten voor het verspreiden van coronapatiënten over IC’s in het land. De Waddenheli is een groter model dan de bestaande traumahelikopters in Nederland en bood daardoor meer werkruimte voor verplegend personeel.

Door het Radboudmc werd de heli volledig ingericht en als Lifeliner 5 gestationeerd op luchtbasis Volkel. Vanaf daar vervoerde de heli in de afgelopen tijd 66 coronapatiënten naar IC’s in Nederland en Duitsland.

In de tussentijd werden reguliere patiënten vanaf de eilanden vervoerd met de veerboot of KNRM, of sprong Defensie bij, net als vroeger. Nu de druk op de IC’s in het land is afgenomen, is Lifeliner 5 niet langer nodig om patiënten over langere afstanden te verplaatsen. De laatste vlucht vond afgelopen woensdag plaats.

De heli komt nu weer als ambulancehelikopter Medic01 terug naar vliegbasis Leeuwarden voor inzet op de eilanden.

Dit bericht, Ambulanceheli weer beschikbaar voor de Wadden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Camping Terpstra dit jaar gesloten voor jongeren https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/05/camping-terpstra-dit-jaar-gesloten-voor-jongeren/ Sat, 16 May 2020 09:58:01 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11415 Skylgenet.nl | Terschelling online

Camping Terpstra in Midsland, één van de bekende jongerencampings op Terschelling, heeft besloten komende zomer geen jongerenvakanties toe te staan. De maatregel is genomen in verband met COVID-19. Op de camping verblijven jongeren uit verschillende gezinnen samen in grote tenten. Dat valt volgens de eigenaren van de camping niet te rijmen met de richtlijnen van [...]

Dit bericht, Camping Terpstra dit jaar gesloten voor jongeren, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Camping Terpstra in Midsland, één van de bekende jongerencampings op Terschelling, heeft besloten komende zomer geen jongerenvakanties toe te staan.

De maatregel is genomen in verband met COVID-19. Op de camping verblijven jongeren uit verschillende gezinnen samen in grote tenten. Dat valt volgens de eigenaren van de camping niet te rijmen met de richtlijnen van het RIVM, zo stellen ze op de website. Ook de beperkte vervoerscapaciteit naar het eiland speelt mee, Rederij Doeksen vaart voorlopig met een maximum van 40%.

Alle reserveringen die tot nu toe al binnen waren voor komende zomer worden geannuleerd en alle jongeren krijgen hun geld terug. Dat gebeurt volgens de camping vanaf 8 juni automatisch, hier hoeven ze niets voor te doen.

De andere bekende jeugdcamping op het eiland, Appelhof in Formerum, heeft nog geen besluit genomen over de zomer. Op de website geven ze aan dat boeken nog wel mogelijk is.

Terpstra zal er deze zomer echter niet verlaten bij liggen. De camping zal eenmalig ingericht worden als gezinscamping, met minder dan de helft van het normale aantal tenten op het terrein. Zo is er voldoende ruimte om afstand van elkaar te houden.

Naar verwachting zullen veel mensen deze zomer kiezen voor een vakantie in eigen land. Verschillende campings op Terschelling hebben al aangegeven bijna of helemaal volgeboekt te zijn.

Dit bericht, Camping Terpstra dit jaar gesloten voor jongeren, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden) https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/01/vrachtwagen-te-water-na-vertrek-veerboot-beelden/ Sun, 26 Jan 2020 11:13:51 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11239 Skylgenet.nl | Terschelling online

In de haven van West-Terschelling werd gisteren rond kwart over drie een drijvende vrachtwagen aangetroffen. De vrachtwagen van het Terschellinger loonbedrijf Trip Hek werd kort na het vertrek van de vrachtveer Noord-Nederland aangetroffen in het water. Op beelden van de webcam van Skylgenet.nl is te zien dat het vrachtschip rond 15:15 uur vertrekt. Direct om [...]

Dit bericht, Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden), is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

In de haven van West-Terschelling werd gisteren rond kwart over drie een drijvende vrachtwagen aangetroffen.

De vrachtwagen van het Terschellinger loonbedrijf Trip Hek werd kort na het vertrek van de vrachtveer Noord-Nederland aangetroffen in het water. Op beelden van de webcam van Skylgenet.nl is te zien dat het vrachtschip rond 15:15 uur vertrekt. Direct om 15:20 is te zien dat er in de haven een vrachtwagen ligt, de Noord-Nederland maakt op dat moment al rechtsomkeert net buiten de haven.

Zowel Rederij Doeksen als Trip Hek hebben nog niet bevestigd dat de vrachtwagen inderdaad van het schip is gevallen.

Later op de avond is de vrachtwagen door de kotter Friendship en met ondersteuning van Rederij Noordgat naar de werkhaven gesleept, waar het met een grote kraan uit het water is getakeld. Er waren geen personen aanwezig in de vrachtwagen, niemand raakte gewond.

Dit bericht, Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden), is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Burgemeester Wassink vertrekt in 2021 https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/01/burgemeester-wassink-vertrekt-in-2021/ Fri, 10 Jan 2020 14:20:10 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11232 Skylgenet.nl | Terschelling online

Burgemeester van Terschelling Bert Wassink vertrekt in januari 2021. Dat meldt de gemeente vandaag. Wassink werd in januari 2015 benoemd door toenmalig minister Ronald Plasterk. Hij volgde officieel Jurrit Visser op, die sinds 2002 burgemeester was op het eiland. Visser moest in 2013 om gezondheidsredenen aftreden. Tussen het vertrek van Visser en de komst van [...]

Dit bericht, Burgemeester Wassink vertrekt in 2021, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Uitreiking VVV-gids

Burgemeester van Terschelling Bert Wassink vertrekt in januari 2021. Dat meldt de gemeente vandaag.

Wassink werd in januari 2015 benoemd door toenmalig minister Ronald Plasterk. Hij volgde officieel Jurrit Visser op, die sinds 2002 burgemeester was op het eiland. Visser moest in 2013 om gezondheidsredenen aftreden. Tussen het vertrek van Visser en de komst van Wassink was Rob Bats waarnemend burgemeester.

In een verklaring op de website van de gemeente valt te lezen dat Wassink een herbenoeming in 2021 niet ziet zitten. “Terschelling is een geweldige plek om te wonen en te werken. Het is nog steeds een mooi avontuur. We hebben echter van begin af aan het besef gehad dat ons verblijf op Terschelling tijdelijk zou zijn”.

Commissaris van de Koning Brok hoopt de opvolger van Wassink te kunnen installeren op de dag van het afscheid van de huidige burgemeester. De gemeenteraad heeft een jaar de tijd om een geschikte opvolger te zoeken.

Dit bericht, Burgemeester Wassink vertrekt in 2021, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/06/bemanning-knrm-vindt-koeien-in-de-waddenzee/ Thu, 20 Jun 2019 19:21:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11207 Skylgenet.nl | Terschelling online

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon. “Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal [...]

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Koeien KNRM

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon.

“Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal aan de rand van de vaargeul”, beschrijft de bemanning op de site van de reddingmaatschappij.

Omdat de plek waar de koeien stonden te ondiep was om per boot te bereiken en de waddenbodem niet geschikt is om met voertuigen vanaf de wal te rijden, zat er voor de bemanning niets anders op dan de koeien wadend door het slib naar de kust te drijven.

Na het bereiken van de kust dacht de bemanning de klus geklaard te hebben, maar de koeien dachten daar anders over en renden met een boog terug de zee in.

Bij de tweede poging werden de koeien door de bemanning aangelijnd, maar de beesten waren inmiddels zo moe en gestrest dat ze weigerden mee te lopen. Met extra hulp van de bemanning van de Arie Visser lukte het uiteindelijk met vereende krachten de koeien veilig aan land te krijgen.

Op Terschelling is momenteel Oerol weer aan de gang, het festival dat zijn naam ontleent aan de oude Terschellinger gewoonte om het vee in het voorjaar overal (‘oerol’ in dialect) op het eiland te laten grazen. Deze twee koeien besloten net een stapje verder te gaan.

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/05/nieuwe-schepen-doeksen-komen-vanavond-aan/ Mon, 27 May 2019 17:34:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11198 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland. De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise. Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland.

De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise.

Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker ging. Dinsdag zijn de schepen geïnspecteerd, om vast te stellen of er tijdens het transport schade is ontstaan.

Woensdagochtend rond 04:00 wordt begonnen met het afzinken van het schip, zodat de beide catamarans los komen. Naar verwachting zal dat moment rond 09:00 plaatsvinden.

Zeven sleepboten zullen de twee nieuwe veerboten vervolgens naar Harlingen slepen. Elke catamaran krijgt één sleepboot voorop en twee slepers achterop. De zevende sleepboot vaart mee als backup.

Als de trip volgens planning verloopt, komt het konvooi tussen 18:00 en 19:00 woensdagavond aan in Harlingen, via de Texelstroom, de Doove Balg en de Boontjes.

Omdat de werf in Vietnam in financieel zwaar weer terecht kwam, zijn de schepen nog niet helemaal af. De komende maanden zullen ze afgebouwd worden in Harlingen. Naar verwachting nemen de schepen in januari 2020 de dienstregeling over.

De Willem Barentsz en Willem de Vlamingh bieden elk plaats aan 66 auto’s en 700 passagiers. De catamarans worden aangedreven door LNG-motoren, die zorgen voor fors minder uitstoot dan de huidige vloot.

Verder zijn de schepen voorzien van een warmterugwininstallatie. De restwarmte van de motoren wordt zo ingezet voor de verwarming van het schip, maar ook om de accu’s voor de elektrische boegschroeven op te laden.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe veerboten pas in januari in dienst https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/04/nieuwe-veerboten-pas-in-januari-in-dienst/ Wed, 17 Apr 2019 18:20:13 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11193 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen komen niet in september, maar pas in januari in dienst. Dat heeft de reder vandaag bekend gemaakt. In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans zouden eigenlijk vorig jaar [...]

Dit bericht, Nieuwe veerboten pas in januari in dienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen komen niet in september, maar pas in januari in dienst. Dat heeft de reder vandaag bekend gemaakt.

In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans zouden eigenlijk vorig jaar al naar Nederland komen, maar de bouw liep vertraging op doordat het moederbedrijf van de werf in de financiële problemen raakte.

Inmiddels zijn beide schepen al een aantal weken onderweg naar Nederland aan boord van een zwareladingschip, dat naar verwachting in de derde week van mei aankomt. Aanvankelijk zouden de schepen vanaf september 2019 de dienstregeling over gaan nemen, maar Rederij Doeksen stelt dit nu uit.

In een verklaring stelt Doeksen-directeur Melles dat beloofde fondsen van investeerders keer op keer uit bleven, waardoor de financiële problemen op de werf aan bleven houden. Na onderhandelingen heeft de rederij besloten de schepen vervroegd af te nemen en naar Nederland te vervoeren.

Eenmaal in Harlingen worden de schepen in eigen beheer verder afgebouwd. “Ons bouwbegeleidingsteam, dat al die tijd ook in Vietnam namens de Rederij toezicht heeft gehouden, wordt ook ingezet tijdens de afbouw en de inbedrijfstelling van de nieuwe schepen. Dit soort projecten hebben we vaker gedaan, zoals bij ms Tiger, ms Noord Nederland en grote verbouwingsprojecten van de bestaande vloot”, aldus Melles.

“Het is onze verantwoordelijkheid om de nieuwe schepen in 2019 veilig en betrouwbaar in de vaart te brengen. Na een voorlopige inventarisatie van werkzaamheden en de daarvoor benodigde tijd, hebben we besloten dat de nieuwe schepen per 7 januari 2020 in de dienstregeling gaan varen. De passagiers die al geboekt hadden voor het najaar worden hierover nu geïnformeerd.”

Dit bericht, Nieuwe veerboten pas in januari in dienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/koning-willem-alexander-brengt-bezoek-aan-terschelling/ Wed, 27 Mar 2019 17:34:26 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11184 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzondere dag op Terschelling vandaag: Koning Willem-Alexander bracht een onaangekondigd bezoek. De koning arriveerde woensdagochtend in een witte helikopter op het helistation in Midsland, waar hij werd opgewacht door burgemeester Wassink. Het werkbezoek was niet openbaar aangekondigd. Willem-Alexander bracht als eerste een bezoek aan reddingstation Paal 8, waar hij sprak met een aantal vrijwilligers [...]

Dit bericht, Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Willem Alexander

Een bijzondere dag op Terschelling vandaag: Koning Willem-Alexander bracht een onaangekondigd bezoek.

De koning arriveerde woensdagochtend in een witte helikopter op het helistation in Midsland, waar hij werd opgewacht door burgemeester Wassink. Het werkbezoek was niet openbaar aangekondigd.

Willem-Alexander bracht als eerste een bezoek aan reddingstation Paal 8, waar hij sprak met een aantal vrijwilligers en uitleg kreeg over het materieel. Ook sprak hij met medewerkers van de Stichting Museumreddingboot Terschelling.

Vervolgens vertrok het gezelschap naar de Wierschuur in Oosterend, om te spreken met de Buren van Oosterend en Stichting Natuurlijk Oosterend.

De tour over het eiland eindigde bij de Tigerstelling op West, waar de koning de opgegraven en herstelde bunkers bezocht en uitleg kreeg van de vrijwilligers aldaar.

Na Terschelling bracht Willem-Alexander nog een zelfde soort bezoek aan Ameland. Het was voor het eerst dat hij in zijn rol als koning op beide eilanden kwam.

Dit bericht, Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/hessel-en-tess-in-2020-naar-ahoy/ Thu, 14 Mar 2019 13:08:16 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11173 Skylgenet.nl | Terschelling online

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy. Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen [...]

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Hessel & Tess in de Ziggo Dome

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy.

Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen de Amsterdamse Ziggo Dome de gekozen locatie. Zo’n 10.000 mensen uit het hele land kwamen op dat concert af, waar ook zijn dochter Tess voor het eerst het grote podium beklom.

Vandaag maakten vader en dochter bekend over precies een jaar, 14 maart 2020, weer een concert te geven in Ahoy. De kaartverkoop daarvoor start morgen, 15 maart, om 10:00.

Hessel stond in 1991 ook al eens in een uitverkocht Ahoy.

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>