Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Thu, 14 Mar 2019 13:13:48 +0000 nl hourly 1 Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/hessel-en-tess-in-2020-naar-ahoy/ Thu, 14 Mar 2019 13:08:16 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11173 Skylgenet.nl | Terschelling online

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy. Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen [...]

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Hessel & Tess in de Ziggo Dome

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy.

Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen de Amsterdamse Ziggo Dome de gekozen locatie. Zo’n 10.000 mensen uit het hele land kwamen op dat concert af, waar ook zijn dochter Tess voor het eerst het grote podium beklom.

Vandaag maakten vader en dochter bekend over precies een jaar, 14 maart 2020, weer een concert te geven in Ahoy. De kaartverkoop daarvoor start morgen, 15 maart, om 10:00.

Hessel stond in 1991 ook al eens in een uitverkocht Ahoy.

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/nieuwe-veerboten-rederij-doeksen-op-weg-naar-nederland/ Fri, 08 Mar 2019 16:37:01 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11133 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn vandaag vertrokken uit Vietnam. In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans varen op het milieuvriendelijke LNG en zijn voorzien van [...]

Dit bericht, Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn vandaag vertrokken uit Vietnam.

In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans varen op het milieuvriendelijke LNG en zijn voorzien van zonnepanelen en warmteterugwininstallaties om ze zo zuinig mogelijk te maken.

Na een lange bouwperiode werden beide schepen in januari van dit jaar na enige vertraging eindelijk te water gelaten. Deze week zijn de schepen één voor één geladen op het zwareladingschip Sun Rise en vandaag zijn ze officieel begonnen aan hun reis naar Nederland.

De zeereis, via Kaap de Goede Hoop, zal naar verwachting acht weken in beslag gaan nemen. Dat houdt in dat de schepen begin mei in Harlingen aankomen, een jaar later dan vooraf gedacht werd.

In Harlingen zullen vervolgens de laatste werkzaamheden plaatsvinden en wordt het personeel van Doeksen wegwijs gemaakt op de schepen. Naar verwachting kunnen ze na de zomer volledig meedraaien in de dienstregeling.

De voortgang van de reis volg je LIVE op deze speciale pagina.

Foto’s: Rederij Doeksen, meer foto’s hier.

Dit bericht, Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
MSC Zoe verloor zeker 345 containers https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/02/msc-zoe-verloor-zeker-345-containers/ Wed, 06 Feb 2019 12:23:21 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11127 Skylgenet.nl | Terschelling online

Er zijn begin dit jaar in de Noordzee boven de Waddeneilanden nog veel meer containers overboord geslagen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat vandaag. Het MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar in stormachtig weer een grote hoeveelheid containers op de Noordzee. Tot nu toe werd gedacht dat [...]

Dit bericht, MSC Zoe verloor zeker 345 containers, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MSC Zoe

Er zijn begin dit jaar in de Noordzee boven de Waddeneilanden nog veel meer containers overboord geslagen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat vandaag.

Het MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar in stormachtig weer een grote hoeveelheid containers op de Noordzee. Tot nu toe werd gedacht dat er 291 containers van boord waren geslagen, maar dat is vandaag bijgesteld naar ‘minimaal 345’.

Deze 345 stuks blijft voorlopig nog een schatting. Omdat MSC Zoe pas deze week is aangekomen op de eindbestemming Gdansk, kan volgende week pas definitief vastgesteld worden wat de schade is. Dan kunnen de loslijsten van de haven in Bremen en die van Gdansk bij elkaar opgeteld worden en vergeleken met de oorspronkelijke lading.

Sinds het incident zijn er 18 containers aangespoeld op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse Borkum. De vele andere containers bevinden zich op de bodem van de Noordzee.

Met sonarschepen zijn inmiddels 238 containers of daarop lijkende objecten gelokaliseerd. Het bergen daarvan verloopt erg moeizaam. Tot nu toe zijn er voornamelijk grote brokstukken van kapot geslagen containers naar boven gehaald. Rederij MSC is verantwoordelijk voor de bergingswerkzaamheden, Rijkswaterstaat coördineert ze.

Dit bericht, MSC Zoe verloor zeker 345 containers, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/veel-dode-zeekoeten-op-waddeneilanden/ Mon, 28 Jan 2019 18:55:07 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11120 Skylgenet.nl | Terschelling online

Er spoelen de laatste dagen veel dode zeekoeten aan op de Waddeneilanden. Verschillende onderzoeksinstituten doen onderzoek naar de oorzaak. Alleen al op Terschelling zijn zo’n 50 zwakke dieren aangespoeld, meldt de NOS. Zeekoeten leven op zee en komen alleen om te broeden aan land. Er spoelen vaker verzwakte dieren aan na koud of stormachtig weer, [...]

Dit bericht, Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zeekoeten

Er spoelen de laatste dagen veel dode zeekoeten aan op de Waddeneilanden. Verschillende onderzoeksinstituten doen onderzoek naar de oorzaak.

Alleen al op Terschelling zijn zo’n 50 zwakke dieren aangespoeld, meldt de NOS. Zeekoeten leven op zee en komen alleen om te broeden aan land. Er spoelen vaker verzwakte dieren aan na koud of stormachtig weer, maar momenteel zijn het er opvallend veel.

Een aantal dode vogels is inmiddels opgestuurd naar onderzoeksinstituten. Daar moet blijken of het gaat om een virus, of dat het misschien verband houd met de overboord geslagen containers begin dit jaar.

“Er is een geografisch verband. Of dat ook een oorzakelijk verband is, moeten we nog onderzoeken”, zegt onderzoeker van Wageningen Marine Research Mardik Leopold daarover tegen de NOS.

Nieuwsheader: © Ron Knight, Flickr.com

Dit bericht, Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Willem Barentsz en Willem de Vlamingh te water gelaten https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/willem-barentsz-en-willem-de-vlamingh-te-water-gelaten/ Tue, 22 Jan 2019 12:33:15 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11107 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn in Vietnam succesvol gedoopt en te water gelaten. Zaterdag was het de beurt aan de Willem de Vlamingh, vanmorgen volgde de Willem Barentsz. Beide schepen kregen een korte ceremonie, waarbij Christine Doeksen, echtgenote van CEO van Koninklijke Doeksen Jan Willem Doeksen, [...]

Dit bericht, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh te water gelaten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn in Vietnam succesvol gedoopt en te water gelaten.

Zaterdag was het de beurt aan de Willem de Vlamingh, vanmorgen volgde de Willem Barentsz. Beide schepen kregen een korte ceremonie, waarbij Christine Doeksen, echtgenote van CEO van Koninklijke Doeksen Jan Willem Doeksen, de doop van de Vlamingh verrichte. Brigitte Bijen, partner van Doeksen-directeur Paul Melles, doopte de Barentsz.

De schepen liggen nu aan de afbouwkade, waar de laatste werkzaamheden zullen worden verricht. Het is de bedoeling dat beide schepen eind februari worden geladen op een zwareladingschip en zo’n acht weken onderweg zijn naar Nederland. De Vlieland maakte die reis destijds op eigen kracht.

Eenmaal in Harlingen zullen ze bedrijfsklaar gemaakt worden en vanaf september de dienstregeling overnemen. De Midsland zal dan verkocht worden, de Friesland blijft als reserveschip. Hoe de mix van schepen dan precies ingezet zal worden is nog niet duidelijk.

Foto’s: Rederij Doeksen

Dit bericht, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh te water gelaten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/nieuwe-schepen-doeksen-zien-eindelijk-het-daglicht/ Sun, 13 Jan 2019 15:06:54 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11092 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzonder moment voor de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen: in Vietnam werden ze deze week uit de loods gereden voor de laatste bouwfase. Twee jaar, 5 maanden en 11 dagen na het leggen van de kiel zag de eerste van de twee schepen, Willem de Vlamingh, afgelopen dinsdag eindelijk daglicht. Het schip werd [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzonder moment voor de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen: in Vietnam werden ze deze week uit de loods gereden voor de laatste bouwfase.

Twee jaar, 5 maanden en 11 dagen na het leggen van de kiel zag de eerste van de twee schepen, Willem de Vlamingh, afgelopen dinsdag eindelijk daglicht. Het schip werd met behulp van heavy load carriers naar buiten gerold. Afgelopen zaterdag volgde zusterschip Willen Barentsz.

De twee nieuwe veren zijn ontworpen door het Friese Vripack en worden op een werf in Vietnam gebouwd, onder constant toezicht van medewerkers van Rederij Doeksen. De bouw heeft flinke vertraging opgelopen, doordat het moederbedrijf van de werf in de financiële problemen raakte.

De nieuwe schepen zijn 70 meter lang en bieden plaats aan 66 auto’s en 600 passagiers. Ze zijn een stuk milieuvriendelijker dan de huidige vloot, onder andere door het varen op LNG, het omzetten van restwarmte van uitlaatgassen en koelwater naar elektriciteit en zonnepanelen op het dek.

Op het buitenterrein van de werf wordt de laatste hand aan de schepen gelegd, zoals het plaatsen van de radarmast en schoorstenen. Binnenkort kunnen de schepen te water worden gelaten en later op transport naar Nederland. Het exacte tijdspad is nog onduidelijk.

Meer foto’s en informatie over de verschillende bouwfases zoals het interieur en de buitendekken zijn te vinden op het blog van de rederij.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Minister bezoekt vandaag Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/minister-bezoekt-vandaag-terschelling/ Thu, 10 Jan 2019 09:04:09 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11090 Skylgenet.nl | Terschelling online

Minister Cora van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brengt vandaag een bezoek aan Terschelling. Dit doet ze in verband met de containerramp. Het is voor het eerst dat een bewindspersoon de Wadden bezoekt na de containerramp van vorige week. De minister was wel van plan afgelopen zondag naar Schiermonnikoog te gaan, maar moest dat op [...]

Dit bericht, Minister bezoekt vandaag Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Containers MSC Zoe

Minister Cora van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brengt vandaag een bezoek aan Terschelling. Dit doet ze in verband met de containerramp.

Het is voor het eerst dat een bewindspersoon de Wadden bezoekt na de containerramp van vorige week. De minister was wel van plan afgelopen zondag naar Schiermonnikoog te gaan, maar moest dat op het laatste moment afzeggen.

Rijkswaterstaat heeft deze week per helikopter een inspectievlucht over het Waddengebied gemaakt, om te kijken of de storm van begin deze week veel extra schade heeft opgeleverd. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Langs de Groninger kust heeft de rijksdienst drones ingezet om de kwelders te inspecteren op plastic.

De focus verschuift nu van het opruimen van de stranden naar het daadwerkelijk bergen van de containers. Na de laatste inspecties aan boord van MSC Zoe, het containerschip dat de containers vorige week verloor, is de hoeveelheid verloren containers opnieuw verhoogd, nu naar 291 stuks totaal.

Met behulp van sonar zijn er al circa 220 gelokaliseerd op de bodem van de Noordzee, een deel is nog zoek. Afgelopen dagen was het weer te slecht om verder te scannen. Maandag zijn er wel 2 containers geborgen om te verifiëren of de sonarbeelden kloppen. Deze bleken leeg te zijn.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels overleg gehad met rederij MSC en andere betrokken partijen en hoopt snel van start te kunnen gaan met het bergen van gelokaliseerde containers.

Daarnaast heeft de Rijksdienst laten weten in samenwerking met de Waddenacademie een onderzoek te starten naar de (middel)langetermijneffecten van de plasticverontreiniging in het Waddengebied. Volgens zeehondenopvang Pieterburen zijn er tot nu toe niet meer dode zeehonden gevonden dan normaal, maar de situatie wordt wel in de gaten gehouden.

De Veiligheidsregio Fryslân heeft de situatie inmiddels opgeschaald naar GRIP 4.

Dit bericht, Minister bezoekt vandaag Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Koegelwieck vastgelopen in Slenk https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/koegelwieck-vastgelopen-in-slenk/ Wed, 09 Jan 2019 19:23:17 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11082 Skylgenet.nl | Terschelling online

De Koegelwieck, één van de twee snelboten van Rederij Doeksen, liep vanmiddag aan de grond in de Slenk bij Terschelling. Al vrij snel na vertrek vanaf Terschelling kwam het schip vast te zitten op een zandbank. Met behulp van Rederij Noordgat en de KNRM is de Koegelwieck losgetrokken. Er kon ter plaatse geen schade ontdekt [...]

Dit bericht, Koegelwieck vastgelopen in Slenk, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

ms Koegelwieck

De Koegelwieck, één van de twee snelboten van Rederij Doeksen, liep vanmiddag aan de grond in de Slenk bij Terschelling.

Al vrij snel na vertrek vanaf Terschelling kwam het schip vast te zitten op een zandbank. Met behulp van Rederij Noordgat en de KNRM is de Koegelwieck losgetrokken.

Er kon ter plaatse geen schade ontdekt worden, waardoor besloten is gewoon door te varen naar Harlingen. Daar zal de snelboot nader onderzocht worden.

Rederij Doeksen heeft vanavond een reguliere veerdienst ingezet om de vervallen overtocht van de snelboot op te vangen.

Dit bericht, Koegelwieck vastgelopen in Slenk, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Overgrote deel containers gelokaliseerd https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/overgrote-deel-containers-gelokaliseerd/ Sun, 06 Jan 2019 16:41:10 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11071 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het is Rijkswaterstaat in de afgelopen dagen gelukt het overgrote deel van de overboord geslagen containers te lokaliseren. Dat meldt RTV Noord vandaag. Van de zeker 277 containers die begin deze week overboord zijn geslagen op de Noordzee, heeft Rijkswaterstaat er 220 weten te lokaliseren. Twintig stuks waren eerder al gelokaliseerd of inmiddels aangespoeld. Het [...]

Dit bericht, Overgrote deel containers gelokaliseerd, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Rode en bruine containers MSC Zoe

Het is Rijkswaterstaat in de afgelopen dagen gelukt het overgrote deel van de overboord geslagen containers te lokaliseren. Dat meldt RTV Noord vandaag.

Van de zeker 277 containers die begin deze week overboord zijn geslagen op de Noordzee, heeft Rijkswaterstaat er 220 weten te lokaliseren. Twintig stuks waren eerder al gelokaliseerd of inmiddels aangespoeld.

Het MS Arca, het oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat, en twee particuliere schepen ingezet door de reder van het containerschip hebben de bodem van de Noordzee onderzocht met sonar. Er zijn containers aangetroffen in het gebied boven Terschelling tot aan Schiermonnikoog. De bemanning van MSC Zoe, het containerschip dat de containers verloor, had pas in Duitse wateren door dat er containers verdwenen waren.

Het Zwitserse MSC en de betrokken verzekeringsmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het bergen van de gelokaliseerde containers. Deze partijen betalen ook alle andere opruimwerkzaamheden.

Vandaag spoelde er op de eilanden relatief weinig afval aan, maar de schaal van de problemen wordt wel steeds duidelijker, nu ook aan de Friese en Groninger waddenkust en op zandbanken steeds meer groot en klein afval wordt gevonden.

Voor aankomende week wordt stormachtig weer voorspeld, in combinatie met springtij (extra hoog water). De angst bestaat dat daarbij weer grote hoeveelheden afval vrijkomt uit de gezonken containers.

Dit bericht, Overgrote deel containers gelokaliseerd, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Vissers in actie tegen afval in zee https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/vissers-in-actie-tegen-afval-in-zee/ Sat, 05 Jan 2019 13:16:49 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11061 Skylgenet.nl | Terschelling online

Vandaag zijn vissers van de eilanden en de Friese en Groninger kust uitgevaren om te vissen op afval. De vissers gooien vandaag en morgen hun netten uit, niet om vis te vangen, maar om ronddrijvend afval op te ruimen. Zowel in de Noordzee boven de eilanden als in de Waddenzee drijft erg veel afval, afkomstig [...]

Dit bericht, Vissers in actie tegen afval in zee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Containers MSC Zoe

Vandaag zijn vissers van de eilanden en de Friese en Groninger kust uitgevaren om te vissen op afval.

De vissers gooien vandaag en morgen hun netten uit, niet om vis te vangen, maar om ronddrijvend afval op te ruimen. Zowel in de Noordzee boven de eilanden als in de Waddenzee drijft erg veel afval, afkomstig uit de 277 overboord geslagen containers.

Naast de vissers zijn ook veel vrijwilligers weer actief op de eilanden en de Waddenkust van Friesland en Groningen. Ook daar duikt steeds meer plastic en piepschuim op.

Dit bericht, Vissers in actie tegen afval in zee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>