Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Thu, 20 Jun 2019 19:21:22 +0000 nl hourly 1 Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/06/bemanning-knrm-vindt-koeien-in-de-waddenzee/ Thu, 20 Jun 2019 19:21:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11207 Skylgenet.nl | Terschelling online

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon. “Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal [...]

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Koeien KNRM

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon.

“Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal aan de rand van de vaargeul”, beschrijft de bemanning op de site van de reddingmaatschappij.

Omdat de plek waar de koeien stonden te ondiep was om per boot te bereiken en de waddenbodem niet geschikt is om met voertuigen vanaf de wal te rijden, zat er voor de bemanning niets anders op dan de koeien wadend door het slib naar de kust te drijven.

Na het bereiken van de kust dacht de bemanning de klus geklaard te hebben, maar de koeien dachten daar anders over en renden met een boog terug de zee in.

Bij de tweede poging werden de koeien door de bemanning aangelijnd, maar de beesten waren inmiddels zo moe en gestrest dat ze weigerden mee te lopen. Met extra hulp van de bemanning van de Arie Visser lukte het uiteindelijk met vereende krachten de koeien veilig aan land te krijgen.

Op Terschelling is momenteel Oerol weer aan de gang, het festival dat zijn naam ontleent aan de oude Terschellinger gewoonte om het vee in het voorjaar overal (‘oerol’ in dialect) op het eiland te laten grazen. Deze twee koeien besloten net een stapje verder te gaan.

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/05/nieuwe-schepen-doeksen-komen-vanavond-aan/ Mon, 27 May 2019 17:34:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11198 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland. De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise. Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland.

De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise.

Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker ging. Dinsdag zijn de schepen geïnspecteerd, om vast te stellen of er tijdens het transport schade is ontstaan.

Woensdagochtend rond 04:00 wordt begonnen met het afzinken van het schip, zodat de beide catamarans los komen. Naar verwachting zal dat moment rond 09:00 plaatsvinden.

Zeven sleepboten zullen de twee nieuwe veerboten vervolgens naar Harlingen slepen. Elke catamaran krijgt één sleepboot voorop en twee slepers achterop. De zevende sleepboot vaart mee als backup.

Als de trip volgens planning verloopt, komt het konvooi tussen 18:00 en 19:00 woensdagavond aan in Harlingen, via de Texelstroom, de Doove Balg en de Boontjes.

Omdat de werf in Vietnam in financieel zwaar weer terecht kwam, zijn de schepen nog niet helemaal af. De komende maanden zullen ze afgebouwd worden in Harlingen. Naar verwachting nemen de schepen in januari 2020 de dienstregeling over.

De Willem Barentsz en Willem de Vlamingh bieden elk plaats aan 66 auto’s en 700 passagiers. De catamarans worden aangedreven door LNG-motoren, die zorgen voor fors minder uitstoot dan de huidige vloot.

Verder zijn de schepen voorzien van een warmterugwininstallatie. De restwarmte van de motoren wordt zo ingezet voor de verwarming van het schip, maar ook om de accu’s voor de elektrische boegschroeven op te laden.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe veerboten pas in januari in dienst https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/04/nieuwe-veerboten-pas-in-januari-in-dienst/ Wed, 17 Apr 2019 18:20:13 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11193 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen komen niet in september, maar pas in januari in dienst. Dat heeft de reder vandaag bekend gemaakt. In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans zouden eigenlijk vorig jaar [...]

Dit bericht, Nieuwe veerboten pas in januari in dienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen komen niet in september, maar pas in januari in dienst. Dat heeft de reder vandaag bekend gemaakt.

In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans zouden eigenlijk vorig jaar al naar Nederland komen, maar de bouw liep vertraging op doordat het moederbedrijf van de werf in de financiële problemen raakte.

Inmiddels zijn beide schepen al een aantal weken onderweg naar Nederland aan boord van een zwareladingschip, dat naar verwachting in de derde week van mei aankomt. Aanvankelijk zouden de schepen vanaf september 2019 de dienstregeling over gaan nemen, maar Rederij Doeksen stelt dit nu uit.

In een verklaring stelt Doeksen-directeur Melles dat beloofde fondsen van investeerders keer op keer uit bleven, waardoor de financiële problemen op de werf aan bleven houden. Na onderhandelingen heeft de rederij besloten de schepen vervroegd af te nemen en naar Nederland te vervoeren.

Eenmaal in Harlingen worden de schepen in eigen beheer verder afgebouwd. “Ons bouwbegeleidingsteam, dat al die tijd ook in Vietnam namens de Rederij toezicht heeft gehouden, wordt ook ingezet tijdens de afbouw en de inbedrijfstelling van de nieuwe schepen. Dit soort projecten hebben we vaker gedaan, zoals bij ms Tiger, ms Noord Nederland en grote verbouwingsprojecten van de bestaande vloot”, aldus Melles.

“Het is onze verantwoordelijkheid om de nieuwe schepen in 2019 veilig en betrouwbaar in de vaart te brengen. Na een voorlopige inventarisatie van werkzaamheden en de daarvoor benodigde tijd, hebben we besloten dat de nieuwe schepen per 7 januari 2020 in de dienstregeling gaan varen. De passagiers die al geboekt hadden voor het najaar worden hierover nu geïnformeerd.”

Dit bericht, Nieuwe veerboten pas in januari in dienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/koning-willem-alexander-brengt-bezoek-aan-terschelling/ Wed, 27 Mar 2019 17:34:26 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11184 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzondere dag op Terschelling vandaag: Koning Willem-Alexander bracht een onaangekondigd bezoek. De koning arriveerde woensdagochtend in een witte helikopter op het helistation in Midsland, waar hij werd opgewacht door burgemeester Wassink. Het werkbezoek was niet openbaar aangekondigd. Willem-Alexander bracht als eerste een bezoek aan reddingstation Paal 8, waar hij sprak met een aantal vrijwilligers [...]

Dit bericht, Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Willem Alexander

Een bijzondere dag op Terschelling vandaag: Koning Willem-Alexander bracht een onaangekondigd bezoek.

De koning arriveerde woensdagochtend in een witte helikopter op het helistation in Midsland, waar hij werd opgewacht door burgemeester Wassink. Het werkbezoek was niet openbaar aangekondigd.

Willem-Alexander bracht als eerste een bezoek aan reddingstation Paal 8, waar hij sprak met een aantal vrijwilligers en uitleg kreeg over het materieel. Ook sprak hij met medewerkers van de Stichting Museumreddingboot Terschelling.

Vervolgens vertrok het gezelschap naar de Wierschuur in Oosterend, om te spreken met de Buren van Oosterend en Stichting Natuurlijk Oosterend.

De tour over het eiland eindigde bij de Tigerstelling op West, waar de koning de opgegraven en herstelde bunkers bezocht en uitleg kreeg van de vrijwilligers aldaar.

Na Terschelling bracht Willem-Alexander nog een zelfde soort bezoek aan Ameland. Het was voor het eerst dat hij in zijn rol als koning op beide eilanden kwam.

Dit bericht, Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/hessel-en-tess-in-2020-naar-ahoy/ Thu, 14 Mar 2019 13:08:16 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11173 Skylgenet.nl | Terschelling online

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy. Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen [...]

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Hessel & Tess in de Ziggo Dome

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy.

Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen de Amsterdamse Ziggo Dome de gekozen locatie. Zo’n 10.000 mensen uit het hele land kwamen op dat concert af, waar ook zijn dochter Tess voor het eerst het grote podium beklom.

Vandaag maakten vader en dochter bekend over precies een jaar, 14 maart 2020, weer een concert te geven in Ahoy. De kaartverkoop daarvoor start morgen, 15 maart, om 10:00.

Hessel stond in 1991 ook al eens in een uitverkocht Ahoy.

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/nieuwe-veerboten-rederij-doeksen-op-weg-naar-nederland/ Fri, 08 Mar 2019 16:37:01 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11133 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn vandaag vertrokken uit Vietnam. In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans varen op het milieuvriendelijke LNG en zijn voorzien van [...]

Dit bericht, Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn vandaag vertrokken uit Vietnam.

In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans varen op het milieuvriendelijke LNG en zijn voorzien van zonnepanelen en warmteterugwininstallaties om ze zo zuinig mogelijk te maken.

Na een lange bouwperiode werden beide schepen in januari van dit jaar na enige vertraging eindelijk te water gelaten. Deze week zijn de schepen één voor één geladen op het zwareladingschip Sun Rise en vandaag zijn ze officieel begonnen aan hun reis naar Nederland.

De zeereis, via Kaap de Goede Hoop, zal naar verwachting acht weken in beslag gaan nemen. Dat houdt in dat de schepen begin mei in Harlingen aankomen, een jaar later dan vooraf gedacht werd.

In Harlingen zullen vervolgens de laatste werkzaamheden plaatsvinden en wordt het personeel van Doeksen wegwijs gemaakt op de schepen. Naar verwachting kunnen ze na de zomer volledig meedraaien in de dienstregeling.

De voortgang van de reis volg je LIVE op deze speciale pagina.

Foto’s: Rederij Doeksen, meer foto’s hier.

Dit bericht, Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
MSC Zoe verloor zeker 345 containers https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/02/msc-zoe-verloor-zeker-345-containers/ Wed, 06 Feb 2019 12:23:21 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11127 Skylgenet.nl | Terschelling online

Er zijn begin dit jaar in de Noordzee boven de Waddeneilanden nog veel meer containers overboord geslagen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat vandaag. Het MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar in stormachtig weer een grote hoeveelheid containers op de Noordzee. Tot nu toe werd gedacht dat [...]

Dit bericht, MSC Zoe verloor zeker 345 containers, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MSC Zoe

Er zijn begin dit jaar in de Noordzee boven de Waddeneilanden nog veel meer containers overboord geslagen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat vandaag.

Het MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar in stormachtig weer een grote hoeveelheid containers op de Noordzee. Tot nu toe werd gedacht dat er 291 containers van boord waren geslagen, maar dat is vandaag bijgesteld naar ‘minimaal 345’.

Deze 345 stuks blijft voorlopig nog een schatting. Omdat MSC Zoe pas deze week is aangekomen op de eindbestemming Gdansk, kan volgende week pas definitief vastgesteld worden wat de schade is. Dan kunnen de loslijsten van de haven in Bremen en die van Gdansk bij elkaar opgeteld worden en vergeleken met de oorspronkelijke lading.

Sinds het incident zijn er 18 containers aangespoeld op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse Borkum. De vele andere containers bevinden zich op de bodem van de Noordzee.

Met sonarschepen zijn inmiddels 238 containers of daarop lijkende objecten gelokaliseerd. Het bergen daarvan verloopt erg moeizaam. Tot nu toe zijn er voornamelijk grote brokstukken van kapot geslagen containers naar boven gehaald. Rederij MSC is verantwoordelijk voor de bergingswerkzaamheden, Rijkswaterstaat coördineert ze.

Dit bericht, MSC Zoe verloor zeker 345 containers, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/veel-dode-zeekoeten-op-waddeneilanden/ Mon, 28 Jan 2019 18:55:07 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11120 Skylgenet.nl | Terschelling online

Er spoelen de laatste dagen veel dode zeekoeten aan op de Waddeneilanden. Verschillende onderzoeksinstituten doen onderzoek naar de oorzaak. Alleen al op Terschelling zijn zo’n 50 zwakke dieren aangespoeld, meldt de NOS. Zeekoeten leven op zee en komen alleen om te broeden aan land. Er spoelen vaker verzwakte dieren aan na koud of stormachtig weer, [...]

Dit bericht, Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zeekoeten

Er spoelen de laatste dagen veel dode zeekoeten aan op de Waddeneilanden. Verschillende onderzoeksinstituten doen onderzoek naar de oorzaak.

Alleen al op Terschelling zijn zo’n 50 zwakke dieren aangespoeld, meldt de NOS. Zeekoeten leven op zee en komen alleen om te broeden aan land. Er spoelen vaker verzwakte dieren aan na koud of stormachtig weer, maar momenteel zijn het er opvallend veel.

Een aantal dode vogels is inmiddels opgestuurd naar onderzoeksinstituten. Daar moet blijken of het gaat om een virus, of dat het misschien verband houd met de overboord geslagen containers begin dit jaar.

“Er is een geografisch verband. Of dat ook een oorzakelijk verband is, moeten we nog onderzoeken”, zegt onderzoeker van Wageningen Marine Research Mardik Leopold daarover tegen de NOS.

Nieuwsheader: © Ron Knight, Flickr.com

Dit bericht, Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Willem Barentsz en Willem de Vlamingh te water gelaten https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/willem-barentsz-en-willem-de-vlamingh-te-water-gelaten/ Tue, 22 Jan 2019 12:33:15 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11107 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn in Vietnam succesvol gedoopt en te water gelaten. Zaterdag was het de beurt aan de Willem de Vlamingh, vanmorgen volgde de Willem Barentsz. Beide schepen kregen een korte ceremonie, waarbij Christine Doeksen, echtgenote van CEO van Koninklijke Doeksen Jan Willem Doeksen, [...]

Dit bericht, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh te water gelaten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe schepen van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn in Vietnam succesvol gedoopt en te water gelaten.

Zaterdag was het de beurt aan de Willem de Vlamingh, vanmorgen volgde de Willem Barentsz. Beide schepen kregen een korte ceremonie, waarbij Christine Doeksen, echtgenote van CEO van Koninklijke Doeksen Jan Willem Doeksen, de doop van de Vlamingh verrichte. Brigitte Bijen, partner van Doeksen-directeur Paul Melles, doopte de Barentsz.

De schepen liggen nu aan de afbouwkade, waar de laatste werkzaamheden zullen worden verricht. Het is de bedoeling dat beide schepen eind februari worden geladen op een zwareladingschip en zo’n acht weken onderweg zijn naar Nederland. De Vlieland maakte die reis destijds op eigen kracht.

Eenmaal in Harlingen zullen ze bedrijfsklaar gemaakt worden en vanaf september de dienstregeling overnemen. De Midsland zal dan verkocht worden, de Friesland blijft als reserveschip. Hoe de mix van schepen dan precies ingezet zal worden is nog niet duidelijk.

Foto’s: Rederij Doeksen

Dit bericht, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh te water gelaten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/nieuwe-schepen-doeksen-zien-eindelijk-het-daglicht/ Sun, 13 Jan 2019 15:06:54 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11092 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzonder moment voor de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen: in Vietnam werden ze deze week uit de loods gereden voor de laatste bouwfase. Twee jaar, 5 maanden en 11 dagen na het leggen van de kiel zag de eerste van de twee schepen, Willem de Vlamingh, afgelopen dinsdag eindelijk daglicht. Het schip werd [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzonder moment voor de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen: in Vietnam werden ze deze week uit de loods gereden voor de laatste bouwfase.

Twee jaar, 5 maanden en 11 dagen na het leggen van de kiel zag de eerste van de twee schepen, Willem de Vlamingh, afgelopen dinsdag eindelijk daglicht. Het schip werd met behulp van heavy load carriers naar buiten gerold. Afgelopen zaterdag volgde zusterschip Willen Barentsz.

De twee nieuwe veren zijn ontworpen door het Friese Vripack en worden op een werf in Vietnam gebouwd, onder constant toezicht van medewerkers van Rederij Doeksen. De bouw heeft flinke vertraging opgelopen, doordat het moederbedrijf van de werf in de financiële problemen raakte.

De nieuwe schepen zijn 70 meter lang en bieden plaats aan 66 auto’s en 600 passagiers. Ze zijn een stuk milieuvriendelijker dan de huidige vloot, onder andere door het varen op LNG, het omzetten van restwarmte van uitlaatgassen en koelwater naar elektriciteit en zonnepanelen op het dek.

Op het buitenterrein van de werf wordt de laatste hand aan de schepen gelegd, zoals het plaatsen van de radarmast en schoorstenen. Binnenkort kunnen de schepen te water worden gelaten en later op transport naar Nederland. Het exacte tijdspad is nog onduidelijk.

Meer foto’s en informatie over de verschillende bouwfases zoals het interieur en de buitendekken zijn te vinden op het blog van de rederij.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>