Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Sun, 26 Jan 2020 11:29:34 +0000 nl hourly 1 Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden) https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/01/vrachtwagen-te-water-na-vertrek-veerboot-beelden/ Sun, 26 Jan 2020 11:13:51 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11239 Skylgenet.nl | Terschelling online

In de haven van West-Terschelling werd gisteren rond kwart over drie een drijvende vrachtwagen aangetroffen. De vrachtwagen van het Terschellinger loonbedrijf Trip Hek werd kort na het vertrek van de vrachtveer Noord-Nederland aangetroffen in het water. Op beelden van de webcam van Skylgenet.nl is te zien dat het vrachtschip rond 15:15 uur vertrekt. Direct om [...]

Dit bericht, Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden), is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

In de haven van West-Terschelling werd gisteren rond kwart over drie een drijvende vrachtwagen aangetroffen.

De vrachtwagen van het Terschellinger loonbedrijf Trip Hek werd kort na het vertrek van de vrachtveer Noord-Nederland aangetroffen in het water. Op beelden van de webcam van Skylgenet.nl is te zien dat het vrachtschip rond 15:15 uur vertrekt. Direct om 15:20 is te zien dat er in de haven een vrachtwagen ligt, de Noord-Nederland maakt op dat moment al rechtsomkeert net buiten de haven.

Zowel Rederij Doeksen als Trip Hek hebben nog niet bevestigd dat de vrachtwagen inderdaad van het schip is gevallen.

Later op de avond is de vrachtwagen door de kotter Friendship en met ondersteuning van Rederij Noordgat naar de werkhaven gesleept, waar het met een grote kraan uit het water is getakeld. Er waren geen personen aanwezig in de vrachtwagen, niemand raakte gewond.

Dit bericht, Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden), is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Burgemeester Wassink vertrekt in 2021 https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/01/burgemeester-wassink-vertrekt-in-2021/ Fri, 10 Jan 2020 14:20:10 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11232 Skylgenet.nl | Terschelling online

Burgemeester van Terschelling Bert Wassink vertrekt in januari 2021. Dat meldt de gemeente vandaag. Wassink werd in januari 2015 benoemd door toenmalig minister Ronald Plasterk. Hij volgde officieel Jurrit Visser op, die sinds 2002 burgemeester was op het eiland. Visser moest in 2013 om gezondheidsredenen aftreden. Tussen het vertrek van Visser en de komst van [...]

Dit bericht, Burgemeester Wassink vertrekt in 2021, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Uitreiking VVV-gids

Burgemeester van Terschelling Bert Wassink vertrekt in januari 2021. Dat meldt de gemeente vandaag.

Wassink werd in januari 2015 benoemd door toenmalig minister Ronald Plasterk. Hij volgde officieel Jurrit Visser op, die sinds 2002 burgemeester was op het eiland. Visser moest in 2013 om gezondheidsredenen aftreden. Tussen het vertrek van Visser en de komst van Wassink was Rob Bats waarnemend burgemeester.

In een verklaring op de website van de gemeente valt te lezen dat Wassink een herbenoeming in 2021 niet ziet zitten. “Terschelling is een geweldige plek om te wonen en te werken. Het is nog steeds een mooi avontuur. We hebben echter van begin af aan het besef gehad dat ons verblijf op Terschelling tijdelijk zou zijn”.

Commissaris van de Koning Brok hoopt de opvolger van Wassink te kunnen installeren op de dag van het afscheid van de huidige burgemeester. De gemeenteraad heeft een jaar de tijd om een geschikte opvolger te zoeken.

Dit bericht, Burgemeester Wassink vertrekt in 2021, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/06/bemanning-knrm-vindt-koeien-in-de-waddenzee/ Thu, 20 Jun 2019 19:21:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11207 Skylgenet.nl | Terschelling online

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon. “Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal [...]

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Koeien KNRM

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon.

“Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal aan de rand van de vaargeul”, beschrijft de bemanning op de site van de reddingmaatschappij.

Omdat de plek waar de koeien stonden te ondiep was om per boot te bereiken en de waddenbodem niet geschikt is om met voertuigen vanaf de wal te rijden, zat er voor de bemanning niets anders op dan de koeien wadend door het slib naar de kust te drijven.

Na het bereiken van de kust dacht de bemanning de klus geklaard te hebben, maar de koeien dachten daar anders over en renden met een boog terug de zee in.

Bij de tweede poging werden de koeien door de bemanning aangelijnd, maar de beesten waren inmiddels zo moe en gestrest dat ze weigerden mee te lopen. Met extra hulp van de bemanning van de Arie Visser lukte het uiteindelijk met vereende krachten de koeien veilig aan land te krijgen.

Op Terschelling is momenteel Oerol weer aan de gang, het festival dat zijn naam ontleent aan de oude Terschellinger gewoonte om het vee in het voorjaar overal (‘oerol’ in dialect) op het eiland te laten grazen. Deze twee koeien besloten net een stapje verder te gaan.

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/05/nieuwe-schepen-doeksen-komen-vanavond-aan/ Mon, 27 May 2019 17:34:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11198 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland. De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise. Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland.

De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise.

Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker ging. Dinsdag zijn de schepen geïnspecteerd, om vast te stellen of er tijdens het transport schade is ontstaan.

Woensdagochtend rond 04:00 wordt begonnen met het afzinken van het schip, zodat de beide catamarans los komen. Naar verwachting zal dat moment rond 09:00 plaatsvinden.

Zeven sleepboten zullen de twee nieuwe veerboten vervolgens naar Harlingen slepen. Elke catamaran krijgt één sleepboot voorop en twee slepers achterop. De zevende sleepboot vaart mee als backup.

Als de trip volgens planning verloopt, komt het konvooi tussen 18:00 en 19:00 woensdagavond aan in Harlingen, via de Texelstroom, de Doove Balg en de Boontjes.

Omdat de werf in Vietnam in financieel zwaar weer terecht kwam, zijn de schepen nog niet helemaal af. De komende maanden zullen ze afgebouwd worden in Harlingen. Naar verwachting nemen de schepen in januari 2020 de dienstregeling over.

De Willem Barentsz en Willem de Vlamingh bieden elk plaats aan 66 auto’s en 700 passagiers. De catamarans worden aangedreven door LNG-motoren, die zorgen voor fors minder uitstoot dan de huidige vloot.

Verder zijn de schepen voorzien van een warmterugwininstallatie. De restwarmte van de motoren wordt zo ingezet voor de verwarming van het schip, maar ook om de accu’s voor de elektrische boegschroeven op te laden.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe veerboten pas in januari in dienst https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/04/nieuwe-veerboten-pas-in-januari-in-dienst/ Wed, 17 Apr 2019 18:20:13 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11193 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen komen niet in september, maar pas in januari in dienst. Dat heeft de reder vandaag bekend gemaakt. In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans zouden eigenlijk vorig jaar [...]

Dit bericht, Nieuwe veerboten pas in januari in dienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen komen niet in september, maar pas in januari in dienst. Dat heeft de reder vandaag bekend gemaakt.

In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans zouden eigenlijk vorig jaar al naar Nederland komen, maar de bouw liep vertraging op doordat het moederbedrijf van de werf in de financiële problemen raakte.

Inmiddels zijn beide schepen al een aantal weken onderweg naar Nederland aan boord van een zwareladingschip, dat naar verwachting in de derde week van mei aankomt. Aanvankelijk zouden de schepen vanaf september 2019 de dienstregeling over gaan nemen, maar Rederij Doeksen stelt dit nu uit.

In een verklaring stelt Doeksen-directeur Melles dat beloofde fondsen van investeerders keer op keer uit bleven, waardoor de financiële problemen op de werf aan bleven houden. Na onderhandelingen heeft de rederij besloten de schepen vervroegd af te nemen en naar Nederland te vervoeren.

Eenmaal in Harlingen worden de schepen in eigen beheer verder afgebouwd. “Ons bouwbegeleidingsteam, dat al die tijd ook in Vietnam namens de Rederij toezicht heeft gehouden, wordt ook ingezet tijdens de afbouw en de inbedrijfstelling van de nieuwe schepen. Dit soort projecten hebben we vaker gedaan, zoals bij ms Tiger, ms Noord Nederland en grote verbouwingsprojecten van de bestaande vloot”, aldus Melles.

“Het is onze verantwoordelijkheid om de nieuwe schepen in 2019 veilig en betrouwbaar in de vaart te brengen. Na een voorlopige inventarisatie van werkzaamheden en de daarvoor benodigde tijd, hebben we besloten dat de nieuwe schepen per 7 januari 2020 in de dienstregeling gaan varen. De passagiers die al geboekt hadden voor het najaar worden hierover nu geïnformeerd.”

Dit bericht, Nieuwe veerboten pas in januari in dienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/koning-willem-alexander-brengt-bezoek-aan-terschelling/ Wed, 27 Mar 2019 17:34:26 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11184 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzondere dag op Terschelling vandaag: Koning Willem-Alexander bracht een onaangekondigd bezoek. De koning arriveerde woensdagochtend in een witte helikopter op het helistation in Midsland, waar hij werd opgewacht door burgemeester Wassink. Het werkbezoek was niet openbaar aangekondigd. Willem-Alexander bracht als eerste een bezoek aan reddingstation Paal 8, waar hij sprak met een aantal vrijwilligers [...]

Dit bericht, Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Willem Alexander

Een bijzondere dag op Terschelling vandaag: Koning Willem-Alexander bracht een onaangekondigd bezoek.

De koning arriveerde woensdagochtend in een witte helikopter op het helistation in Midsland, waar hij werd opgewacht door burgemeester Wassink. Het werkbezoek was niet openbaar aangekondigd.

Willem-Alexander bracht als eerste een bezoek aan reddingstation Paal 8, waar hij sprak met een aantal vrijwilligers en uitleg kreeg over het materieel. Ook sprak hij met medewerkers van de Stichting Museumreddingboot Terschelling.

Vervolgens vertrok het gezelschap naar de Wierschuur in Oosterend, om te spreken met de Buren van Oosterend en Stichting Natuurlijk Oosterend.

De tour over het eiland eindigde bij de Tigerstelling op West, waar de koning de opgegraven en herstelde bunkers bezocht en uitleg kreeg van de vrijwilligers aldaar.

Na Terschelling bracht Willem-Alexander nog een zelfde soort bezoek aan Ameland. Het was voor het eerst dat hij in zijn rol als koning op beide eilanden kwam.

Dit bericht, Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/hessel-en-tess-in-2020-naar-ahoy/ Thu, 14 Mar 2019 13:08:16 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11173 Skylgenet.nl | Terschelling online

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy. Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen [...]

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Hessel & Tess in de Ziggo Dome

Zanger Hessel en zijn dochter Tess hebben vandaag bekend gemaakt na het succes in de Ziggo Dome een concert te gaan geven in Rotterdam Ahoy.

Begin 2017 gaf Hessel voor het eerst in jaren weer een groot concert aan de wal. Na Ahoy, het Thialf en de Heineken Music Hall (tegenwoordig Afas Live), was toen de Amsterdamse Ziggo Dome de gekozen locatie. Zo’n 10.000 mensen uit het hele land kwamen op dat concert af, waar ook zijn dochter Tess voor het eerst het grote podium beklom.

Vandaag maakten vader en dochter bekend over precies een jaar, 14 maart 2020, weer een concert te geven in Ahoy. De kaartverkoop daarvoor start morgen, 15 maart, om 10:00.

Hessel stond in 1991 ook al eens in een uitverkocht Ahoy.

Dit bericht, Hessel en Tess in 2020 naar Ahoy, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/03/nieuwe-veerboten-rederij-doeksen-op-weg-naar-nederland/ Fri, 08 Mar 2019 16:37:01 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11133 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn vandaag vertrokken uit Vietnam. In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans varen op het milieuvriendelijke LNG en zijn voorzien van [...]

Dit bericht, Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn vandaag vertrokken uit Vietnam.

In juli 2016 werd in Vũng Tàu, Vietnam, gestart met de bouw van twee nieuwe veerboten voor Rederij Doeksen. De twee door het Friese Vripack ontworpen aluminium catamarans varen op het milieuvriendelijke LNG en zijn voorzien van zonnepanelen en warmteterugwininstallaties om ze zo zuinig mogelijk te maken.

Na een lange bouwperiode werden beide schepen in januari van dit jaar na enige vertraging eindelijk te water gelaten. Deze week zijn de schepen één voor één geladen op het zwareladingschip Sun Rise en vandaag zijn ze officieel begonnen aan hun reis naar Nederland.

De zeereis, via Kaap de Goede Hoop, zal naar verwachting acht weken in beslag gaan nemen. Dat houdt in dat de schepen begin mei in Harlingen aankomen, een jaar later dan vooraf gedacht werd.

In Harlingen zullen vervolgens de laatste werkzaamheden plaatsvinden en wordt het personeel van Doeksen wegwijs gemaakt op de schepen. Naar verwachting kunnen ze na de zomer volledig meedraaien in de dienstregeling.

De voortgang van de reis volg je LIVE op deze speciale pagina.

Foto’s: Rederij Doeksen, meer foto’s hier.

Dit bericht, Nieuwe veerboten Rederij Doeksen op weg naar Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
MSC Zoe verloor zeker 345 containers https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/02/msc-zoe-verloor-zeker-345-containers/ Wed, 06 Feb 2019 12:23:21 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11127 Skylgenet.nl | Terschelling online

Er zijn begin dit jaar in de Noordzee boven de Waddeneilanden nog veel meer containers overboord geslagen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat vandaag. Het MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar in stormachtig weer een grote hoeveelheid containers op de Noordzee. Tot nu toe werd gedacht dat [...]

Dit bericht, MSC Zoe verloor zeker 345 containers, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MSC Zoe

Er zijn begin dit jaar in de Noordzee boven de Waddeneilanden nog veel meer containers overboord geslagen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat vandaag.

Het MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar in stormachtig weer een grote hoeveelheid containers op de Noordzee. Tot nu toe werd gedacht dat er 291 containers van boord waren geslagen, maar dat is vandaag bijgesteld naar ‘minimaal 345’.

Deze 345 stuks blijft voorlopig nog een schatting. Omdat MSC Zoe pas deze week is aangekomen op de eindbestemming Gdansk, kan volgende week pas definitief vastgesteld worden wat de schade is. Dan kunnen de loslijsten van de haven in Bremen en die van Gdansk bij elkaar opgeteld worden en vergeleken met de oorspronkelijke lading.

Sinds het incident zijn er 18 containers aangespoeld op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse Borkum. De vele andere containers bevinden zich op de bodem van de Noordzee.

Met sonarschepen zijn inmiddels 238 containers of daarop lijkende objecten gelokaliseerd. Het bergen daarvan verloopt erg moeizaam. Tot nu toe zijn er voornamelijk grote brokstukken van kapot geslagen containers naar boven gehaald. Rederij MSC is verantwoordelijk voor de bergingswerkzaamheden, Rijkswaterstaat coördineert ze.

Dit bericht, MSC Zoe verloor zeker 345 containers, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/veel-dode-zeekoeten-op-waddeneilanden/ Mon, 28 Jan 2019 18:55:07 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11120 Skylgenet.nl | Terschelling online

Er spoelen de laatste dagen veel dode zeekoeten aan op de Waddeneilanden. Verschillende onderzoeksinstituten doen onderzoek naar de oorzaak. Alleen al op Terschelling zijn zo’n 50 zwakke dieren aangespoeld, meldt de NOS. Zeekoeten leven op zee en komen alleen om te broeden aan land. Er spoelen vaker verzwakte dieren aan na koud of stormachtig weer, [...]

Dit bericht, Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zeekoeten

Er spoelen de laatste dagen veel dode zeekoeten aan op de Waddeneilanden. Verschillende onderzoeksinstituten doen onderzoek naar de oorzaak.

Alleen al op Terschelling zijn zo’n 50 zwakke dieren aangespoeld, meldt de NOS. Zeekoeten leven op zee en komen alleen om te broeden aan land. Er spoelen vaker verzwakte dieren aan na koud of stormachtig weer, maar momenteel zijn het er opvallend veel.

Een aantal dode vogels is inmiddels opgestuurd naar onderzoeksinstituten. Daar moet blijken of het gaat om een virus, of dat het misschien verband houd met de overboord geslagen containers begin dit jaar.

“Er is een geografisch verband. Of dat ook een oorzakelijk verband is, moeten we nog onderzoeken”, zegt onderzoeker van Wageningen Marine Research Mardik Leopold daarover tegen de NOS.

Nieuwsheader: © Ron Knight, Flickr.com

Dit bericht, Veel dode zeekoeten op Waddeneilanden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>