Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Wed, 01 Jul 2020 13:25:12 +0000 nl hourly 1 Veerboot Willem Barentsz vanaf vrijdag in de vaart https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/07/veerboot-willem-barentsz-vanaf-vrijdag-in-de-vaart/ Wed, 01 Jul 2020 13:20:03 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11519 Skylgenet.nl | Terschelling online

Ms Willem Barentsz, één van de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, wordt vanaf vrijdag ingezet in de dienstregeling. De afgelopen tijd was het schip al te zien tijdens proefvaarten. Het schip werd vandaag in Harlingen door Doeksen-directeur Paul Melles gepresenteerd aan genodigden. Het is de eerste van twee nieuwe catamarans die na een lang [...]

Dit bericht, Veerboot Willem Barentsz vanaf vrijdag in de vaart, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Ms Willem Barentsz, één van de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, wordt vanaf vrijdag ingezet in de dienstregeling. De afgelopen tijd was het schip al te zien tijdens proefvaarten.

Het schip werd vandaag in Harlingen door Doeksen-directeur Paul Melles gepresenteerd aan genodigden. Het is de eerste van twee nieuwe catamarans die na een lang proces eindelijk in dienst komt.

In juni 2015 maakte Rederij Doeksen bekend twee nieuwe veerboten te gaan bouwen. Na een selectieproces werd een werf in Vietnam gekozen om de schepen te bouwen, waar de kiel in augustus 2016 werd gelegd.

Na vertragingen en financiële problemen bij die werf, werden de schepen begin 2019 in onafgebouwde staat naar Nederland gehaald. In Harlingen zijn de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh het afgelopen jaar afgebouwd.

Beide schepen maken gebruik van LNG als brandstof, wat zorgt voor flink lagere uitstoot. Ook zijn de schepen lichtgewicht, efficiënt ontworpen en voorzien van zonnepanelen en een warmteterugwinsysteem. De milieubelasting van de veerboten op het Waddengebied moet daardoor flink afnemen.

De Willem Barentsz zal vanaf vrijdag 3 juli de dienstregeling gaan varen, de Willem de Vlamingh zal in september volgen. De in 1974 gebouwde Midsland zal worden verkocht, de Friesland uit 1989 blijft binnen de vloot van de rederij. Aan boord van de nieuwe schepen is plaats voor 66 auto’s en 700 passagiers.

Dit bericht, Veerboot Willem Barentsz vanaf vrijdag in de vaart, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Onderzoeksraad: containerschepen moeten Waddenroute mijden bij storm https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/06/onderzoeksraad-containerschepen-moeten-waddenroute-mijden-bij-storm/ Thu, 25 Jun 2020 09:40:40 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11511 Skylgenet.nl | Terschelling online

Containerschepen moeten bij noordwesterstorm de vaarroute boven de Waddeneilanden mijden, concludeert de Onderzoeksraad in het onderzoek naar de containerramp met MSC Zoe. In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor MSC Zoe in een storm 342 containers, met in totaal zo’n 3 miljoen kilo lading. Speelgoed, lampen, meubels, maar vooral heel veel plastic [...]

Dit bericht, Onderzoeksraad: containerschepen moeten Waddenroute mijden bij storm, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MSC Zoe

Containerschepen moeten bij noordwesterstorm de vaarroute boven de Waddeneilanden mijden, concludeert de Onderzoeksraad in het onderzoek naar de containerramp met MSC Zoe.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor MSC Zoe in een storm 342 containers, met in totaal zo’n 3 miljoen kilo lading. Speelgoed, lampen, meubels, maar vooral heel veel plastic kwam in de Noordzee terecht en spoelde aan op de Waddeneilanden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed de afgelopen tijd uitgebreid onderzoek naar de toedracht van de ramp en kwam vandaag met het concluderende rapport.

In de Noordzee lopen twee belangrijke internationale scheepvaartroutes, de zuidelijke op zo’n 30 km van de Waddeneilanden, en een noordelijke. MSC Zoe bevond zich in de stormachtige nacht in de zuidelijke route.

Volgens de Onderzoeksraad kwamen de containers los door een combinatie van factoren. Zo zorgde de noordwestenwind voor hoge golven die dwars op het schip kwamen, met heftige slingerbewegingen tot gevolg. De golven slaan ook met grote kracht tegen de zijwand van het schip en de opgestapelde containers.

Omdat de zuidelijke vaarroute relatief ondiep is, acht de Onderzoeksraad de kans groot dat het schip door de slingerbewegingen ook meermaals de zeebodem heeft geraakt. Al deze trillingen en bewegingen bij elkaar zorgen voor extreme krachten op de containers en sjorsystemen, waardoor ze los kunnen raken.

De Onderzoeksraad stelt daarom voor dat de zuidelijke route tijdens noordwesterstormen niet gebruikt mag worden door grote containerschepen. De risico’s op containerverlies in de noordelijke route is veel kleiner, mede doordat deze route dieper is.

Om dergelijke veranderingen door te voeren, is internationaal overleg nodig tussen Nederland, Duitsland, Denemarken en de International Maritime Organization (IMO).

Ook vindt de Onderzoeksraad dat de Kustwacht meer bevoegdheden en middelen moet krijgen om containerschepen te kunnen begeleiden boven de eilanden.

Dit bericht, Onderzoeksraad: containerschepen moeten Waddenroute mijden bij storm, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Landal gaat appartementen B&Y-terrein verhuren https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/06/landal-gaat-appartementen-by-terrein-verhuren/ Tue, 23 Jun 2020 13:28:03 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11506 Skylgenet.nl | Terschelling online

Landal GreenParks gaat de nieuw te bouwen appartementen op het B&Y-terrein uitbaten, zo meldt de keten vandaag. Op het al jaren braakliggende terrein aan het Groene Strand te West-Terschelling worden 19 appartementen en vier woningen gebouwd. Dat ontwerp werd in 2017 uit drie verschillende voorstellen door projectontwikkelaar Segesta gekozen. Landal GreenParks heeft nu bekend gemaakt [...]

Dit bericht, Landal gaat appartementen B&Y-terrein verhuren, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Landal GreenParks gaat de nieuw te bouwen appartementen op het B&Y-terrein uitbaten, zo meldt de keten vandaag.

Op het al jaren braakliggende terrein aan het Groene Strand te West-Terschelling worden 19 appartementen en vier woningen gebouwd. Dat ontwerp werd in 2017 uit drie verschillende voorstellen door projectontwikkelaar Segesta gekozen.

Landal GreenParks heeft nu bekend gemaakt de appartementen onder de naam Landal Kaap West te gaan verhuren. De appartementen van tussen de 55 en 110 vierkante meter vallen binnen het luxe segment en beschikken over een eigen sauna, 1 tot 3 slaapkamers en een parkeerplek in de parkeerkelder die onder het pand moet komen.

De vier twee-onder-één-kapwoningen achter het complex worden verkocht (Funda) en zijn bedoeld voor permanente bewoning.

Landal GreenParks exploiteert op dit moment al een ander appartementencomplex op West-Terschelling en Schuttersbos in Midsland.

Dit bericht, Landal gaat appartementen B&Y-terrein verhuren, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Doeksen gaat historische schepen inzetten op veerdienst https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/05/doeksen-gaat-historische-schepen-inzetten-op-veerdienst/ Tue, 26 May 2020 16:53:24 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11482 Skylgenet.nl | Terschelling online

Rederij Doeksen gaat de komende periode twee oudgedienden inzetten op de reguliere veerdienst. In verband met de maatregelen rondom COVID-19, is de capaciteit van de veerboten van Doeksen beperkt tot 40%. Omdat de vervoersvraag naar de eilanden wel langzaam weer stijgt, ontstaat er een capaciteitsgebrek. Eilander ondernemers klaagden hier vorige week al over. De twee [...]

Dit bericht, Doeksen gaat historische schepen inzetten op veerdienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Friesland 1956

Rederij Doeksen gaat de komende periode twee oudgedienden inzetten op de reguliere veerdienst.

In verband met de maatregelen rondom COVID-19, is de capaciteit van de veerboten van Doeksen beperkt tot 40%. Omdat de vervoersvraag naar de eilanden wel langzaam weer stijgt, ontstaat er een capaciteitsgebrek. Eilander ondernemers klaagden hier vorige week al over.

De twee nieuwe veerboten van Doeksen, Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, liggen inmiddels een jaar in Harlingen voor afbouw, maar zijn nog niet geschikt om in te zetten in de dienstregeling.

Daarom heeft de rederij besloten de capaciteit te verhogen door drie schepen in te huren. Twee daarvan zijn klassieke schepen met een rijke historie op het Wad: het ms Friesland I (1956) en het ms Holland IV (1951). De Friesland voer van 1956 tot 1988 tussen Harlingen en Terschelling, de Holland was tot midden jaren 70 wisselend actief als bergingssleper en passagiersschip. Naast de twee oud gedienden huurt Doeksen een rondvaartboot uit Harlingen, de Regina Andrea.

MS Friesland I en de Regina Andrea zullen vanaf 29 mei t/m 30 juni meevaren in de dienstregeling en voornamelijk ingezet worden rond de weekenden. Zeesleepboot Holland springt bij in het Pinksterweekend en op 12, 13 en 14 juni. De schepen gaan zowel naar Vlieland als Terschelling, afvaarten zijn al te boeken via het reguliere boekingssysteem.

De rederij waarschuwt wel dat voertuigen en fietsen niet meekunnen op de tijdelijke veerboten. Ook zijn ze niet toegankelijk voor mindervaliden, is er geen horeca en geen WiFi. Ook wordt warme kleding aanbevolen, door het open karakter van de schepen.

Vanaf 1 juni zijn op alle afvaarten van Doeksen mondkapjes verplicht voor personen ouder dan 13 jaar.

Dit bericht, Doeksen gaat historische schepen inzetten op veerdienst, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Ambulanceheli weer beschikbaar voor de Wadden https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/05/ambulanceheli-weer-beschikbaar-voor-de-wadden/ Fri, 22 May 2020 10:50:43 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11460 Skylgenet.nl | Terschelling online

De ‘Waddenheli’ is vanaf vandaag weer beschikbaar voor patiëntenvervoer vanaf de Wadden. De ambulanceheli van RAV Fryslân, gevlogen door de ANWB, werd eind maart gevorderd door de overheid om in te zetten voor het verspreiden van coronapatiënten over IC’s in het land. De Waddenheli is een groter model dan de bestaande traumahelikopters in Nederland en [...]

Dit bericht, Ambulanceheli weer beschikbaar voor de Wadden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Waddenheli RAV Fryslân

De ‘Waddenheli’ is vanaf vandaag weer beschikbaar voor patiëntenvervoer vanaf de Wadden.

De ambulanceheli van RAV Fryslân, gevlogen door de ANWB, werd eind maart gevorderd door de overheid om in te zetten voor het verspreiden van coronapatiënten over IC’s in het land. De Waddenheli is een groter model dan de bestaande traumahelikopters in Nederland en bood daardoor meer werkruimte voor verplegend personeel.

Door het Radboudmc werd de heli volledig ingericht en als Lifeliner 5 gestationeerd op luchtbasis Volkel. Vanaf daar vervoerde de heli in de afgelopen tijd 66 coronapatiënten naar IC’s in Nederland en Duitsland.

In de tussentijd werden reguliere patiënten vanaf de eilanden vervoerd met de veerboot of KNRM, of sprong Defensie bij, net als vroeger. Nu de druk op de IC’s in het land is afgenomen, is Lifeliner 5 niet langer nodig om patiënten over langere afstanden te verplaatsen. De laatste vlucht vond afgelopen woensdag plaats.

De heli komt nu weer als ambulancehelikopter Medic01 terug naar vliegbasis Leeuwarden voor inzet op de eilanden.

Dit bericht, Ambulanceheli weer beschikbaar voor de Wadden, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Camping Terpstra dit jaar gesloten voor jongeren https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/05/camping-terpstra-dit-jaar-gesloten-voor-jongeren/ Sat, 16 May 2020 09:58:01 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11415 Skylgenet.nl | Terschelling online

Camping Terpstra in Midsland, één van de bekende jongerencampings op Terschelling, heeft besloten komende zomer geen jongerenvakanties toe te staan. De maatregel is genomen in verband met COVID-19. Op de camping verblijven jongeren uit verschillende gezinnen samen in grote tenten. Dat valt volgens de eigenaren van de camping niet te rijmen met de richtlijnen van [...]

Dit bericht, Camping Terpstra dit jaar gesloten voor jongeren, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Camping Terpstra in Midsland, één van de bekende jongerencampings op Terschelling, heeft besloten komende zomer geen jongerenvakanties toe te staan.

De maatregel is genomen in verband met COVID-19. Op de camping verblijven jongeren uit verschillende gezinnen samen in grote tenten. Dat valt volgens de eigenaren van de camping niet te rijmen met de richtlijnen van het RIVM, zo stellen ze op de website. Ook de beperkte vervoerscapaciteit naar het eiland speelt mee, Rederij Doeksen vaart voorlopig met een maximum van 40%.

Alle reserveringen die tot nu toe al binnen waren voor komende zomer worden geannuleerd en alle jongeren krijgen hun geld terug. Dat gebeurt volgens de camping vanaf 8 juni automatisch, hier hoeven ze niets voor te doen.

De andere bekende jeugdcamping op het eiland, Appelhof in Formerum, heeft nog geen besluit genomen over de zomer. Op de website geven ze aan dat boeken nog wel mogelijk is.

Terpstra zal er deze zomer echter niet verlaten bij liggen. De camping zal eenmalig ingericht worden als gezinscamping, met minder dan de helft van het normale aantal tenten op het terrein. Zo is er voldoende ruimte om afstand van elkaar te houden.

Naar verwachting zullen veel mensen deze zomer kiezen voor een vakantie in eigen land. Verschillende campings op Terschelling hebben al aangegeven bijna of helemaal volgeboekt te zijn.

Dit bericht, Camping Terpstra dit jaar gesloten voor jongeren, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden) https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/01/vrachtwagen-te-water-na-vertrek-veerboot-beelden/ Sun, 26 Jan 2020 11:13:51 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11239 Skylgenet.nl | Terschelling online

In de haven van West-Terschelling werd gisteren rond kwart over drie een drijvende vrachtwagen aangetroffen. De vrachtwagen van het Terschellinger loonbedrijf Trip Hek werd kort na het vertrek van de vrachtveer Noord-Nederland aangetroffen in het water. Op beelden van de webcam van Skylgenet.nl is te zien dat het vrachtschip rond 15:15 uur vertrekt. Direct om [...]

Dit bericht, Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden), is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

In de haven van West-Terschelling werd gisteren rond kwart over drie een drijvende vrachtwagen aangetroffen.

De vrachtwagen van het Terschellinger loonbedrijf Trip Hek werd kort na het vertrek van de vrachtveer Noord-Nederland aangetroffen in het water. Op beelden van de webcam van Skylgenet.nl is te zien dat het vrachtschip rond 15:15 uur vertrekt. Direct om 15:20 is te zien dat er in de haven een vrachtwagen ligt, de Noord-Nederland maakt op dat moment al rechtsomkeert net buiten de haven.

Zowel Rederij Doeksen als Trip Hek hebben nog niet bevestigd dat de vrachtwagen inderdaad van het schip is gevallen.

Later op de avond is de vrachtwagen door de kotter Friendship en met ondersteuning van Rederij Noordgat naar de werkhaven gesleept, waar het met een grote kraan uit het water is getakeld. Er waren geen personen aanwezig in de vrachtwagen, niemand raakte gewond.

Dit bericht, Vrachtwagen te water na vertrek veerboot (+beelden), is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Burgemeester Wassink vertrekt in 2021 https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2020/01/burgemeester-wassink-vertrekt-in-2021/ Fri, 10 Jan 2020 14:20:10 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11232 Skylgenet.nl | Terschelling online

Burgemeester van Terschelling Bert Wassink vertrekt in januari 2021. Dat meldt de gemeente vandaag. Wassink werd in januari 2015 benoemd door toenmalig minister Ronald Plasterk. Hij volgde officieel Jurrit Visser op, die sinds 2002 burgemeester was op het eiland. Visser moest in 2013 om gezondheidsredenen aftreden. Tussen het vertrek van Visser en de komst van [...]

Dit bericht, Burgemeester Wassink vertrekt in 2021, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Uitreiking VVV-gids

Burgemeester van Terschelling Bert Wassink vertrekt in januari 2021. Dat meldt de gemeente vandaag.

Wassink werd in januari 2015 benoemd door toenmalig minister Ronald Plasterk. Hij volgde officieel Jurrit Visser op, die sinds 2002 burgemeester was op het eiland. Visser moest in 2013 om gezondheidsredenen aftreden. Tussen het vertrek van Visser en de komst van Wassink was Rob Bats waarnemend burgemeester.

In een verklaring op de website van de gemeente valt te lezen dat Wassink een herbenoeming in 2021 niet ziet zitten. “Terschelling is een geweldige plek om te wonen en te werken. Het is nog steeds een mooi avontuur. We hebben echter van begin af aan het besef gehad dat ons verblijf op Terschelling tijdelijk zou zijn”.

Commissaris van de Koning Brok hoopt de opvolger van Wassink te kunnen installeren op de dag van het afscheid van de huidige burgemeester. De gemeenteraad heeft een jaar de tijd om een geschikte opvolger te zoeken.

Dit bericht, Burgemeester Wassink vertrekt in 2021, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/06/bemanning-knrm-vindt-koeien-in-de-waddenzee/ Thu, 20 Jun 2019 19:21:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11207 Skylgenet.nl | Terschelling online

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon. “Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal [...]

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Koeien KNRM

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon.

“Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal aan de rand van de vaargeul”, beschrijft de bemanning op de site van de reddingmaatschappij.

Omdat de plek waar de koeien stonden te ondiep was om per boot te bereiken en de waddenbodem niet geschikt is om met voertuigen vanaf de wal te rijden, zat er voor de bemanning niets anders op dan de koeien wadend door het slib naar de kust te drijven.

Na het bereiken van de kust dacht de bemanning de klus geklaard te hebben, maar de koeien dachten daar anders over en renden met een boog terug de zee in.

Bij de tweede poging werden de koeien door de bemanning aangelijnd, maar de beesten waren inmiddels zo moe en gestrest dat ze weigerden mee te lopen. Met extra hulp van de bemanning van de Arie Visser lukte het uiteindelijk met vereende krachten de koeien veilig aan land te krijgen.

Op Terschelling is momenteel Oerol weer aan de gang, het festival dat zijn naam ontleent aan de oude Terschellinger gewoonte om het vee in het voorjaar overal (‘oerol’ in dialect) op het eiland te laten grazen. Deze twee koeien besloten net een stapje verder te gaan.

Dit bericht, Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/05/nieuwe-schepen-doeksen-komen-vanavond-aan/ Mon, 27 May 2019 17:34:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11198 Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland. De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise. Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland.

De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise.

Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker ging. Dinsdag zijn de schepen geïnspecteerd, om vast te stellen of er tijdens het transport schade is ontstaan.

Woensdagochtend rond 04:00 wordt begonnen met het afzinken van het schip, zodat de beide catamarans los komen. Naar verwachting zal dat moment rond 09:00 plaatsvinden.

Zeven sleepboten zullen de twee nieuwe veerboten vervolgens naar Harlingen slepen. Elke catamaran krijgt één sleepboot voorop en twee slepers achterop. De zevende sleepboot vaart mee als backup.

Als de trip volgens planning verloopt, komt het konvooi tussen 18:00 en 19:00 woensdagavond aan in Harlingen, via de Texelstroom, de Doove Balg en de Boontjes.

Omdat de werf in Vietnam in financieel zwaar weer terecht kwam, zijn de schepen nog niet helemaal af. De komende maanden zullen ze afgebouwd worden in Harlingen. Naar verwachting nemen de schepen in januari 2020 de dienstregeling over.

De Willem Barentsz en Willem de Vlamingh bieden elk plaats aan 66 auto’s en 700 passagiers. De catamarans worden aangedreven door LNG-motoren, die zorgen voor fors minder uitstoot dan de huidige vloot.

Verder zijn de schepen voorzien van een warmterugwininstallatie. De restwarmte van de motoren wordt zo ingezet voor de verwarming van het schip, maar ook om de accu’s voor de elektrische boegschroeven op te laden.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>