Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Sat, 20 Oct 2018 08:52:05 +0000 nl hourly 1 Persoon tot middel vast op het strand https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/10/persoon-tot-middel-vast-op-het-strand/ Mon, 08 Oct 2018 17:06:11 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10980 Skylgenet.nl | Terschelling online

De KNRM moest gisterenmiddag in actie komen voor een persoon in nood op het strand. Bij de Kustwacht kwam een melding binnen over een persoon die in de problemen was geraakt op de Noordsvaarder, de westelijke punt van Terschelling. Met behulp van de Brandaris wist de KNRM de juiste locatie te vinden, zodat de persoon, [...]

Dit bericht, Persoon tot middel vast op het strand, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Strandvoertuig KNRM

De KNRM moest gisterenmiddag in actie komen voor een persoon in nood op het strand.

Bij de Kustwacht kwam een melding binnen over een persoon die in de problemen was geraakt op de Noordsvaarder, de westelijke punt van Terschelling.

Met behulp van de Brandaris wist de KNRM de juiste locatie te vinden, zodat de persoon, die inmiddels tot de middel was weggezakt, kon worden bevrijd.

Dit bericht, Persoon tot middel vast op het strand, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
WoonFriesland nieuwe eigenaar sociale huurwoningen Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/10/woonfriesland-nieuwe-eigenaar-sociale-huurwoningen-terschelling/ Wed, 03 Oct 2018 06:30:22 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10977 Skylgenet.nl | Terschelling online

Wooncorporatie WoonFriesland is de nieuwe eigenaar van de sociale huurwoningen op Terschelling. De huidige verhuurder, De Veste uit Ommen, maakte in maart van dit jaar bekend het eiland te willen verlaten, mede doordat nieuwe wetgeving corporaties verplicht in hun eigen regio actief te zijn. Met WoonFriesland is nu overeenstemming bereikt over de overname van 414 [...]

Dit bericht, WoonFriesland nieuwe eigenaar sociale huurwoningen Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Impressie Zeevaartschoolcampus

Wooncorporatie WoonFriesland is de nieuwe eigenaar van de sociale huurwoningen op Terschelling.

De huidige verhuurder, De Veste uit Ommen, maakte in maart van dit jaar bekend het eiland te willen verlaten, mede doordat nieuwe wetgeving corporaties verplicht in hun eigen regio actief te zijn.

Met WoonFriesland is nu overeenstemming bereikt over de overname van 414 sociale huurwoningen en de 204 studentenkamers van de zeevaartschoolcampus. De wooncorporatie is al actief op Vlieland en Schiermonnikoog.

De Friese corporatie heeft al plannen klaarliggen voor het eiland. Zo moeten er volgens directeur Sigrid Hoekstra circa 50 nieuwe woningen bij komen om meer evenwicht te brengen op de eilander woningmarkt. Daarnaast zullen driekwart van de bestaande woningen in meer of mindere mate opgeknapt worden.

Huurders op Terschelling zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de overname. De komende tijd zullen De Veste en WoonFriesland samen optrekken, rond de jaarwisseling moet de overname volledig afgerond zijn.

Dit bericht, WoonFriesland nieuwe eigenaar sociale huurwoningen Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Verwijdering watercrassula gestart https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/10/verwijdering-watercrassula-gestart/ Tue, 02 Oct 2018 18:12:46 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10975 Skylgenet.nl | Terschelling online

Deze week is begonnen met het uitroeien van de watercrassula in het duingebied rond West aan Zee en Midsland aan zee. De watercrassula is een woekerende exoot die de bestaande natuur bedreigd. In de Grote Plak en Klein Meisterplak is de aannemer gestart met het afgraven van 40 centimeter grond. Deze grond wordt elders, gewikkeld in [...]

Dit bericht, Verwijdering watercrassula gestart, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Deze week is begonnen met het uitroeien van de watercrassula in het duingebied rond West aan Zee en Midsland aan zee.

De watercrassula is een woekerende exoot die de bestaande natuur bedreigd. In de Grote Plak en Klein Meisterplak is de aannemer gestart met het afgraven van 40 centimeter grond. Deze grond wordt elders, gewikkeld in worteldoek, verwerkt in bestaande duinen.

Naast de twee plekken waar gestart is met de aanpak, is de plant ook aangetroffen in het Groot Meisterplak en Waterplak. Deze gebieden zijn inmiddels afgesloten en er wordt gewerkt aan een aanpak voor die locaties.

Op 11 oktober organiseert de gemeente Terschelling van 18:30 tot 21:00 uur een bijeenkomst in ET-10 over de aanpak van de watercrassula.

Dit bericht, Verwijdering watercrassula gestart, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Raft slaat om in branding Noordzee, grote inzet hulpdiensten https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/09/raft-slaat-om-in-branding-noordzee-grote-inzet-hulpdiensten/ Tue, 25 Sep 2018 14:49:16 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10964 Skylgenet.nl | Terschelling online

De hulpdiensten zijn vanmiddag massaal uitgerukt na een ongeluk met een raft op Terschelling. Bij paal 8, West aan Zee, sloeg een raft met 10 personen aan boord om in de branding van de Noordzee. De Kustwacht schakelde hierop direct de KNRM in voor ondersteuning. De Meldkamer Noord-Nederland riep het SIGMA-team op, evenals de traumahelikopter [...]

Dit bericht, Raft slaat om in branding Noordzee, grote inzet hulpdiensten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Waddenheli RAV Fryslân

De hulpdiensten zijn vanmiddag massaal uitgerukt na een ongeluk met een raft op Terschelling.

Bij paal 8, West aan Zee, sloeg een raft met 10 personen aan boord om in de branding van de Noordzee. De Kustwacht schakelde hierop direct de KNRM in voor ondersteuning. De Meldkamer Noord-Nederland riep het SIGMA-team op, evenals de traumahelikopter uit Groningen, de traumahelikopter uit Amsterdam en de Waddenheli uit Leeuwarden.

Over de aard van de verwondingen is niets bekend, maar vanaf het strand zijn de verschillende helikopters ieder met een patiënt vertrokken naar de ziekenhuizen van Leeuwarden en Sneek. Twee van de drie heli’s zijn op het moment van schrijven weer op weg terug naar Terschelling, de derde gaat terug naar Amsterdam.

De overige mensen zijn opgevangen in het strandpaviljoen. In totaal was de groep met 20 man op pad, in twee rafts. Een daarvan is omgeslagen.

Dit bericht, Raft slaat om in branding Noordzee, grote inzet hulpdiensten, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Evacuatie amfibieën uit duingebied https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/09/evacuatie-amfibieen-uit-duingebied/ Sat, 22 Sep 2018 08:39:41 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10955 Skylgenet.nl | Terschelling online

Staatsbosbeheer is begonnen met het ‘evacueren’ van amfibieën zoals padden en salamanders uit het duingebied rond West aan Zee en Midsland aan Zee. Met lange amfibieënschermen probeert de natuurorganisatie de komende tijd zoveel mogelijk dieren buiten het gebied te houden en de de dieren die wel in het gebied zijn te vangen, meldt Omrop Fryslân. [...]

Dit bericht, Evacuatie amfibieën uit duingebied, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Staatsbosbeheer is begonnen met het ‘evacueren’ van amfibieën zoals padden en salamanders uit het duingebied rond West aan Zee en Midsland aan Zee.

Met lange amfibieënschermen probeert de natuurorganisatie de komende tijd zoveel mogelijk dieren buiten het gebied te houden en de de dieren die wel in het gebied zijn te vangen, meldt Omrop Fryslân.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat zo min mogelijk amfibieën de klos zijn bij grote werkzaamheden die binnenkort starten in het gebied. Deze werkzaamheden zijn nodig om de woekerende watercrassula terug te dringen.

De plant komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland en is in Nederland terecht gekomen als vijverplant. Verkoop is inmiddels verboden, maar door dumping is de plant flink verspreid door het land.

De watercrassula groeit het hele jaar door en verstikt bestaande planten volledig. Binnen enkele jaren kan de plant namelijk een dichte mat over plassen vormen en al het bestaande leven verdringen.

In 2013 en 2014 werd de plant voor het eerst ontdekt op Terschelling en heeft Staatsbosbeheer geprobeerd ze af te plaggen. Het verwijderen is echter erg lastig, omdat ieder achtergebleven takje opnieuw uitgroeit tot een volledige plant. Dit kan zelfs gebeuren door takjes onder schoenen van mensen of poten van beesten. Ook kan de plant breken, over water drijven en elders verder groeien.

In 2016 bleek een duinvallei bij Midsland aan Zee ernstig besmet met de plant. Staatsbosbeheer liet het gebied toen volpompen met zout water, omdat de plant daardoor wel afsterft.

Inmiddels blijkt dat de plant zich op meer plekken in het duingebied tussen West aan Zee en Midsland aan Zee heeft gevestigd. Begin deze maand liet Staatsbosbeheer die gebieden afsluiten voor publiek om verspreiding te beperken.

Het vangen van amfibieën is nu de volgende stap, voor graafwerkzaamheden beginnen om de plant te verwijderen. De natuurorganisatie en de Provincie Fryslân verwachten dat er mogelijk jarenlang opschoningsmaatregelen nodig zijn om de plant volledig uit te roeien, maar hebben goede hoop dat het haalbaar is.

Dit bericht, Evacuatie amfibieën uit duingebied, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Fietser overleden na aanrijding in Baaiduinen https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/08/fietser-overleden-na-aanrijding-in-baaiduinen/ Mon, 13 Aug 2018 20:44:32 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10948 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een fietser die maandagmiddag werd aangereden in Baaiduinen op Terschelling, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de Leeuwarder Courant. De fietser, een man van onbekende leeftijd, werd maandagmiddag geschept door een auto in Baaiduinen, vermoedelijk tijdens het oversteken van de weg. In eerste instantie kwamen er twee ambulances ter plaatse en werd de traumahelikopter [...]

Dit bericht, Fietser overleden na aanrijding in Baaiduinen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Waddenheli RAV Fryslân

Een fietser die maandagmiddag werd aangereden in Baaiduinen op Terschelling, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De fietser, een man van onbekende leeftijd, werd maandagmiddag geschept door een auto in Baaiduinen, vermoedelijk tijdens het oversteken van de weg. In eerste instantie kwamen er twee ambulances ter plaatse en werd de traumahelikopter van het UMC in Groningen opgeroepen voor het ongeval. Die moest uiteindelijk rechtsomkeer maken in verband met de weersomstandigheden.

De man is even daarna door de ambulanceheli alsnog overgebracht naar een ziekenhuis aan de wal. Daar is hij vanavond volgens de Leeuwarder Courant overleden aan zijn verwondingen. Het is nog niet bekend hoe oud de man was en wat zijn woonplaats was.

Dit bericht, Fietser overleden na aanrijding in Baaiduinen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Zeehondenpups overleden door oververhitting https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/08/zeehondenpups-overleden-door-oververhitting/ Thu, 09 Aug 2018 10:07:58 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10945 Skylgenet.nl | Terschelling online

De vijf zeehondenpups die eind juli dood werden gevonden in de zeehondenopvang op Terschelling, zijn overleden door oververhitting. De jonge dieren werden alle vijf dood aangetroffen in het buitenverblijf, nadat vrijwilligers bezig waren geweest met het verschonen van het zwembad. Uit onderzoek van het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht is nu gebleken [...]

Dit bericht, Zeehondenpups overleden door oververhitting, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Zeehonden strand

De vijf zeehondenpups die eind juli dood werden gevonden in de zeehondenopvang op Terschelling, zijn overleden door oververhitting.

De jonge dieren werden alle vijf dood aangetroffen in het buitenverblijf, nadat vrijwilligers bezig waren geweest met het verschonen van het zwembad.

Uit onderzoek van het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht is nu gebleken dat ze alle vijf verder gezond waren en zijn overleden aan oververhitting, laat de zeehondenopvang zelf weten op Facebook. De opvang liet het onderzoek zelf uitvoeren, omdat het andere oorzaken zoals een vergiftiging vermoedde.

Volgens de opvang zijn er inmiddels maatregelen genomen, door het creëren van een afdakje rond het zwembad en een douche om de dieren nat te houden tijdens het verschonen.

De zeehondenopvang op het eiland is opgericht door vrijwilligers die het niet eens zijn met de manier van verzorgen in het zeehondencentrum in Pieterburen.

Dit bericht, Zeehondenpups overleden door oververhitting, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Haai gezien bij Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/08/haai-gezien-bij-terschelling/ Fri, 03 Aug 2018 09:40:20 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10928 Skylgenet.nl | Terschelling online

Woensdagavond is er bij Terschelling een haai gespot, zo meldt de Zeehondenopvang op het eiland. Strandgangers hoeven echter niet bang te zijn dat de haai uit Jaws ineens naast ze opduikt. Het gaat om een Gevlekte Gladde Haai, een haai met twee rugvinnen die tot 1,40 meter lang kan worden. Het dier is familie van [...]

Dit bericht, Haai gezien bij Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Woensdagavond is er bij Terschelling een haai gespot, zo meldt de Zeehondenopvang op het eiland. Strandgangers hoeven echter niet bang te zijn dat de haai uit Jaws ineens naast ze opduikt.

Het gaat om een Gevlekte Gladde Haai, een haai met twee rugvinnen die tot 1,40 meter lang kan worden. Het dier is familie van de Ruwe- en de Doornhaai en komt voor langs de Europese kust.

De Gevlekte Gladde Haai is niet gevaarlijk voor mensen en eet voornamelijk kreeftachtigen. Haaien worden slechts sporadisch gezien langs de Nederlandse kust, maar kwamen vroeger zelfs in de Waddenzee redelijk veel voor.

Vorige zomer werd er een Gevlekte Gladde Haai gezien in de Oosterschelde, in 2013 spoelde er een familielid, waarschijnlijk de Ruwe Haai, aan op Terschelling.

Nieuwsheader: Zeehondenopvang Terschelling, via Facebook

Dit bericht, Haai gezien bij Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Korte brand in HEMA op West https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/07/korte-brand-in-hema-op-west/ Mon, 30 Jul 2018 11:14:49 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10926 Skylgenet.nl | Terschelling online

De brandweer van West moest vanmorgen uitrukken voor een brand in de vestiging van de HEMA op het eiland. Het vuur kon snel geblust worden door de eilander brandweerlieden, maar de winkel blijft door de vele rookontwikkeling wel gesloten. De brand ontstond vermoedelijk in de meterkast, het is niet duidelijk wat de oorzaak precies is. [...]

Dit bericht, Korte brand in HEMA op West, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Brandweer Terschelling

De brandweer van West moest vanmorgen uitrukken voor een brand in de vestiging van de HEMA op het eiland.

Het vuur kon snel geblust worden door de eilander brandweerlieden, maar de winkel blijft door de vele rookontwikkeling wel gesloten.

De brand ontstond vermoedelijk in de meterkast, het is niet duidelijk wat de oorzaak precies is.

Dit bericht, Korte brand in HEMA op West, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Rook- en stookverbod van kracht https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2018/07/rook-en-stookverbod-van-kracht/ Sun, 01 Jul 2018 08:31:52 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10922 Skylgenet.nl | Terschelling online

De gemeente Terschelling heeft gisteren per direct een rook- en stookverbod ingesteld voor het eiland. Door het aanhoudende droge weer en de stevige wind, is de kans op natuurbranden erg groot. Het is daarom voor onbepaalde tijd verboden om te roken in de natuur. Verder worden er geen kampvuurvergunningen afgegeven door de gemeente en zijn [...]

Dit bericht, Rook- en stookverbod van kracht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Bos Terschelling

De gemeente Terschelling heeft gisteren per direct een rook- en stookverbod ingesteld voor het eiland.

Door het aanhoudende droge weer en de stevige wind, is de kans op natuurbranden erg groot. Het is daarom voor onbepaalde tijd verboden om te roken in de natuur. Verder worden er geen kampvuurvergunningen afgegeven door de gemeente en zijn alle vergunningen die al verleend zijn, ongeldig verklaard.

Mensen wordt gevraagd ook op te passen met het parkeren van de auto in bermen met hoger gras, dat door de hete uitlaat zomaar in brand zou kunnen vliegen.

Dit bericht, Rook- en stookverbod van kracht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>