Skylgenet.nl | Terschelling online https://skylgenet.nl Sun, 13 Jan 2019 15:12:06 +0000 nl hourly 1 Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/nieuwe-schepen-doeksen-zien-eindelijk-het-daglicht/ Sun, 13 Jan 2019 15:06:54 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11092 Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzonder moment voor de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen: in Vietnam werden ze deze week uit de loods gereden voor de laatste bouwfase. Twee jaar, 5 maanden en 11 dagen na het leggen van de kiel zag de eerste van de twee schepen, Willem de Vlamingh, afgelopen dinsdag eindelijk daglicht. Het schip werd [...]

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Een bijzonder moment voor de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen: in Vietnam werden ze deze week uit de loods gereden voor de laatste bouwfase.

Twee jaar, 5 maanden en 11 dagen na het leggen van de kiel zag de eerste van de twee schepen, Willem de Vlamingh, afgelopen dinsdag eindelijk daglicht. Het schip werd met behulp van heavy load carriers naar buiten gerold. Afgelopen zaterdag volgde zusterschip Willen Barentsz.

De twee nieuwe veren zijn ontworpen door het Friese Vripack en worden op een werf in Vietnam gebouwd, onder constant toezicht van medewerkers van Rederij Doeksen. De bouw heeft flinke vertraging opgelopen, doordat het moederbedrijf van de werf in de financiële problemen raakte.

De nieuwe schepen zijn 70 meter lang en bieden plaats aan 66 auto’s en 600 passagiers. Ze zijn een stuk milieuvriendelijker dan de huidige vloot, onder andere door het varen op LNG, het omzetten van restwarmte van uitlaatgassen en koelwater naar elektriciteit en zonnepanelen op het dek.

Op het buitenterrein van de werf wordt de laatste hand aan de schepen gelegd, zoals het plaatsen van de radarmast en schoorstenen. Binnenkort kunnen de schepen te water worden gelaten en later op transport naar Nederland. Het exacte tijdspad is nog onduidelijk.

Meer foto’s en informatie over de verschillende bouwfases zoals het interieur en de buitendekken zijn te vinden op het blog van de rederij.

Dit bericht, Nieuwe schepen Doeksen zien eindelijk het daglicht, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Minister bezoekt vandaag Terschelling https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/minister-bezoekt-vandaag-terschelling/ Thu, 10 Jan 2019 09:04:09 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11090 Skylgenet.nl | Terschelling online

Minister Cora van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brengt vandaag een bezoek aan Terschelling. Dit doet ze in verband met de containerramp. Het is voor het eerst dat een bewindspersoon de Wadden bezoekt na de containerramp van vorige week. De minister was wel van plan afgelopen zondag naar Schiermonnikoog te gaan, maar moest dat op [...]

Dit bericht, Minister bezoekt vandaag Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Containers MSC Zoe

Minister Cora van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brengt vandaag een bezoek aan Terschelling. Dit doet ze in verband met de containerramp.

Het is voor het eerst dat een bewindspersoon de Wadden bezoekt na de containerramp van vorige week. De minister was wel van plan afgelopen zondag naar Schiermonnikoog te gaan, maar moest dat op het laatste moment afzeggen.

Rijkswaterstaat heeft deze week per helikopter een inspectievlucht over het Waddengebied gemaakt, om te kijken of de storm van begin deze week veel extra schade heeft opgeleverd. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Langs de Groninger kust heeft de rijksdienst drones ingezet om de kwelders te inspecteren op plastic.

De focus verschuift nu van het opruimen van de stranden naar het daadwerkelijk bergen van de containers. Na de laatste inspecties aan boord van MSC Zoe, het containerschip dat de containers vorige week verloor, is de hoeveelheid verloren containers opnieuw verhoogd, nu naar 291 stuks totaal.

Met behulp van sonar zijn er al circa 220 gelokaliseerd op de bodem van de Noordzee, een deel is nog zoek. Afgelopen dagen was het weer te slecht om verder te scannen. Maandag zijn er wel 2 containers geborgen om te verifiëren of de sonarbeelden kloppen. Deze bleken leeg te zijn.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels overleg gehad met rederij MSC en andere betrokken partijen en hoopt snel van start te kunnen gaan met het bergen van gelokaliseerde containers.

Daarnaast heeft de Rijksdienst laten weten in samenwerking met de Waddenacademie een onderzoek te starten naar de (middel)langetermijneffecten van de plasticverontreiniging in het Waddengebied. Volgens zeehondenopvang Pieterburen zijn er tot nu toe niet meer dode zeehonden gevonden dan normaal, maar de situatie wordt wel in de gaten gehouden.

De Veiligheidsregio Fryslân heeft de situatie inmiddels opgeschaald naar GRIP 4.

Dit bericht, Minister bezoekt vandaag Terschelling, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Koegelwieck vastgelopen in Slenk https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/koegelwieck-vastgelopen-in-slenk/ Wed, 09 Jan 2019 19:23:17 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11082 Skylgenet.nl | Terschelling online

De Koegelwieck, één van de twee snelboten van Rederij Doeksen, liep vanmiddag aan de grond in de Slenk bij Terschelling. Al vrij snel na vertrek vanaf Terschelling kwam het schip vast te zitten op een zandbank. Met behulp van Rederij Noordgat en de KNRM is de Koegelwieck losgetrokken. Er kon ter plaatse geen schade ontdekt [...]

Dit bericht, Koegelwieck vastgelopen in Slenk, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

ms Koegelwieck

De Koegelwieck, één van de twee snelboten van Rederij Doeksen, liep vanmiddag aan de grond in de Slenk bij Terschelling.

Al vrij snel na vertrek vanaf Terschelling kwam het schip vast te zitten op een zandbank. Met behulp van Rederij Noordgat en de KNRM is de Koegelwieck losgetrokken.

Er kon ter plaatse geen schade ontdekt worden, waardoor besloten is gewoon door te varen naar Harlingen. Daar zal de snelboot nader onderzocht worden.

Rederij Doeksen heeft vanavond een reguliere veerdienst ingezet om de vervallen overtocht van de snelboot op te vangen.

Dit bericht, Koegelwieck vastgelopen in Slenk, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Overgrote deel containers gelokaliseerd https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/overgrote-deel-containers-gelokaliseerd/ Sun, 06 Jan 2019 16:41:10 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11071 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het is Rijkswaterstaat in de afgelopen dagen gelukt het overgrote deel van de overboord geslagen containers te lokaliseren. Dat meldt RTV Noord vandaag. Van de zeker 277 containers die begin deze week overboord zijn geslagen op de Noordzee, heeft Rijkswaterstaat er 220 weten te lokaliseren. Twintig stuks waren eerder al gelokaliseerd of inmiddels aangespoeld. Het [...]

Dit bericht, Overgrote deel containers gelokaliseerd, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Rode en bruine containers MSC Zoe

Het is Rijkswaterstaat in de afgelopen dagen gelukt het overgrote deel van de overboord geslagen containers te lokaliseren. Dat meldt RTV Noord vandaag.

Van de zeker 277 containers die begin deze week overboord zijn geslagen op de Noordzee, heeft Rijkswaterstaat er 220 weten te lokaliseren. Twintig stuks waren eerder al gelokaliseerd of inmiddels aangespoeld.

Het MS Arca, het oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat, en twee particuliere schepen ingezet door de reder van het containerschip hebben de bodem van de Noordzee onderzocht met sonar. Er zijn containers aangetroffen in het gebied boven Terschelling tot aan Schiermonnikoog. De bemanning van MSC Zoe, het containerschip dat de containers verloor, had pas in Duitse wateren door dat er containers verdwenen waren.

Het Zwitserse MSC en de betrokken verzekeringsmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het bergen van de gelokaliseerde containers. Deze partijen betalen ook alle andere opruimwerkzaamheden.

Vandaag spoelde er op de eilanden relatief weinig afval aan, maar de schaal van de problemen wordt wel steeds duidelijker, nu ook aan de Friese en Groninger waddenkust en op zandbanken steeds meer groot en klein afval wordt gevonden.

Voor aankomende week wordt stormachtig weer voorspeld, in combinatie met springtij (extra hoog water). De angst bestaat dat daarbij weer grote hoeveelheden afval vrijkomt uit de gezonken containers.

Dit bericht, Overgrote deel containers gelokaliseerd, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Vissers in actie tegen afval in zee https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/vissers-in-actie-tegen-afval-in-zee/ Sat, 05 Jan 2019 13:16:49 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11061 Skylgenet.nl | Terschelling online

Vandaag zijn vissers van de eilanden en de Friese en Groninger kust uitgevaren om te vissen op afval. De vissers gooien vandaag en morgen hun netten uit, niet om vis te vangen, maar om ronddrijvend afval op te ruimen. Zowel in de Noordzee boven de eilanden als in de Waddenzee drijft erg veel afval, afkomstig [...]

Dit bericht, Vissers in actie tegen afval in zee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Containers MSC Zoe

Vandaag zijn vissers van de eilanden en de Friese en Groninger kust uitgevaren om te vissen op afval.

De vissers gooien vandaag en morgen hun netten uit, niet om vis te vangen, maar om ronddrijvend afval op te ruimen. Zowel in de Noordzee boven de eilanden als in de Waddenzee drijft erg veel afval, afkomstig uit de 277 overboord geslagen containers.

Naast de vissers zijn ook veel vrijwilligers weer actief op de eilanden en de Waddenkust van Friesland en Groningen. Ook daar duikt steeds meer plastic en piepschuim op.

Dit bericht, Vissers in actie tegen afval in zee, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Strand ‘bijna helemaal schoon’, reder zet meer in op berging https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/strand-bijna-helemaal-schoon-reder-zet-meer-in-op-berging/ Fri, 04 Jan 2019 18:45:59 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11049 Skylgenet.nl | Terschelling online

De stranden van Terschelling zijn voor nu ‘bijna helemaal schoon’, heeft burgemeester Wassink vanmiddag gemeld. In een reeks tweets en later een persconferentie op het gemeentehuis heeft de burgemeester laten weten dat de stranden op dit moment zo goed als schoon zijn. Er is naar verwachting tussen de 300 en de 400 ton aan afval [...]

Dit bericht, Strand ‘bijna helemaal schoon’, reder zet meer in op berging, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MSC Zoe

De stranden van Terschelling zijn voor nu ‘bijna helemaal schoon’, heeft burgemeester Wassink vanmiddag gemeld.

In een reeks tweets en later een persconferentie op het gemeentehuis heeft de burgemeester laten weten dat de stranden op dit moment zo goed als schoon zijn. Er is naar verwachting tussen de 300 en de 400 ton aan afval opgehaald. Wel is het afwachten hoeveel nieuw afval er vannacht weer aanspoelt.

Vele honderden vrijwilligers kwamen naar het eiland en hebben samen met eilanders hard gewerkt om de stranden schoon te krijgen. Vanmiddag eind van de middag bleek dit zo effectief, dat de burgemeester mensen meegeeft dat zij morgen niet meer massaal hoeven te komen en te kijken of er misschien elders meer hulp nodig is. Want niet op alle locaties gaat het opruimen even vlug.

Een vooraf aangekondigde opruimactie van Stichting Noordzee gaat wel door, waardoor er wel veel mensen aanwezig zijn om te helpen.

Het is uiteraard wel afwachten wat de zee verder nog op de stranden afzet komende dagen. Begin volgende week wordt er stormachtig weer verwacht, waardoor containers die nu op de zeebodem liggen mogelijk weer losraken of openbarsten. Hulp van vrijwilligers is dan mogelijk weer hard nodig.

De rederij van het containerschip, het Zwitserse MSC, heeft in een persbericht gemeld de zoektocht op de Noordzee te intensiveren. Het heeft contracten afgesloten met meerdere bergers en neemt de regie over acties vanuit lokale overheden over.

In Duitsland is verder vanmorgen definitief vastgesteld dat er in totaal 277 containers verdwenen zijn van de MSC Zoe. Het onderzoek is daarna officieel overgedragen van de Duitse naar de Nederlandse autoriteiten, omdat het merendeel van de containers in Nederlandse wateren van boord is geslagen.

Het Team Maritieme Politie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport voeren onder leiding van een officier van Justitie een strafrechtelijk onderzoek uit naar de gebeurtenissen.

Dit bericht, Strand ‘bijna helemaal schoon’, reder zet meer in op berging, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Eerste schoonmaakdag een groot succes, morgen meer acties https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/eerste-schoonmaakdag-een-groot-succes-morgen-meer-acties/ Thu, 03 Jan 2019 21:17:46 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11036 Skylgenet.nl | Terschelling online

Op de eilanden is vandaag met man en macht gewerkt aan het opruimen van aangespoeld afval op het strand en in de duinen. Het afval komt uit 270 containers, die in de nacht van dinsdag op woensdag overboord gingen op de Noordzee. De Kustwacht zoekt nog steeds naar een groot aantal van deze containers, maar [...]

Dit bericht, Eerste schoonmaakdag een groot succes, morgen meer acties, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MSC Zoe

Op de eilanden is vandaag met man en macht gewerkt aan het opruimen van aangespoeld afval op het strand en in de duinen.

Het afval komt uit 270 containers, die in de nacht van dinsdag op woensdag overboord gingen op de Noordzee. De Kustwacht zoekt nog steeds naar een groot aantal van deze containers, maar heeft steeds meer last van sportvliegtuigen die boven het gebied vliegen. Piloten worden dan ook opgeroepen het gebied te mijden.

De spullen die al wel zijn aangespoeld zijn vandaag door grote groepen vrijwilligers opgeruimd. Eilanders, verenigingen en toeristen kwamen massaal naar het strand om te helpen. In de loop van de dag kwam Rederij Doeksen met een speciaal kortingstarief voor mensen die willen komen helpen. Fietsverhuurders reageerden daarop met een gratis huurfiets voor mensen die zo’n ticket boeken. Deze acties lopen nog door tot volgende week.

Vandaag is vooral gewerkt op het westelijke deel van het eiland. Mensen werd gevraagd om het afval te verzamelen op bulten, waarna het machinaal in vuilcontainers gedaan kon worden. Op buureiland Ameland is met die methode vandaag 130.000 kilo afval verzameld op 8 kilometer strand, voor Terschelling zijn geen exacte cijfers bekend.

Morgenochtend, 4 januari, verplaatst de actie zich naar het oostelijke deel van het strand. Er wordt om 10:00 uur verzameld op de parkeerplaats van Heartbreak Hotel in Oosterend. Om 09:15 vertrekt er een rechtstreekse bus vanuit de haven van West.

Vanavond zijn eilanders te gast in onder andere Nieuwsuur en Jinek.

Dit bericht, Eerste schoonmaakdag een groot succes, morgen meer acties, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Schoonmaakacties massaal van start https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/schoonmaakacties-massaal-van-start/ Thu, 03 Jan 2019 09:32:34 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11027 Skylgenet.nl | Terschelling online

Op de eilanden wordt vandaag massaal gestart met het opruimen van de stranden. Deze liggen bezaaid met afval nadat een containerschip 270 containers verloor in de nacht van dinsdag op woensdag. Werd er gisterenochtend nog vooral enthousiast gereageerd op al het speelgoed en andere producten die massaal op het strand aanspoelden, vandaag draait het vooral [...]

Dit bericht, Schoonmaakacties massaal van start, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

MSC Zoe

Op de eilanden wordt vandaag massaal gestart met het opruimen van de stranden. Deze liggen bezaaid met afval nadat een containerschip 270 containers verloor in de nacht van dinsdag op woensdag.

Werd er gisterenochtend nog vooral enthousiast gereageerd op al het speelgoed en andere producten die massaal op het strand aanspoelden, vandaag draait het vooral om afval. De stranden en de duinen liggen vol plastic en piepschuim, dat als verpakkingsmateriaal uit de containers is gekomen. Veel van dat afval is inmiddels ook al de Waddenzee overgestoken naar de Friese kust. Ook uit de Waddenzee zelf is gisteravond nog een grote hoeveelheid tuinstoelen geborgen.

Er zijn inmiddels zo’n 35 containers gelokaliseerd, de rest van de 270 containers is nog steeds spoorloos. Volgens Peter van Suijlekom, verkeersleider op de Brandaris, moeten de eerste containers al ten noorden van Texel overboord geslagen zijn, wat het zoekgebied enorm maakt. Het Duitse Havariekommando maakte foto’s van het containerschip, waarop een grote ravage te zien is.

De reder van het schip, het Zwitserse MSC, heeft inmiddels een berger ingeschakeld om te zoeken naar de containers, meldt de NOS. Hierbij wordt ook sonartechniek ingezet, om de gezonken exemplaren op te sporen. Het Kustwachtvliegtuig vliegt vandaag ook weer verkenningsvluchten, maar vooralsnog zonder resultaat.

Ondertussen heeft de gemeente Terschelling bij alle strandopgangen vuilcontainers en vuilniszakken neergezet, om het afval in te verzamelen. Via onder andere social media worden er acties opgezet om afval te rapen. Ook verenigingen, zoals bijvoorbeeld de Land Rover-club, roepen hun leden op naar het strand te komen.

Officieel is het tijdens de kerstvakantie verboden om met auto’s op het strand te rijden, maar dat verbod is vanmorgen officieel ingetrokken. Gisteren werd er al niet meer op gehandhaafd.

Dit bericht, Schoonmaakacties massaal van start, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Drukte op het strand, waarschuwing voor gevaarlijke stoffen https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/drukte-op-het-strand-waarschuwing-voor-gevaarlijke-stoffen/ Wed, 02 Jan 2019 11:37:33 +0000 https://skylgenet.nl/?p=11005 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het is een drukte van belang op de stranden van Vlieland en Terschelling, waar massaal gejut wordt. De buit komt uit vannacht overboord geslagen containers. Het strand ligt bezaaid met uiteenlopende zaken als portemonnee’s, lampen, speelgoed, elektronica en auto-onderdelen. Zelfs TV’s worden gretig in auto’s geladen, al zijn die waardeloos geworden door het zoute zeewater. [...]

Dit bericht, Drukte op het strand, waarschuwing voor gevaarlijke stoffen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Donkere lucht

Het is een drukte van belang op de stranden van Vlieland en Terschelling, waar massaal gejut wordt. De buit komt uit vannacht overboord geslagen containers.

Het strand ligt bezaaid met uiteenlopende zaken als portemonnee’s, lampen, speelgoed, elektronica en auto-onderdelen. Zelfs TV’s worden gretig in auto’s geladen, al zijn die waardeloos geworden door het zoute zeewater.

Drie containers zijn nog gesloten aangespoeld op het eiland, deze worden door de politie veiliggesteld en later door de gemeente opgeslagen. Al het losse materiaal mag door jutters meegenomen worden.

Naast intact gebleven producten ligt het strand inmiddels ook vol met stukken piepschuim en ander kapot verpakkingsmateriaal. Ook aan de Waddenzijde is al piepschuim langs de dijk aangetroffen.

Intussen hebben de hulpdiensten een GRIP2-situatie afgekondigd na waarschuwingen van de Kustwacht. In 3 van de verloren containers zitten vaten met organisch peroxide. Het is momenteel nog niet duidelijk waar deze zich bevinden en welk type peroxide het precies betreft. Kustwacht en hulpdiensten roepen mensen op het spul bij aantreffen nooit aan te raken en de hulpdiensten te bellen.

De kosten voor al het opruimwerk worden verhaald op de rederij die de containers is verloren.

Dit bericht, Drukte op het strand, waarschuwing voor gevaarlijke stoffen, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Containers overboord boven Wadden – UPDATE https://skylgenet.nl/nieuws-terschelling/2019/01/containers-overboord-boven-wadden/ Wed, 02 Jan 2019 08:34:32 +0000 https://skylgenet.nl/?p=10999 Skylgenet.nl | Terschelling online

Het onder Panamese vlag varende containerschip MSC Zoe is vannacht zo’n 30 270 containers verloren op de Noordzee. Dat meldt de Kustwacht vanmorgen. Op de Noordzee stond vannacht een stevige wind, windkracht 8 tot 9, met golven tot 5 meter. Boven het Duitse eiland Borkum ging het mis voor de MSC Zoe en sloegen naar [...]

Dit bericht, Containers overboord boven Wadden – UPDATE, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>
Skylgenet.nl | Terschelling online

Vliegtuig Kustwacht

Het onder Panamese vlag varende containerschip MSC Zoe is vannacht zo’n 30 270 containers verloren op de Noordzee. Dat meldt de Kustwacht vanmorgen.

Op de Noordzee stond vannacht een stevige wind, windkracht 8 tot 9, met golven tot 5 meter. Boven het Duitse eiland Borkum ging het mis voor de MSC Zoe en sloegen naar schatting zo’n 30 270 containers overboord.

Door de stroming en de wind komen deze containers richting de Nederlandse Waddeneilanden. De eerste containers zijn vanmorgen al aangespoeld op Vlieland en op Terschelling rond paal 18.

Volgens de Kustwacht zitten er in de eerste aangespoelde containers vooral auto-onderdelen en speelgoed. De bemanning van het containerschip is nog bezig met inventariseren welke containers precies verdwenen zijn en wat de inhoud is.

Het Kustwachtvliegtuig vliegt boven het gebied om zoveel mogelijk containers te lokaliseren. Voor de eilander jutters lijkt het in ieder geval een mooie dag te worden.

UPDATE (02-01 15:00)
De Kustwacht heeft inmiddels bevestigd dat het containerschip geen 30, zoals vanmorgen werd gedacht, maar 270 containers is verloren op de Noordzee.

Er zijn inmiddels 21 containers aangespoeld, verspreid over Vlieland, Terschelling en Ameland. De Kustwacht maakt zich zorgen over ten minste 3 containers die organisch peroxide bevatten, een gevaarlijke stof. Deze containers zijn nog niet gelokaliseerd en mensen worden dan ook opgeroepen goed uit te kijken en het spul niet aan te raken.

De containers met gevaarlijke stoffen zijn als volgt te herkennen:
– Gele container met nummer: MSCU3713629
– Blauwe container met nummer: CXDU2077321
– Roestbruine container met nummer: TCLU41747408

Naast het vele jutplezier op de eilanden zorgt het incident ook voor flinke milieuschade. De zee, het strand, en de duinen liggen bezaaid met plastic en piepschuim dat als verpakkingsmateriaal in de containers zat. Dit afval waait en drijft ook de Waddenzee in.

Het opruimen van alle containers en losgeslagen inhoud gaat nog lang duren. De kosten hiervan zullen worden verhaald op de rederij.


Dit bericht, Containers overboord boven Wadden – UPDATE, is origineel verschenen op Skylgenet.nl | Terschelling online.

]]>