EVT in Harlingen geweerd

HARLINGEN – De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) is zaterdagmorgen letterlijk ‘aan de ketting gelegd’. Rijkswaterstaat sloot de toegang naar de aanlegplaats in Harlingen met een ketting af, omdat de veerdienst zich niet aan de afgesproken afvaarttijden zou houden. ,,De kade was helemaal leeg, ik begrijp helemaal niets van deze actie”, zegt Arjen Haantjes van EVT. Hij noemt de afsluiting ,,zwaar overtrokken”.

De Terschellinger veerdienst houdt zich volgens Rijkwaterstaat niet aan het contract voor medegebruik van de aanleginrichtingen in de Harlinger haven. Die bepaalt dat EVT niet binnen een uur voor de afvaart van een boot van Doeksen en een half uur na het vertrek van de veerboot mag afmeren.

EVT zou vooruitlopen op een evaluatie van Rijkswaterstaat, waaruit blijkt dat er in het afvaartschema meer ruimte is voor de Terschellinger rederij, aldus een woordvoerster. Die ruimere afvaarttijden zijn nog niet door alle partijen bekrachtigd. EVT wacht daar nu al meer dan een jaar op, zegt directeur Arjen Haantjes. ,,Misschien duurt dat nog wel tien jaar. Rijkswaterstaat laat zich voor het karretje van Doeksen spannen.”

EVT beroept zich nu op het openbaar dienstencontract, dat in 2007 door Terschelling is ondertekend. Dit contract zou al ruimere afmeertijden toelaten. Haantjes: ,,De rekening van wat dit mij kost, en dat is aanzienlijk, leg in bij Rijkswaterstaat neer.”

Leeuwarder Courant

Geluidsfragment Omrop Fryslân, vanaf de kade (Gedeeltelijk Friestalig)

Interview Frederieke Leeflang, advocaat van EVT (Omrop Fryslân, gedeeltelijk Friestalig)

Televiesie reportage Omrop Fryslân (Gedeeltelijk Friestalig)


Foto: Omrop Fryslân