Nieuw schip EVT laat nog even op zich wachten

Rederij EVT, Eigen Veerdienst Terschelling, zal nog een tijd moeten wachten voordat het nieuwe schip in dienst zal gaan. De schepen die in Noorwegen het nieuwe schip van EVT zouden gaan vervangen, kampen met een ontwerpfout. Op 24 maart is de eerste vervanger in dienst gekomen. Direct deze eerste dag ging het fout, door een golf is de bodem van het schip losgeraakt.

Eind februari publiceerde EVT dat er een nieuw schip was aangekocht in Noorwegen, de Fjordkongen. Het schip zou tussen eind maart en begin april in dienst komen. Het wachten was op de nieuwbouwschepen in Noorwegen, welke de Fjordkongen zouden gaan vervangen. Nadat er twee van de drie in dienst zouden zijn, zou de Fjordkongen buiten dienst gesteld worden en door EVT als Willem Barentsz op de dienst Harlingen – Terschelling ingezet worden.

Eind maart werd het eerste schip, het MS Sollifjell, opgeleverd, maar op een van de eerste afvaarten ging het al mis. Waarschijnlijk heeft een golf de bodem geraakt waarna de bodem is losgeraakt. Er zal onderzocht worden hoe de bodem van de catamaran los heeft kunnen raken, maar waarschijnlijk is er sprake van een ontwerpfout. Door de schade aan het eerste schip heeft Veolia besloten de bouw van de twee andere schepen stil te leggen. Nadat het onderzoek afgerond is, zullen de nieuwe schepen verbeterd en verder afgebouwd worden.

Dit betekent voor EVT dat het nog zeker tot eind mei zal duren voordat de nieuwe Willem Barentsz in dienst kan gaan.

Skylgenet