Brandbrief verkeerscentrale Brandaris

Al een aantal jaren heeft Rijkswaterstaat plannen om de vuurtorenwachters van de Brandaris af te halen en onder te brengen in een nieuwe Zeeverkeerscentrale in de zeevaartschool op Terschelling. Op de toren moeten daarvoor camera’s geplaatst worden, die de wachters kunnen vervangen.

Een Belanghebbendengroep, door Rijkswaterstaat zelf in het leven geroepen om mee te denken en te discussiëren over de centrale, heeft een brandbrief gestuurd om alarm te slaan over de gang van zaken. Uit deze brief, ondertekend door lid Erwin Rob, blijkt dat Rijkswaterstaat afspraken niet nakomt, waarheden verdraaid en rapporten naar eigen hand schrijft om deze nieuwe centrale er door te kunnen drukken. Afgelopen jaar zijn er een aantal tests gedaan met de camera’s. Deze resultaten waren ronduit slecht: de veerboten waren zelfs niet te herkennen.

Jaren geleden heeft Rijkswaterstaat toegezegd dat er bij het overgaan naar de nieuwe zeeverkeerscentrale een zogenaamde 0-meting plaats zou vinden. Dit hield in dat de bemanning pas van de toren gehaald zou worden als bewezen is dat door middel van de camera’s de situatie vanuit de nieuwe centrale gelijk blijft en het liefst nog veiliger wordt. Nu, in 2010 stelt Rijkswaterstaat dat deze 0-meting pas plaats moet vinden nadat de nieuwe centrale een jaar in gebruik is geweest. “Dus met andere woorden we halen de bemanning van de Brandaris af en zien dan wel goe het met de uitkomsten van de camera’s komt en of deze acceptabel zal zijn”, aldus Rob.

Erwin Rob probeert middels deze brief zoveel mogelijk handtekeningen binnen te halen om aan de minister aan te bieden, om hiermee de bezorgdheid uit te spreken over de huidige en toekomstige gang van zaken.

Lees de volledige brief HIER. Hier vindt u ook hoe u uw handtekening kunt zetten. (PDF)

Of teken de online-petitie! (via reddebrandaris.nl)