Aankoop schip EVT lijkt opnieuw hoax

Het bericht dat gisteren via de Leeuwarder Courant naar buiten kwam waarin vermeld werd dat de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) zeer binnenkort met een nieuwe veerboot voor autovervoer komt, lijkt, net als vorig jaar met de Fjordkongen, niet te kloppen. De huidige rederij van de ‘Schleswig-Holstein’ (Spathoek), het Duitse WDR, zegt geen gesprekken te voeren over een mogelijke verkoop van het schip.

In telefonische gesprekken heeft de directeur van WDR vandaag op geen enkele manier bevestigd dat er onderhandeld wordt over verkoop of charter van het schip. Het schip dat de EVT noemt, de ‘Schleswig-Holstein’, ligt ook helemaal niet te koop. Een vergelijkbaar schip van WDR ligt wel te koop, Erwin Rob van de EVT heeft echter duidelijk aangegeven dat het om de ‘Schleswig-Holstein’ zou gaan.

Rederij Doeksen heeft via hun nieuwe blog verbaasd gereageerd op het verhaal. ,,We vinden de aanschaf ondernemend, maar vooral ook wonderlijk”. Doeksen geeft in de blog aan dat het beoogde schip helemaal niet geschikt is voor de Waddenzee tussen Harlingen en Terschelling. Het zou niet gebouwd zijn voor dit type water en problemen krijgen door de open opbouw.

Ook meent Doeksen dat het schip nooit goedgekeurd zal worden door de Scheepvaartinspectie. ,,Op de Waddenzee moet een veerboot die nieuw is in het vaargebied aan veel eisen voldoen, waaronder gescheiden machinekamers en een waterdichte indeling volgens de zogenoemde 2-compartiment lekstabiliteit. Aan beide criteria voldoet de Spathoek niet en er bestaat ook geen overgangsregeling meer.” Het schip zou dan alleen als passagiersschip zonder auto’s of vrachtschip gebruikt mogen worden.

De website Veerbootinfo.nl heeft zo z’n twijfels bij de argumenten van Rederij Doeksen. ,,Rederij Doeksen’s Noord Nederland heeft ook een open opbouw en heeft daar ook geen problemen mee. Bovendien vaart een soortgelijk schip van WDR nu zonder problemen van en naar Borkum voor AG Ems, de Groningerland. Hier is het vaarwater minimaal vergelijkbaar met dat tussen Harlingen en Terschelling.”

Al met al lijkt dit weer een onbegrijpelijke actie met een nep-aankoop van de EVT te zijn. De website van de rederij spreekt nog met geen woord over de ‘Spathoek’, hier wordt nog altijd vrolijk de ‘nieuwe Willem Barentsz’ van vorig jaar getoond. Ook die kwam er nooit, met eenzelfde verhaal waarin de zogenaamd verkopende partij aangaf geen enkele gesprekken te voeren. Het is wederom gissen en afwachten wat er nu weer gaat gebeuren.

Skylgenet

Edit: De directeur van WDR lijkt een verkoop nu wel te bevestigen. Het is afwachten.