Snelboot Tiger in aanvaring met baggerschip

Maandag tegen het eind van de middag is de snelboot Tiger van Rederij Doeksen in aanvaring gekomen met een baggerschip op de Waddenzee, zo meldden verscheidene mensen via Twitter.

Volgens ooggetuigen was het een zachte tik. De snelboot heeft lichte schade opgelopen aan de achterzijde stuurboordkant, voornamelijk beschadigde verf. Voor het baggerschip geldt ongeveer hetzelfde.

Ward van der Bruggen, student aan de zeevaartschool op Terschelling, gaf op zijn website aan dat de fout wellicht bij de bemanning van de Tiger zou liggen. “Het baggerschip vaart met het teken bol ruit bol(in onderstaand filmpje te zien op 0:25). Dit betekend dat het schip beperkt manoeuvreerbaar is en dus voorrang krijgt volgens het Binnenvaart Politiereglement.” Dit gaat echter niet op, zo geeft hij ook aan, wanneer de Tiger last zou hebben van motorpech of andere technische problemen waardoor het voorrang verlenen niet mogelijk is.

Volgens de reactie van Doeksen op haar blog, was dit laatste vanmiddag het geval. De aanvaring werd namelijk veroorzaakt door een technische fout in de waterjetaandrijving van de Tiger, waardoor deze uit het roer liep. De bemanning van de snelboot heeft de schade zoveel mogelijk weten te beperken, zo zegt Doeksen.

Na een korte inspectie kon de Tiger haar reis naar Terschelling, met aangepaste snelheid, vervolgen. De Koegelwieck neemt de diensten van de Tiger over.

Op de website Peperkoning.nl staan een aantal foto’s. Ook het onderstaande filmpje, gemaakt door Bart Gelsdorp op de Tiger, is daar te vinden.

Skylgenet.nl