Dak ‘B&Y-loods’ ingestort

Het dak van een van de leegstaande loodsen op het ‘B&Y’ terrein bij het Groene Strand is ingestort. Het terrein is vrijdagmorgen afgezet en de omwonenden zijn per brief geïnformeerd omdat bij het instorten verscheidene asbestplaten zijn gebroken, meldt de Leeuwarder Courant zaterdag.

De gemeente geeft in de krant aan dat het ingestorte dak bestaat uit ‘asbestverdachte’ platen, maar vermoed dat er geen asbest in de omgeving verspreid is, omdat het dak recht naar beneden en binnen de ommuring is gevallen. Buurtbewoner Aart Kramer reageert hier in dezelfde krant verontwaardigd op. “Hoe kunnen ze nu al zeggen dat er vermoedelijk geen asbest is vrijgekomen. Die val moet toch tot een wolk van stofdeeltjes hebben geleid, die zijn juist het gevaarlijkst voor de gezondheid. Niet de stukken die ze straks misschien nog gaan opruimen.”

In overleg met de gemeente heeft projectontwikkelaar Segesta uit Alkmaar, die het terrein van het voormalige aannemersbedrijf Boersma & Ybema bezit, vrijdagmiddag monster laten nemen. Ook zal het bedrijf de kapotte platen zo snel mogelijk opruimen. De rest van de dakbedekking op het terrein zal ook nagekeken worden.

Het ‘B&Y’ terrein, zoals het vooral bekend staat op het eiland, vormt al jaren een probleem. Het is een doorn in het oog van zowel de eilanders als de badgasten en het vinden van een nieuwe bestemming voor het gebied blijkt lastig. Het nabijgelegen strandpaviljoen De Walvis vormt voor de verschillende projectontwikkelaars die het terrein in de loop der jaren in het bezit gehad hebben vaak het grootste probleem.  Alle projectontwikkelaars weigerden tot nu toe ook het terrein te saneren, zonder dat er concrete bouwplannen zijn. Ook het instorten van één van de loodsen is voor Segesta geen reden om de resterende gebouwen te saneren.

Volgens wethouder Jort Spanjer in de Leeuwarder Courant zijn de gesprekken tussen Segesta, De Walvis, Staatsbosbeheer en de gemeente over de locatie recentelijk weer begonnen. “Het lijntje is nog dun, maar er wordt gelukkig weer naar elkaar geluisterd”, aldus Spanjer. De gemeente kon het saneren van de locatie tot nu ook niet saneren, maar wanneer de volksgezondheid in gevaar komt kan het de eigenaar daar wel toe dringen. “Dat het dak nu is ingestort, zal ongetwijfeld leiden tot een versnelde oplossing”, meent Spanjer.

Het B&Y-terrein, via Google StreetView

Grotere kaart weergeven