[Column] Rederij Doeksen of EVT?

Column van Peter Miedema.

Aanleiding:

Eerder schreef ik over de rederij-perikelen op Terschelling. Volgens mij heel genuanceerd. Kan ik makkelijk zeggen. Op mijn weblog. Wie doet me wat?

Maar: ik kreeg er veel reacties op. Negatief en positief. Betrokkenen reageerden ongekend fel. Eilanders kijken de kat uit de boom.

Als grappig bedoelde afsluiting raadde ik bootjesverhuur Ouwe Seun aan als lachende derde. Dit werd niet door alle lezers als funny beoordeeld. Maar het was wel degelijk bedoeld als humor om te lachen!

En nu schrijf ik er weer een stukje over onder het motto: “hij die de dood vreest is een lafaard!” (vrij naar Rinus).

Want.

Ik moet eerlijk zeggen dat de nieuwe rederij, de EVT, verwarrende signalen begint uit te zenden.

Vooropgesteld: zoals ook in mijn vorige bijdrage over dit onderwerp te lezen valt heb ik bewondering voor het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. Ondanks alle tegenslag zetten ze door. Maar ….. ik heb een paar kanttekeningen:

Wanneer vaart het nieuwe schip?

De EVT heeft een traditie in de aankondiging van nieuwe schepen en de indiensttreding ervan. Al sinds de start. Nieuwbouwschepen werden aangekondigd, gebruikte schepen waren in aantocht. Maar dan toch weer niet ……..

Het nieuwe schip, de Spathoek.  (aangeschaft in 2011) is inderdaad reeds op Terschelling geweest. Maar wanneer het écht gaat varen is onduidelijk. Dan weer “voor de Oerol”, dan “rond september” en nu wordt de datum van 1 april 2012 genoemd. Ik hoop dat het lukt maar wil het eerst zien.

De tarieven.

De website veerbootinfo.nl presenteerde de volgende prijsanalyse:

“Als de Spathoek gaat varen zal een passagier voor een retour €21,50 betalen. Doeksen vraagt hiervoor €25,06.

Voor auto’s wordt een tariefsysteem per halve meter gehanteerd. Voor auto’s tot 2 meter betaalt men €46,40, voor elke halve meter komt daar €11,60 bij. Voor een gemiddelde auto van 4 a 4,5 meter betaalt men dus €104,40. De concurrent Rederij Doeksen hanteert echter maar 3 tarieven: kleiner dan 3 meter: €85,26, Van 3-5 meter: €136,44 en groter dan 5 meter: €151,60.

Dit betekent dat EVT 46% tot 15% voordeliger is dan Doeksen voor auto’s kleiner dan 5 meter.
Als kanttekening moet hierbij geplaatst worden dat Doeksen een hoger bedrag voor auto’s hoger dan 1,95 meter, EVT heeft dit niet, omdat er op de Spathoek geen hefbare autodekken zijn.
Ook de prijzen van fietsers en motoren liggen lager bij EVT: Voor fietsen betaalt men €11,10 bij EVT en €13,24 bij Doeksen. Motoren bij EVT €22,20 om €39,66 bij Doeksen.

Voor een een gemiddeld gezin wat op vakantie gaat naar Terschelling betekent dit een aardig verschil: Een MPV van 4,4 meter (hoger dan 195 / red.), 2 volwassenen en 3 kinderen komt bij EVT uit op €180,10. Bij Doeksen is men €222,50 kwijt.

Honden reizen bij EVT altijd al gratis mee, maar in 2012 zal dit ook bij Rederij Doeksen gratis zijn.”

Mijn mening? Als deze cijfers kloppen zijn de prijsverschillen niet zo spectaculair als destijds bij de lancering van de EVT werd beloofd.

De site.

De nieuwe website van de EVT ziet er prima uit. Strak, duidelijk en snel. Mooie fotografie en een aangename navigatie. Complimenten! En…..Boeken én betalen voor 2012 is reeds mogelijk.

Het schip.

De foto’s van het nieuwe schip beloven veel. Alhoewel het een gedateerd schip is ziet het er prima uit. Complimenten voor de wijze waarop het is opgeknapt.

Maarrrrr …..

Dankzij de EVT is Doeksen wakker geschud en is er een aanzienlijke kwaliteits- en service verbetering bewerkstelligd. Chapeau!

Toch een bedenking: Als ik badgast was zou ik me eerst even achter de oren krabben alvorens ik, met de informatie die nu bekend is (of juist niet …..), m’n vakantie in 2012 zou boeken én betalen bij de EVT.

Eerst zien en dan geloven.

En anders hebben we altijd nog BVOS achter de hand! Die varen altijd!


 

Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”