[Column] 5 misverstanden over de Waddeneilanden

Column van Peter Miedema

Aanleiding:

Ik woon op Terschelling. Boven Nederland liggen nog 4 van dat soort bewoonde zandbanken. Afgekort met de term TVTAS. Op alle eilanden wonen mensen: gewone mensen, aparte mensen, vervelende en leuke. Net zoals in de rest van de wereld werken, ontspannen, feesten, lachen, rouwen, kortom: leven ze samen op een begrensd aantal vierkante kilometers.

Bijzonder?

Tot zover niks nieuws onder de zon. Net als overal gebeurt er soms niks en soms van alles. Hangt ook een beetje van de tijd van het jaar af. In het zomerseizoen bepalen het toerisme en de badgasten de sfeer. Iedereen heeft het druk, er moet geld verdiend worden. In het winterseizoen zijn de eilanders meer “onder elkaar”, typisch traditionele eilander feesten worden gevierd, zoals Sunderum (Terschelling), Sunterklaas (Ameland),Opkleden (Vlieland), Ouwe Sunderklaas (Texel) en Klozum (Schiermonnikoog) en er is een bloeiend verenigingsleven. Never a dull moment!

Maar toch.

De eilanden zijn gastvrij. Ontvangen jaarlijks miljoenen toeristen. Voor een dag, weekend, meerdere weken. Daardoor kent bijna iedereen de Waddeneilanden. Maar toch bestaan er een aantal hardnekkige misverstanden over deze bijzondere oorden. Hoe goed we ons best ook doen; ze duiken steeds weer op. Daarom doe ik via mijn weblog een poging om er een aantal te ontzenuwen. Ben je Waddenfan? Stuur de link van dit blog dan door aan zoveel mogelijk mensen,de verkorte link is: http://sklg.net/vY6CkT.

Misverstand 1: op de eilanden is het altijd minder goed weer dan in de rest van het land.

Alle weermannen en vrouwen hebben de onhebbelijke gewoonte om in ieder praatje één of meerdere keren“op de eilanden enkele graden lager” te noemen. Soms wordt ook de suggestie gewekt dat hier meer neerslag en/of wind is, boven de Waddeneilanden hangt vaak een regenwolkje op de high-tech kaarten van Erwin Krol en consorten. De Wadden-VVV’s doen al jaren hun best om hier iets aan te doen, totnutoe zonder resultaat.

Het is echter statistisch aangetoond dat op de eilanden 15% minder neerslag valt dan in de rest van het land én dat er 15% meer zonne-uren zijn. Door de matigende invloed van de zee zijn tevens de voor- en najaarsperiodes veel milder.

Ik kan er over meepraten. Ons wordt bij Frisse Wind vaak gevraagd naar slechtweer-scenario’s voor onze programma’s, maar deze hoeven we vrijwel nooit in te zetten.

Misverstand 2: op de eilanden stikt het van de Duitsers.

Ook deze aanname klopt niet. Terschelling en Vlieland hebben een zeer laag percentage Duitse gasten, Texel het grootste: ± 28%, gevolgd door Ameland: ± 19% en Schiermonnikoog: 17%. De relatief hoge percentages op Texel en Ameland zijn te verklaren vanuit het feit dat Duitsers het op prijs stellen hun auto mee te nemen op vakantie. De heilige koe zeg maar ….

Het is mij overigens nooit duidelijk geworden waarom de aanwezigheid van Duitse gasten negatief wordt beoordeeld. Persoonlijk heb ik er nog nooit moeite mee gehad. Alleen dat getrennt zahlen is wel eens lastig. Maar met een beetje overleg is daar een mouw aan te passen.

Misverstand 3: de reistijd Randstad / Den Helder is de kortste van alle Waddenhavens.

Onjuist. Door de goede ontsluiting van Harlingen (in tegenstelling tot Den Helder lopen er uitsluitend 4-baans wegen naartoe) is deze Friese Elfstedenstad van alle Waddenhavens het snelst bereikbaar vanuit de Randstad. Eindelijk beginnen de navigatiesites overigens ook te beseffen dat de reistijd naar Harlingen het kortst is (Klik hier: route Amsterdam/Harlingen en hier: route Amsterdam/Den Helder). Hierbij is de nieuwe maximumsnelheid op de Afsluitdijk nog niet verrekend.

Misverstand 4: als er iets gebeurt is het ziekenhuis ver weg.

Uiteraard zijn er op de eilanden artsen, tandartsen en zelfs dierenartsen!  Als de situatie ernstiger is zijn er goede en snelle voorzieningen om bij calamiteiten patiënten snel in een ziekenhuis te kunnen afleveren. Afhankelijk van de ernst gebeurt dat met de reguliere veerdiensten (op alle schepen zijn goed geoutilleerde ziekenboegen), de supersnelle KNRM-schepen of snelle vaartuigen van commerciële rederijen of, bij hoge nood, per SAR of trauma-helicopter. Op de eilanden zijn vanzelfsprekend alle medische voorzieningen en ambulanceposten aanwezig.

Misverstand 5: als je écht iets wilt kopen of lekker uit eten wil moet je naar de vaste wal.

De Waddeneilanden hebben een afwisselend winkelbestand, vooral de grotere eilanden. Mede door het toerisme is het aanbod aan winkels groter dan in vergelijkbare plaatsen met een identiek inwoner-aantal. Goede supermarkten, viswinkels (..), snuffelzaken, kledingwinkels, boekenwinkels, banken, traiteurs, garages, de onvermijdelijke souvenirwinkels en alle andere soorten detailhandel vind je daarom op de meeste Waddeneilanden.

Qua Horeca-niveau zit je op de Waddeneilanden ook goed. Door de veeleisende toeristen is men bewust en kwalitatief heel goed bezig met de bedrijfsvoering. De tijd van gammele bedden in schuurtjes en patatbakkers in een oude caravan hebben we reeds lang achter ons gelaten. Zowel in 2007 (Nobel – Ameland) als in 2010 (Café de Groene Weide – Terschelling) wonnen Waddenbedrijven de titel “beste café van Nederland” en restaurant de Grië op Terschelling was al in 1992 het eerste restaurant in het noorden met een Michelin-ster.

Zo duidelijk?

Koud en nat hier. Ik wacht even tot de bui overgedreven is en ga dan met Oosterbuur Günther een borrel drinken in de kroeg, even bijkomen. Net terug uit Amsterdam. Pffff…. wat een eind rijden maar eindelijk eens écht goed gewinkeld en lekker gegeten…..


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”