[Column] De vrachtboot naar Terschelling

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

Bloggen heeft voor- en nadelen. Je schrijft over wat je vindt, voelt en waarneemt. En dat wordt me niet door iedereen in dank afgenomen. Kritiek uit onverwachte hoek soms, of vreemde mailtjes.

Aan de andere kant krijg ik ook weer heel leuke reacties. Mensen die het met me eens zijn of vinden dat ik “het leuk opschrijf”. Hoe dan ook: de stenen die ik in de denkbeeldige vijver gooi veroorzaken golven: grote en kleine.

Heerenveen-AZ.

Vaste lezers en bekenden weten dat Frisse Wind lid is van de businessclub van sc. Heerenveen. Onze stoelen in vak 3 worden dan ook gretig gebruikt.

Heerenveen-AZ was een fantastische wedstrijd. De thuisploeg speelde de gedoodverfde landskampioen volkomen van de mat. Na een heerlijke partij voetbal, een feestend stadion, compleet met waves en staande ovaties, eindigde de wedstrijd in 5-1.

Voor- en na de wedstrijden is het goed toeven in het Abe Lenstra-stadion. Je ontmoet allerlei mensen: bekenden en onbekenden, soms zakelijk interessant, soms gewoon gezellig. Zeker na een dergelijke wedstrijd is de sfeer prima en blijf ik vaak “even” hangen.

Dat ik daar wordt aangesproken op mijn weblog verbaasde me. Ik schrijf wel een iets over de club en over voetbal maar dit keer werd ik aangesproken over de Doeksen/EVT-discussie waarover ik heb gepubliceerd.

Biertje?

Swinckels Lounge Abe Lenstra-stadion: “Biertje? Lekker! Ben er nu toch!” Je kent het wel …. “Nog ééntje?” Er komt iemand bij staan die ik in geen jaren heb gesproken. Hij blijkt nog steeds zijdelings betrokken zijn bij de nautische wereld en vertelde dat hij m’n weblog volgt, ook in het buitenland. Het heet niet voor niets World Wide Web nietwaar?

“Leuke stukjes schrijf je…”. Een gesprek ontstond, over de veerdienstdiscussie natuurlijk. Over het geld wat volgens hem over de balk wordt gesmeten, over de soms publicitair onhandige reacties van beide partijen, over de discrepantie tussen het “eigen” karakter van de EVT in combinatie met hun informatievoorziening, over de schrik van Doeksen en de daaropvolgende kwaliteitsslag in service en materiaal.

Nieuwe vrachtboot voor Doeksen.

Maar ik hoorde ook een paar nieuwtjes, échte nieuwtjes. Als ze waar zijn wordt het pas echt gezellig op het Wad tussen Terschelling en Harlingen ……

Rederij Doeksen zou de vrachtboot Noord-Nederland willen vervangen door een groter exemplaar. De concurrentie van de “Terschellinger Bank” van RWT (Rederij Wadden Transport) is hen een doorn in het oog. Met een groter schip kan de prijsconcurrentie worden aangegaan met het “partij-transport” (voor bouwprojecten en andere grote afnemers) waarin de RWT een groot marktaandeel heeft.

Voor de minder goed ingewijden: R.W.T. ofwel Rederij Wadden Transport van kapitein/eigenaar Fred Lakeman voert al jaren een vracht-veerdienst uit tussen Harlingen en Terschelling & Vlieland. Volgens de beroemde eilander “verjaardagsfeestjes” tamtam hebben er in het verleden koopbesprekingen plaatsgevonden tussen Doeksen en de R.W.T. Deze hebben echter nooit tot resultaat geleid.

Reserveboot.

Maar toen kwam mijn gesprekspartner met de opmerking dat de EVT Rederij Wadden Transport in gaat lijven. Slim! Heeft de EVT meteen een reserveboot én een aanlegvergunning. Twee vliegen in één klap.

Bij mij viel het kwartje. Op Skylgenet stond eind september een artikel met de titel “Wadden Transport past schip aan voor passagiers”. Citaat: “Wanneer deze aanpassingen doorgevoerd en goedgekeurd zijn moet het schip plaats bieden aan 300 passagiers en 41 auto’s.”

…………. 1 + 1 = 2. Als het klopt is het een slimme strategische zet van de EVT!

Dat noemen ze “serious shit” toch? “Nog een biertje?”  

Ok?! ……

Wanneer mijn gesprekspartner het bij het rechte eind heeft betekent het dat rederij Doeksen niet alleen te maken krijgt met concurrentie in het passagiersvervoer maar ook in het vrachtvervoer.

De EVT vaart weliswaar met diverse schepen, waaronder de Stortemelk, maar voor zover ik kan bekijken hoeft Doeksen zich niet ongerust te maken over de hoeveelheden passagiers, laat staan over een ander marktaandeel.

Volgende wedstrijd.

Komende week speelt Heerenveen tegen PSV, thuis. Je snapt natuurlijk wel dat ik deze wedstrijd voor geen goud wil missen.

Voor het voetbal natuurlijk …..!


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”