Ombudsman: Bemiddelaar nodig in ‘veerbootoorlog’

Er zou een bemiddelaar moeten komen om een einde te maken aan de ‘veerbootoorlog’ tussen de rederijen Doeksen en Eigen Veerdienst Terschelling (EVT), dat zegt de nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, tegenover Omrop Fryslân.

De strijd zou volgens de ombudsman voor te veel verwarring zorgen bij de passagiers. Het aanstellen van een bemiddelaar zou er voor kunnen zorgen dat de concurrentieverhoudingen verbeteren en “de ruis uit de wereld geholpen wordt”.

De ombudsman kan echter niet uit zichzelf zo’n bemiddelaar aanstellen, daarvoor zullen de verschillende partijen zich eerst zelf bij hem moeten melden.

Brenninkmeijer deed wel een uitspraak in een zaak rond Rederij Wadden Transport en BTW. Door regels uit de jaren zeventig om particuliere vervoerders eerlijk te laten concurreren met overheidsvervoerders, hoefden rederijen als Doeksen geen BTW te rekenen. In 2002 veranderden deze regels, maar de minister besloot om ze gewoon in stand te houden.

Rederij Wadden Transport valt echter niet binnen deze regeling. De ombudsman heeft de minister het advies gegeven de regeling te schrappen, om eerlijkere concurrentie mogelijk te maken. De minister dient binnen twee maanden te reageren op zo’n advies. In 98% van de gevallen worden deze adviezen ook opgevolgd.