Storm en hoogwater ontregelen veerdienst

De aanhoudende storm en het hoge water van de afgelopen dagen heeft voor weinig schade gezorgd. Wel was de veerdienst flink ontregeld.

Door de harde wind, die al vanaf woensdag over het land waait, kwam Rederij Doeksen enkele keren in de problemen. Zo kwamen er in de afgelopen dagen een aantal sneldiensten te vervallen, maar dit speelde vooral bij buureiland Vlieland, dat eiland is met stormachtig weer veel eerder onbereikbaar voor de sneldienst.

Ook de werfbeurt van veerboot Friesland heeft voor enkele problemen gezorgd. Reserveboot Midsland nam de diensten over, maar dat schip ligt hoger in het water dan de Friesland, met als gevolg dat de Midsland door het hoge water enkele keren niet onder de autobrug op het eiland paste. Woensdagmiddag ging dit na de 15:00 afvaart al fout, waardoor auto’s het schip pas rond half tien in de avond konden verlaten.

Op donderdag liet rederij Doeksen de Midsland een aangepaste dienstregeling varen, om problemen met hoogwater te ontwijken. Ook vervielen alle avond-afvaarten op die dag.

Op vrijdag schrapte Doeksen ook de avond-afvaart van de Midsland, wederom om problemen met het hoge water te voorkomen. Dat bleek echter niet voldoende, want toen het schip rond 5 uur op het eiland aan kwam, paste het al niet meer onder de autobrug. Verwacht werd dat de auto’s pas rond 12 uur ’s nachts het schip konden verlaten. Doeksen zette vrijdagavond wel een extra sneldienst in, deze moest vanwege het hoge water in Harlingen gebruik maken van de aanlegplaats van de gewone veerdienst.

Voor zaterdag worden er geen problemen met de veerdiensten verwacht, omdat het water ondertussen wat gezakt is. De hoogst gemeten windkracht was woensdagavond, 10 beaufort. De hoogst gemeten golf op de Noordzee was die avond 10 meter, aldus de Brandaris.