Terschelling wil Nederlandstalige bekendmakingen

De gemeente Terschelling roept de Commissaris van de Koningin van Fryslân, Jorritsma, in een brief op om officiële bekendmakingen van de provincie die betrekking hebben op het eiland, voortaan in het Nederlands te publiceren. Dit gebeurd nu alleen in het Fries.

Dit zorgt volgens raadslid Martin Schellenberg voor problemen, omdat de meeste Terschellingers niet Friestalig zijn, zo zegt hij tegen Omrop Fryslân. Over een recente publicatie van de provincie over regels rond Natura-2000 kwamen veel klachten binnen bij de gemeente, zegt Schellenberg.

De publicaties van de provincie zijn volgens het raadslid ook in strijd met de nieuwe taalwet van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In deze ontwerp-taalwet wordt een uitzondering gemaakt voor de Waddeneilanden. Officiële publicaties horen volgens die wet voor dat gebied dan ook in het Nederlands.

Schellenberg zegt niet tegen het Friese taalbeleid van de provincie te zijn, alleen wanneer dit zaken rond het eiland betreffen.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --