[Column] De dag des heren

Column van Peter Miedema

Aanleiding:

De gemeente Terschelling wil, via een enquête, de mening van de eilanders peilen over koopzondagen. “Op grond van nieuwe regels in de Winkeltijdenwet moeten gemeenten met zo’n zondagregeling duidelijk aangeven waarom een zondagopenstelling nodig is en hoe ze de verschillende belangen in de gemeenschap hebben afgewogen.” Lijkt me duidelijk en logisch.

Maar: sinds de gemeentelijke enquête over evenementen op Terschelling waarover ik in oktober schreef (en vele reacties over kreeg) zou ik mijn grondhouding ten opzichte van gemeentelijke enquêtes als alert willen betitelen.

De vragen:

Op  Terschelling.nl staat een duidelijk geschreven inleiding over de koopzondag en een button “vragenlijstje”. Als je daar op klikt verschijnt een email met 2 meerkeuze-vragen. Ik zou dat niet enquête willen noemen. Maar dat is in dit geval niet erg omdat er schijnbaar voor een meer open vraagstelling is gekozen.

De tekst van de enquête-mail:

“Wat is uw woonplaats?

Ik ben tevreden over de huidige zondagopenstelling, omdat:
–    het goed is voor de economie
–    het goed is voor de werkgelegenheid
–    het service biedt aan de gasten
–    anders, nl.

Ik ben niet tevreden over de huidige zondagopenstelling, omdat:
–    het de zondagsrust verstoort
–    het overlast geeft
–    zes winkeldagen per week voldoende is
–    anders, nl.”

Er staat niet dat er één antwoord moet worden gekozen en dat is maar goed ook. Je kan het namelijk met alle drie antwoorden van iedere stelling eens zijn. Maar het is daarom de vraag of de resultaten zo éénduidig zijn dat ze bruikbaar zijn.

Koopzondagen.

Koopzondagen zijn een ingeburgerd begrip in Nederland en daarbuiten. In Nederland bestaan ze al jaren in vrijwel alle gemeenten, eerst in de grootstedelijke gebieden, daarna meer richting de kleinere steden en het platteland. In veel plaatsen zijn, bijvoorbeeld de supermarkten, zelfs élke zondag open. En dat went.

Toeristisch regime.

Per gemeente wordt bepaald of en hoe vaak er ontheffing wordt verleend op de Winkeltijdenwet. Vaak gebeurt dat door een gemeente te laten vallen onder het “toeristisch regime” waardoor de koopzondagen worden toegestaan.

Ruim 50% van de Nederlandse gemeenten vallen hieronder. Vanuit christelijke hoek komt de oproep om dat aantal te beperken en het “toeristisch regime” uitsluitend van toepassing te laten zijn op gemeentes met “toerisme van structurele en uitzonderlijke aard en omvang“.

Lijkt me op Terschelling niet zo’n probleem.

Resultaat.

Terug naar de enquête op ons eiland. Ervan uitgaande dat Terschelling onder het “toeristisch regime” valt en het met de aard en omvang ook wel goed zit vraag ik me af welke argumenten nog meer moeten worden aangevoerd.

Op de website van de gemeente wordt dat alsvolgt verklaard: “Zo zijn er economische belangen, het waarborgen van de zondagsrust en bijvoorbeeld leefbaarheid (overlast). Welke belangen spelen op Terschelling een rol en welke wegen het zwaarst? De gemeente moet laten zien dat zij op een verantwoorde manier deze belangen heeft gewogen.”

Met de toevoeging: “Een deel van de informatie die nodig is voor de afweging kan de gemeente halen uit economische cijfers en ervaringen met de openstelling in het verleden. Voor een ander deel hebben we de medewerking nodig van de inwoners en ondernemers van Terschelling.” Duidelijk toch?

Dus.

Het is onverstandig wanneer de klok wordt teruggedraaid en het aantal koopzondagen zou worden ingeperkt. In onze gemeente leeft vrijwel 100% van de bevolking direct of indirect van het toerisme. Ons hele bestaan moet daarom gericht zijn op gastvrijheid. Niet persé slaafs én wanneer er overlast wordt veroorzaakt moet er worden ingegrepen. Maar dat soort signalen hoor ik niet.

Onze badgasten weten vanuit hun woonomgeving niet beter dat, vooral supermarkten, op zondag en ‘s avonds open zijn. Bovendien heb je in vakantieperiodes niet zo’n vastgesteld weekritme als in werkweken. Het kenmerk van een fijne vakantie (en dat hebben toeristen toch op Terschelling?) is dat je je benul van tijd en dag kwijtraakt. Dus: zoveel mogelijk open.

Maar.

Niets menselijks is ons vreemd. Mensen die het ergens niet mee eens zijn hoor je vaak harder en meer dan voorstanders. Daarom benadruk ik de oproep die de gemeente zelf op Terschelling.nl heeft geplaatst “Ook als u het prima vindt zoals het nu geregeld is, is het belangrijk om te reageren.”

Doe dat meteen maar, anders krijgt de gemeenteraad zo’n vreemde indruk van de bevolking (want: “De resultaten worden vóór het nieuwe zomerseizoen in de gemeenteraad behandeld.“).

Ik maak het jullie wel héél gemakkelijk, klik hier. Maar doe dat wel voor 15 januari!


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”

Onderwerpen
 
-- Advertentie --