[Column] Leuk! Met de boot naar Terschelling!

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

Eerder schreef ik een aantal columns over de veerbootperikelen op Terschelling. Ik kreeg er via dit blog maar ook via Skylgenet, Fodzoeker en Veerbootinfo veel reacties op.

Deze kwestie leeft dus op het eiland. Geen wonder: de veerboot is onze levensader. Niet alleen omdat we er zelf gebruik van maken. Nóg meer omdat de veerdiensten zorgen voor de aanvoer voor datgene waar vrijwel 100% van de eilander inkomens op gebaseerd is: de badgast.

Spathoek – EVT.

Ik schreef al eerder: de Eigen Veerdienst Terschelling bestaat uit doorzetters. Petje af! Na een lange strijd zijn ze er in geslaagd om met de IVW (scheepvaartinspectie) overeenstemming te bereiken over de aanpassingen aan het EVT-vlaggeschip, de Spathoek. Getuige een bericht op de EVT-site gaat men binnenkort varen met het schip: “Vanaf 30 maart 2012 zal de Spathoek de lijnverbinding tussen Harlingen en Terschelling overnemen van het schip de Stortemelk.”

Eerst zien dan geloven.

Aankondigingen van de EVT zijn tot nu toe niet erg betrouwbaar gebleken vanwege complicaties die door diverse instanties werden opgeworpen. Ook zal opportunisme en druk van aandeelhouders van tijd tot tijd een rol hebben gespeeld. We zullen het 30 maart zien. Hoewel, als ik de diverse stukken erover goed interpreteer, dit schip in Duitsland niet is goedgekeurd voor dit type water (open zee) schijnt er nu toch écht overeenstemming te zijn over de aanpassingen.

Reddingsmiddelen.

Dit is niet zonder slag of stoot gegaan, want: “Hierover zijn de afgelopen maanden diverse overlegrondes met de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), het klassebureau Germanischer Lloyd en EVT geweest. Afgelopen week zijn in goed onderling overleg de laatste puntjes op de i gezet. IVW is nu akkoord met de uit te voeren aanpassingen.” Het ging vooral over de reddingsmiddelen: “De huidige reddingsvlotten zullen van boord verdwijnen en worden vervangen door een uiterst modern Marine Evacuatie Systeem.”

En nu?

Op het eerst gezicht verandert er niet zo veel. De Stortemelk wordt vervangen door de Spathoek. Een echte veerboot, met horeca-faciliteiten en alle andere zaken die bij een dergelijke veerdienst horen. Tot zover simpel. Maar schijn bedriegt.

In de maak …

De Spathoek mag  namelijk auto’s meenemen. En daar heeft de IVW niet over nagedacht. Vreemd. Maar er zijn meer tegenstrijdigheden. Een blik op de site leert dat deze club óók over passagiersrechten gaat, maar dat geldt weer niet voor de passagiers van de eilander rederijen: “De Inspectie bewaakt de passagiersrechten voor de luchtvaart en het spoor. Deze verordeningen zijn voor de scheepvaart en het busvervoer nog in de maak.” Jammer… over de scheepspassagiers van en naar Terschelling heb ik het juist!

Logistiek.

Doeksen heeft de terminals in Harlingen en op Terschelling mooi opgeknapt. Zien er prima uit. Fijne routing. Winkel erbij (in Harlingen). Ruim, open, verlichting aangepast. Goed gedaan. Dit is echter de Doeksen-terminal. Een EVT-terminal bestaat niet. Niet op Terschelling en niet in Harlingen. En dat is een probleem. Daar heeft de IVW niet over nagedacht. Het beleid daarover is namelijk nog “in de maak”. Stel je voor: pleurisweer, vliegende storm. Passagiers van de EVT moeten even wachten. Waar? Geen idee!

Autorij.

Maar dat is nog niet het ergste. De geboekte auto’s van de door de IVW goedgekeurde Spathoek moeten straks worden opgesteld achter de middelste uitrij-slagboom op het haventerrein in Harlingen. Normaliter kunnen daar pakweg 8 auto’s staan. Veel te weinig capaciteit dus.

Op Terschelling wordt het nog gezelliger. Dáár dienen de automobilisten hun voertuig op te stellen op een vrachtstrook, direct aan het water. Een kade waarop altijd grote trucks van de eilander transportbedrijven staan opgesteld. Totaal ongeschikt om die reden maar ook omdat er dukdalven staan, én als klap op de vuurpijl, geen hek of afrastering staat voor het aangrenzende water. Leuk als je kinderen even uitstappen …

Dus.

Ik stel bij deze alvast IVW aansprakelijk voor mogelijke ongelukken, logistieke chaos, opstoppingen en andere gevolgen, ontstaan door hun goedkeuring. Vreemd blijf ik het vinden dat passagiersrechten voor de luchtvaart en het spoor wel hun aandacht hebben en die van de scheepvaart niet. De EVT treft geen blaam. Zij voldoen aan de eisen die aan hun gesteld worden, niet meer en niet minder.

Anti-reclame.

Het échte probleem vind ik de anti-reclame die voor ons eiland ontstaat naar aanleiding van de mogelijke irritaties van arriverende en vertrekkende badgasten. Met of zonder auto’s. Dergelijke signalen kunnen wij niet gebruiken. De logistiek van beide havens is niet berekend op separate passagiers- en autostromen van twee verschillende rederijen.

Elk nadeel …

De horeca-afdeling van de EVT is de lachende derde. Als verzopen katten betreden de passagiers bij regen en storm het schip vanwege het ontbreken van een overdekte wachtruimte. De warme chocomel met rum en de juttersbitter zullen niet aan te slepen zijn …

Proost!


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”