‘Extreem zwaar noodweer’

De Noodweercentrale geeft voor de nacht van woensdag op donderdag en de donderdag waarschuwingsniveau violet. “Waarschuwing voor extreem zwaar noodweer”.

Volgens de verschillende instanties kan er de komende nacht en ochtend weer een flinke storm verwacht worden, met windkrachten tot 10 beaufort. De ‘violet’ waarschuwing van de Noodweercentrale geeft aan dat windstoten tot 140 km/h mogelijk zijn. Op de weerpagina zijn de huidige windsnelheden te zien op de kaarten van het KNMI en de gegevens van BuienRadar.

De storm zorgt er, samen met die van dinsdag, ook voor dat het water flink opgestuwd wordt. Voor Harlingen wordt er een waterstand van wel 3,25 meter boven NAP verwacht, de hoogste stand in jaren. Op de vaste wal zorgen de weersomstandigheden voor grote problemen, de waterschappen van Fryslân en Groningen moeten alle middelen inzetten om de provincies droog te houden. Ook de Maeslantkering bij Hoek van Holland zal mogelijk sluiten.

Behalve de stevige wind die voor schade kan gaan zorgen, kan ook het hoge water problemen opleveren. De steigers in de haven van West liepen vandaag al even onder water, dat zal donderdag zeker weer gebeuren. Hoe hoog het water precies zal komen, is afwachten. Hoogwater is het donderdag om 05:25 en 18:14 uur.

Rederij EVT zal donderdag niet varen, alle afvaarten zijn geschrapt. Ook alle afvaarten van Rederij Doeksen van en naar Vlieland zijn geschrapt. Naar Terschelling varen er wel boten, weliswaar met een aangepast rooster.

De normale veerdienst vaart donderdag maar één keer, om 07:00 uur vanaf het eiland naar Harlingen, en om 10:45 (i.p.v. de normale 09:45) weer terug naar het eiland. Vanaf Terschelling vertrekken om 07:30, 12:30, 16:00 en 18:25 uur snelboten naar Harlingen. Om 08:30, 15:00, 17:30 en 19:50 uur vertrekken er sneldiensten vanuit Harlingen naar Terschelling. Voor eventuele wijzigingen in dit schema, kijk op de website van de rederij, Teletekst pagina 723, of het Twitteraccount van @Skylgenet.


Waarschuwingskaartje Noodweercentrale