Storm: het viel mee

De storm die in de nacht van woensdag op donderdag en donderdag overdag over het land trok, zorgde op Terschelling niet voor veel problemen.

Woensdag werd code violet gegeven door de Noodweercentrale, een waarschuwing voor extreem zwaar weer. Maar het bleef uiteindelijk redelijk binnen de perken. Er stond een behoorlijk stevige wind, kracht 8, af en toe 9 en soms 10, met windstoten tot 120 km/h, met name in de nacht.

Daar waar het weer op de vaste wal voor veel problemen zorgde, een dijk dreigde door te breken in Groningen en bij het Friese Grou brak zo rond kwart over 6 ook daadwerkelijk een dijk, zorgde het op het eiland dus niet voor veel problemen. Rederij Doeksen kon de afvaarten die op de planning stonden ook zonder veel problemen uitvoeren. Wel waaide er in Midsland een boom om, maar deze veroorzaakte verder alleen wat schade aan een lantaarnpaal.

Met name het hoge water viel mee. Daar waar aanvankelijk een waterstand van wel +2,65 m NAP verwacht werd, kwam het water niet veel hoger dan zo’n +2,20 m NAP. Voldoende om de steigers en het voetpad langs de Willem Barentszkade onder te laten lopen, maar niet genoeg om ook de weg volledig onder water te zetten. Ook met hoogwater morgenochtend zal het water nog hoger staan dan normaal, maar de verwachting is niet dat het hoger zal komen dan donderdagavond.

Voor de vrijdag zijn er geen wijzigingen voor de veerboten, alles vaart zoals het nu lijkt volgens schema.

Terschellingfilm.nl maakte de volgende beelden van de omgewaaide boom in Midsland:


Terschellingfilm.nl, via YouTube

Lopende duinen

Door de stormen van de afgelopen weken wordt het dynamische kustbeheer van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat wel duidelijk: lopende duinen en afslag. Door de wind verstuiven de duinen, die zich zo soms wel meters kunnen verplaatsen. Het hoge water zorgt voor duinafslag en zorgt er, met name aan de oostkant van het eiland, voor dat er veel zand wegslaat, waardoor het eiland korter wordt. Dat zand komt door stroming weer ergens anders op het eiland aan, waar het verwaaid en nieuwe duinen vormt.

Staatsbosbeheer op Terschelling maakte twee mooie filmpjes over de duinen vandaag. De eerste met mooie beelden van verstuivende duinen, de tweede ook met wat uitleg.


Staatsbosbeheer Terschelling


Staatsbosbeheer Terschelling