Concessie gaat opnieuw naar Doeksen en Wagenborg

De concessie voor de veerverbindingen tussen de Friese vasteland en Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog is definitief aan de huidige rederijen Doeksen en Wagenborg verleend. De beide rederijen krijgen 15 jaar lang het alleenrecht op de verbindingen.

Dat maakte minister van Infrastructuur en Milieu, Schultz van Haegen, vrijdag bekend. Zij heeft de bezwaren die tegen de concessie waren ingediend ongegrond verklaard.

Bijna een jaar geleden, op 24 mei 2011, verleende de minister de concessies al, maar kon er nog bezwaar gemaakt worden. De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT), Rederij Waddentransport en het samenwerkingsorgaan Vast (de Waddeneilanden, Texel uitgezonderd) tekenden bezwaar aan. Ongegrond dus, volgens de minister.

Voor de EVT betekent het besluit van de minister mogelijk een definitief einde van een ‘eigen’ veerdienst van het eiland. Maar de concessies worden pas onherroepelijk wanneer alle mogelijke bezwaar- en beroepsprocedures afgehandeld zijn.

In de Harlinger Courant reageert Erwin Rob, één van de directeuren van de rederij, dan ook rustig op het nieuws. “In principe was die concessie al verleend, alleen heeft de minister na een bezwaar- en beroepsprocedure opnieuw besloten de concessie te verlenen aan Rederij Doeksen. We willen het bezwaar opnieuw indienen en de vraag stellen of een concessie van deze omvang en van deze duur wel vergeven mag worden. Zolang deze procedure loopt mag EVT blijven varen”. Arjen Haantjes, eveneens van de EVT, liet vanmiddag hetzelfde weten aan Skylgenet.

Het lijkt er dus op dat het laatste woord er nog steeds niet over gezegd is. Ook is het niet duidelijk of Rederij Doeksen na deze tweede verlening wel met de gemeente Terschelling om tafel wil. De gemeente vraagt al langer om een gesprek met de rederij, omdat er plannen gemaakt worden voor het aanpassen van de eilander haven. Om deze aanpassingen zo goed mogelijk te kunnen doen, wil de gemeente de toekomstplannen van Doeksen horen. Echter weigert de rederij zo’n gesprek, zo lang de situatie met de EVT nog speelt. “Eerder wordt er ook niet geïnvesteerd in nieuwe schepen”, zei directeur Paul Melles eerder in de Harlinger Courant.

Vrijdagavond is er ook in het VARA-programma ‘Ombudsman’ aandacht voor de situatie op het Wad, onder de titel “Rijkswaterstaat belemmert veerdienst Terschelling”. Het programma wordt vrijdagavond om 20:50 uur uitgezonden op Nederland 2.