[Column] Terschelling in de uitverkoop…

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

Aan de komst van de EVT besteedde ik al eerder aandacht op mijn site. Over een TV-uitzending van de Ombudsmanlogistiek op de haventerreinenaankoop rederij Wadden-transport,  verwarrendepubliciteit aandeelhoudersperikelen en een vergelijking tussen de diverse partijen.

Badgast.

Ik kies geen partij maar schrijf wel op wat ik vind. Mijn columns veroorzaken felle en minder-felle reacties, negatief en positief, genuanceerd en ongenuanceerd. Dat moet ook; sterker nog: dát is de functie van een blogger. We kunnen in ieder geval vaststellen dat de discussie veel mensen interesseert. Geen wonder: de badgast is de levensader van onze economie.

Varen.

Vanaf eind maart vaart de nieuwe rederij. Er klinkt scheepsgetoeter over het dorp op onverwachte momenten, oranje veiligheidshesjes op de havens en andere zaken die de komst van de EVT benadrukken. Levendigheid alom. Van badgasten en eilanders hoor je dat ze tot volle tevredenheid met de nieuwkomer zijn overgevaren. Ook dat het schip er keurig uitziet, er bediening aan boord is maar dat de overtocht iets te lang duurt. Ik houd dat op aanloop-perikelen. Geen aandacht aan besteden.

Actie en reactie.

Maar ineens was er een echte rel. De EVT kwam met een actie: passagiers worden van 15 april tot 15 mei vervoerd voor € 1,00.

Roeland Schroor, directeur van de VVV, was het hier niet mee eens. Hij schreef een mail naar de rederij. Naar het schijnt is deze mail door de EVT  integraal doorgestuurd naar de Leeuwarder Courant die er een flink artikel aan wijdde. Daarop schreef Roelan Schroor een treffende column op de VVV-blogsite Terschelling-nieuws.

Kritiek Roelan Schroor.

Maar een VVV-directeur die in de openbaarheid zegt wat hij vindt, dat is wennen… Nou (wat mij betreft): ga zo door! Roelan schreef uit z’n hart, vanuit zijn passie voor het eiland. Waarom moet een VVV-directeur zich altijd neutraal opstellen? Het is 2012!

Spreek je maar uit en rammel aan die boom! Veroorzaak reacties, stimuleer een discussie en markeer je mening, wees eigenwijs. Geen bedrijf of organisatie is op basis van neutraliteit en kleurloosheid succesvol geworden. Ook de VVV moet die confrontatie zoeken, visie en initiatief tonen.

Uitverkoop.

Terug naar de actie. Ik heb er sterke twijfels over. Terschelling is groot geworden door gemoedelijkheid, de informele sfeer, het juist niet meedoen aan marketing- en reclame-trends. Maar wel door vooral zichzelf te blijven en het typische eilandgevoel uit te dragen.

Die sfeer wordt door onze badgasten als uniek ervaren. Dáárdoor is het eilandtoerisme organisch gegroeid én hebben we zorgvuldig en stabiel een eigen klantenkring (ofwel toeristische populatie) opgebouwd. En ook om die reden is het herhalingsbezoek zo groot.

Vreedzame co-existentie.

Op een eiland waarop de hoteliers periodiek collegiaal overleg hebben, de winkeliers uit 1 dorp samen acties bedenken en restaurants onderling afspraken maken over openings- en sluitingstijden past een dergelijke actie niet. Op deze 1€-wijze is hier nog nooit concurrentie gevoerd. Als dit de toon is waarop dit voortaan zal gebeuren voorzie ik grote spanningen.

Deze actie is on-Terschellings, zeker voor een bedrijf wat pretendeert “eigen” van de eilanders te zijn. Of zou het komen omdat, zoals ik begrijp, meer dan de helft van de aandeelhouders niet van het eiland afkomstig is? Niks ten nadele van de EVT op zich, ik heb, zoals ook eerder geschreven, bewondering voor hun doorzettingsvermogen.

Kwaliteit.

Maar er is nog een punt. En dat is een “tricky”-kwestie gezien de gevoeligheid ervan. Er is een discrepantie tussen de puur op financieel voordeel gerichte actie en het eilander aanbod van diensten. Nieuwe restaurants met een bepaalde allure openden de afgelopen jaren de deuren, veel winkels richten zich op een bepaald marktsegment, hotels verbouwen en doen aan kwaliteitsverbetering.

Maar dit geldt ook voor andere branches: van fietsverhuur tot strandpaviljoen, van organisatiebureau tot autoverhuurder en van appartementencomplex tot taxibedrijf. Al deze zaken zijn afgestemd op de bestaande toeristische doelgroep.

Het product Terschelling.

Ik weet dat de actie maar 1 maand duurt. Maar: met een dergelijke stunt zend je een bepaald signaal uit. En vervolgens vindt men het extreme prijsvoordeel van de EVT-actie niet terug op het eiland. Dat is een probleem. In marketing-termen: het “product Terschelling” maakt niet waar wat het uitstraalt. En dat is  strategisch niet verstandig.

Hiermee vervreemd je je enerzijds van je bestaande doelgroep máár bouw je anderzijds geen relatie op met de nieuw aangeboorde gasten. Vergelijk het met een supermarkt die adverteert met extreem prijsvoordeel. Echter: het bedrijf plaatst uitsluitend enkele artikelen voor de halve prijs in de eerste schappen. De rest van het assortiment wordt voor de normale prijs aangeboden. Gevolg: onduidelijkheid, ontevreden klanten.

Dus: had een meer passende actie bedacht. Bijvoorbeeld: een retour voor 15 Euro van 15 april tot 15 mei (voor meer adviezen geldt mijn reguliere uurtarief…).

Maar wat gaat het ons aan?

Simpel: Als een individueel bedrijf, bijvoorbeeld een winkel, een actie opzet die marketingtechnisch niet klopt is dat geen probleem en zijn de gevolgen beperkt. Stom stom stom! De volgende keer beter nadenken. Niemand is gedupeerd, behalve de winkelier zelf.

Voor deze actie is het anders: een rederij kan je niet los zien van de bestemming, in dit geval Terschelling. Daarom is het jammer dat voor deze actie gekozen is en hebben eilanders er alle recht op om er een mening over te hebben. Immers: de veerdienst is de navelstreng van ons inkomen, het toerisme.

Tips.

Als je kritiek hebt moet je ook een alternatief bieden. En ik ben de beroerdste niet dus heb even creatief nagedacht. Eigenlijk is het heel simpel:

Zoek het in guerilla-marketing!

Leg duikers in de vaargeul bij Harlingen en Terschelling die aan passagiers van voorbijvarende Doeksen-schepen een bordje tonen met: “Vaar méé met de EVT!”

Of: blokkeer de vaargeul met een reuze-kuiken. Ik zie de kop in de krant al voor me: “EVT-kuiken stopt Doeksen-zeehond”.

Of …

Of moet je misschien uitgaan van je eigen kracht? Gewoon continuïteit, kwaliteit, betrouwbaarheid en een goede prijs/kwaliteitsverhouding bieden? Je klanten aan je binden tot in lengte van jaren. Waar maken wat je aankondigt, zonder fratsen.

Zeg het maar …


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”