38ste HT-race gehouden

De 38ste editie van de HT-roeirace is vrijdagmorgen van start gegaan. Om 07:30 vertrokken de eerste sloepen vanuit Harlingen richting Terschelling.

130 sloepen gingen vrijdag weer de uitdaging aan: zo’n 32 kilometer roeien over de Waddenzee, van Harlingen naar Terschelling. De eerste sloepen vertrokken om 07:30, de laatste sloepen vertrekken een uur later, om 08:30. Zie ook de startlijst.

De roeiers kregen te maken met een oostenwind, kracht 4 tot 5, maar verder was er geen klagen over de weersomstandigheden. Er waren dan ook weinig uitvallers dit jaar. Sloep nummer 14, de Zeepaard uit Vlissingen, was de enige afvaller. De acht dames kwamen te laat aan bij het Schuitengat en werden daar tegengehouden en aan boord genomen van de ‘Terschelling‘ van Rijkswaterstaat. Er stond ondertussen te weinig water in de route om nog verder te varen.

De Azorean-High, de 10-persoons sloep uit Katwijk met startnummer 130, kwam ook dit jaar weer als eerste aan in de haven van West-Terschelling. De sloep startte als allerlaatste, haalde het volledige deelnemersveld in en kwam na 2 uur en 55 minuten over de finish. Bij de dames kwam de Najade, startnummer 17, uit Dronrijp als eerste over de finish. Zij deden iets meer dan vier uur over de wedstrijd.

Van de Terschellinger ploegen kwam bij de heren de Blue Whale, startnummer 75, als eerste aan. Bij de dames was dit de Benwyvis met startnummer 90.

De volgorde van aankomst zegt overigens niets over het uiteindelijke klassement. Die uitslag volgt na een reeks berekeningen met cw-waarden, wind, stroming en dergelijke zaken. De officiële uitslag is dan ook nog niet bekend.

Voor de voorzitter van de Stichting Harlingen-Terschelling Sloepevenementen, Kees Jan van Beek (59), was deze editie extra speciaal, zo meldt de Leeuwarder Courant. De Rotterdammer die al jaren voorzitter van de race is, werd donderdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding van burgemeester Roel Sluiter.

Voorlopige uitslag (overall) HT-race 2012

Download hier de voorlopige overall uitslag van de HT-race 2012 (PDF).