[Column] Bestemming Terschelling

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

De komst van de EVT houdt de gemoederen op het eiland en daarbuiten bezig. Een golf van publiciteit overspoelt Terschelling: TV programma’s, een live-radio uitzending, aandacht in de geschreven pers, op het internet en in andere media.

Ik schreef er een aantal artikelen over op mijn blog. Vele reacties waren mijn deel. Het grappige is dat sommige mensen mij in het kamp van de EVT scharen en anderen mij juist zien als een Doeksen-vazal. En ik? Ik kijk om me heen, signaleer en combineer. Ik blog voort.

Krant.

In de Leeuwarder Courant van woensdag 16 mei stond een interview met Erwin Rob van de EVT. Erwin gunt ons een kijkje in de boekhouding van de EVT: “Voor € 5,00 vervoeren kan voor ons uit”.

Maar hij stelt tevens “Ze denken dat het tarief van Doeksen normaal en redelijk is. Wij laten zien dat dat niet zo is”. Aha! Dat betekent dat die 5 euro geen actie is maar het de vaste prijs wordt. Iets anders kan ik daar niet van maken. Fijn! Dan is dat ook duidelijk!

Eigen.

De E van de EVT staat voor Eigen; naar het TESO-model van de eilanders. In schril contrast daarmee staat het gegoochel met cijfers van de passagiers-aantallen tijdens de 1 euro-actiemaand.

Het ene bericht (Omrop Fryslan) heeft het over 85% volgeboekte afvaarten. Een andere bron (Harlingen Online) rept over 10.000 passagiers in april 2012.

Het is niet duidelijk of het genoemde aantal van toepassing is op het aantalenkele reizen of op retours. Er wordt gesproken over passagiers. En dat is een nieuw statistisch gegeven in deze materie. Doeksen presenteert altijd de cijfers over verkochte retours.

De stijging is dus, volgens de EVT-directie, gigantisch. April 2011 werden er, aldus Erwin Rob, slechts 1000 passagiers vervoerd (volgens de opgave afgedragen toeristenbelasting waren het overigens 254).

Verschilletje.

To the point: laten we er even van uitgaan dat de EVT met het aantal passagiers het aantal enkele reizen (inclusief eilanders) aangeeft.

We gaan even rekenen: een maand heeft 30 dagen. Er zijn bij de EVT dagelijks 6 afvaarten (3 H-T en 3 T-H). Maandelijks dus 180 stuks. Bij 10.000 passagiers betekent dat gemiddeld ± 55 passagiers per afvaart. Niet echt vol dus.

Maar het andere bericht stelt “Volgens de directie zat zowat 85 procent van de boten vol”. Weer even rekenen: 180 afvaarten, maximaal 400 passagiers per afvaart. Dat zijn met een 85% bezetting ruim 61.000 passagiers/enkele reizen.

Zeg het maar…

Doeksen.

Rederij Doeksen verkoopt  jaarlijks ongeveer 490.000 retours, dus 980.000 enkele reizen (passagiers dus!).

Ter vergelijking: In april 2012 gaat het om pakweg 78.000 enkele reizen of passagiers? (39.000 retours).

En nu?

Tja, moeilijk te zeggen. Doeksen kiest de meest verstandige weg: ze houden zich gedeisd. Gaan nergens op in. Als ik hun media-adviseur was (en ik ben in de leer geweest bij Willem Bemboom sr.!) zou mijn advies op hetzelfde neerkomen. Maarja, aan de concrete situatie verandert dat niets. Het gaat nu om marketing.

En de boten, zij varen door.

Strategie.

EVT maakt echter wel een strategische fout: ze laten zich uit over de prijsopbouw en het reilen en zeilen van hun concurrent.

Dat is onverstandig. Zij moeten uitgaan van hun eigen kracht. Het beleid en de acties van je concurrentie heb je niet in de hand, hoe hard je ook schreeuwt.

Aldi of Albert Heijn?

De EVT heeft overduidelijk gekozen voor het prijsinstrument als breekijzer. De grootste fout die Doeksen kan maken is daarin mee te gaan. Mijn advies aan Doeksen: zet nog meer dan nu in op kwaliteit. Verlaag je prijzen niet en ga ook uit van je eigen kracht.

Albert Heijn profileert zich toch ook op een heel andere manier dan de Aldi?

Dus…

Verbaas je niet wanneer binnenkort op de MS Friesland van Doeksen een 1e klas-salon opduikt waar je champagne per glas kunt bestellen, een massage-salon wordt geopend en je kunt gokken in een exclusief casino.

Op de EVT-Spathoek tap je straks koffie uit automaten, komen er FEBO kastjes met nasi-schijven, saté-kroketten en berehappen en schalt Frans Bauer uit de geluidsinstallatie. Net zoals Easyjet betaal je apart voor je koffers en verdwijnen de toiletten van de schepen.

Profileren heet dat.

Elk nadeel hep z’n voordeel, volgens Cruyff. Maar duidelijk is het wel …


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”