KNRM evacueert strand en duinen

De redders van KNRM-station Paal 8 moesten woensdagavond in actie komen op het strand en in de duinen.

In het verslag schrijft het station dat het net na de wekelijkse oefenavond, rond 10 uur ’s avonds, gebeld werd door de verkeerscentrale Brandaris. Een zware onweersbui naderde en een medewerker van Staatsbosbeheer had de vuurtoren gemeld dat er mensen op het strand en in de duinen rondliepen. Het zou in eerste instantie gaan om een groep van 16 personen op een GPS-tocht.

De redders waren met het kusthulpverleningsvoertuig, een Lifeguard-auto en enkele andere 4×4’s het strand op en de duinen in getrokken waar ze al vrij snel een eerste groepje mensen tegenkwam, terwijl de onweersbui al boven hun hoofd hing. Het groepje mensen had slecht nieuws: het betrof geen groep van 16 personen, maar een groep van 61 scholieren, verdeeld in groepjes van 8 man en afgezet op verschillende tijden en plaatsen.

Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM kwam vervolgens met nog vervelender nieuws: de vrijwilligers hadden een tweede groepje aangetroffen, maar die behoorde niet tot de 61 scholieren. Zij waren onderdeel van een andere groep van 44 personen. Daarmee had de KNRM in één klap de handen flink vol: traceren en evacueren van 105 personen.

In het boothuis, dat ondertussen al flink vol liep, werd contact opgenomen met de leiding, om te informeren of er al personen waren die de GPS-tocht voltooid hadden. Dit bleek wel het geval, maar nog niet iedereen was terecht.

Gezamenlijk werd een namenlijst opgesteld om duidelijk te krijgen welke personen nog misten en of deze telefonisch bereikbaar waren. Op die manier konden ook de resterende mensen geëvacueerd worden, uit soms vreemde schuilplaatsen. Zo werden er mensen gevonden in een bagagewagen van een fietsverhuurder.

Uiteindelijk kon de bemanning van het reddingstation iedereen veilig afleveren op de verblijfadressen.