[Column] Hoezo Terschelling?

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

“Woon jij in Terschelling”  vraagt ze blond. “Nee, op Terschelling” verbeter ik. Ze kent het eiland. Dat wil ze tonen:“in Hoorn, Formerum, Landerum, Oosterend? Of in West?”. Kribbig antwoord ik: “op West!”. Logica toch?

Net zo logisch is dat je Formérum zegt tegen Formerum(nadruk op de e) en Lánderum (nadruk op de a) tegen Landerum.

Duidelijk?

De postbode.

Op Terschelling werken nog échte postbodes. Wel met een verhaal natuurlijk, anders zou Terschelling Terschelling niet zijn.

Er zijn fanatieke jagers en vissers bij, toekomstige wethouders, ex-politiemensen en andere kleurrijke types. Mensen met een verhaal, zoals iedereen op het eiland.

Dus.

Stuur een brief naar Peter – Frisse Wind  – Terschelling en hij wordt keurig bezorgd. Postcodes, juiste adresseringen? Niet nodig!

Aangetekende brief, pakje en je bent niet thuis? Lopen ze even door naar kantoor.

Plenst het? Kom even binnen voor en bakje!

Hoezo eilandgevoel?

De MAVO.

Op Terschelling is één middelbare school: VMBO het Schylger Jouw in Midsland.

* Zo’n school waar iedere leraar elke leerling kent en ook de ouders in de klas heeft gehad.

* Zo’n school waar geen bewaking bij de voordeur staat en waar je aanschuift bij de kantine-dames voor een kop soep en een praatje.

* Zo’n school waar de burgemeester zelf in de sollicitatiecommissie voor de nieuwe directeur zit.

* Zo’n school dus.

Leraar.

Klaas is leraar Nederlands. Klaas heeft hart voor zijn leerlingen. De leerlingen lopen met hem weg: humorvol streng, rechtvaardig, duidelijk. En: het is niet verstandig om bij hem fan van 010-te zijn. Zit je het hele jaar vooraan en ben je het haasje als ze verloren hebben. Klaas is een echte leraar, met respect. Maar Klaas is boos.

Examen.

Voor het examen Nederlands moesten de kandidaten een brief schrijven. Natuurlijk is er serieus geoefend: aanhef, datum, woonplaats, opbouw, afsluiting. Kan niet misgaan toch?

Het examen breekt aan. Het eerste van dit jaar is de Nederlandse brief.  Toch wel spannend. Verhitte koppies, maar wel stoer blijven doen natuurlijk!

“Een examen is toch net zoiets als een proefwerk, pap?!”

Resultaat.

Vraag een eilander waar hij/zij vandaan komt en het antwoord is “Terschelling“! Dus: wat zet je boven en onder de examen-brief? Juist ja! Terschelling!

Maar daar denkt de gecommiteerde die de examens moet nakijken anders over. Hij is van mening dat dit niet de juiste aanduiding is. Of het Hoorn-Terschelling of Terschelling-Hoorn of alleen Hoorn moet zijn vermeldt de bron niet. Maar incorrect is het wel.

Dus: bij 20 van de 29 examen-kanditaten werd aanduiding Terschelling fout gerekend. En dat scheelt punten. Punten die bijvoorbeeld kunnen bepalen of je wel of niet slaagt. Daarom is Klaas boos.

Actie.

Tijd voor maatregelen. Andere scholen bellen, collega’s consulteren, het er niet bij laten zitten. Discussiëren, beargumenteren, alle zeilen bijzetten. De directeur inschakelen. Klaas laat het er niet bij zitten. En terecht.

Om een lang verhaal kort te maken: de gecommiteerde is door de bocht. Hij was bij nader inzien toch vatbaar voor de argumenten. Terschelling wordt gezien als een plaatsaanduiding en goed gerekend. Gerechtigheid.Reden voor een extra biertje tijdens het examenfeest.

Maar nu.

Dat was de eerste overwinning. Op naar de volgende:

– gratis bezorgen, ook op de Waddeneilanden, als in de aanbieding staat dat er kosteloos in héél Nederland wordt bezorgd.

– de Urkers geven eindelijk toe dat zij het goud van de Lutine hebben opgevist.

– zowel de EVT als Doeksen verklaren zwart op wit dat ze de hele winter een volwaardige dienstregeling blijven voeren.

– Jelle, uit mijn column “niks gezien joh!meldt zich bij de politie.

– de eerste boot mag weer toeteren.

– de Waddeneilanden krijgen een status aparte.

.

Of draaf ik nu te ver door? …


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”