Nesten op Boschplaat weggespoeld

Op de Boschplaat op Terschelling zijn dinsdagmorgen verscheidene nesten van vogels door de zee weggespoeld, zo laat Staatsbosbeheer weten.

Onder andere de noordse sterns, dwergsterns en bontbekplevieren broeden op de Koffieboonplaat, de oostpunt van de Boschplaat. De vogels broeden het liefst op onbegroeide zandplaten. Het nadeel daarvan is de ligging, die platen liggen doorgaans erg laag en lopen daardoor het risico te overstromen bij hoogwater.

Dat gebeurde ook begin deze week weer. Het water kwam bij vloed net iets hoger dan normaal, waardoor verschillende nesten en eieren in zee verdwenen. Volgens Staatsbosbeheer had de zeldzame strandplevier waarschijnlijk geluk, omdat die jongen al even uit het ei waren en waarschijnlijk een schuilplaats hogerop konden zoeken.

De organisatie meldt dat de verschillende sterns op Ameland en Vlieland allemaal nog veilig op hun nest zitten.