Veerboten op gas stap dichterbij

De plannen van onder andere Rederij Doeksen om de veerboten tussen Harlingen-Terschelling en Harlingen-Vlieland op aardgas te laten varen is een grote stap dichterbij gekomen, zo meldt Omrop Fryslân. Minister Verhagen van Economische Zaken sloot daarvoor donderdag in Den Haag een zogenoemde Greendeal.

De plannen voor een aardgasstation voor schepen in de Harlinger haven bestond al langer, maar kwam nog niet van de grond. Nu is er een haalbaarheidsstudie gedaan naar het plan en is er samenwerking gezocht met de havens van Rotterdam en Zeebrugge. Ook speelt mee dat de Europese normen voor de uitstoot van schepen binnenkort aangescherpt worden, die mogen dan minder schadelijke stoffen uitstoten.

Het op aardgas laten varen van schepen is zo’n tien keer schoner dan op traditionele diesel, zegt initiatiefnemer Energy Valley. Nieuwbouw van schepen is niet nodig, bestaande installaties kunnen geschikt gemaakt worden voor aardgas.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --