[Column] Plaatje van Omrin

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

Vroeger, op school, kregen wij een plaatje van de juf als we netjes gewerkt hadden. Die plakten we dan in ons schrift. Waren we trots op.

Thuisgekomen vertelde ik dan stoer dat juf  tevreden was dat ze me beloond had.“Goed gedaan jongen!”.

West.

De inwoners van West hebben een plaatje gekregen van vuilinzamelaar Omrin.

Iedere huishouden op West kreeg een kaart met aan de ene kant een foto van het dorp (Gatsie! Met een rode strik rond onze vuurtoren). Aan de andere kant worden we, namens Omrin en de gemeente, persoonlijk bedankt.

De nieuwe ondergrondse containers worden namelijk op de juiste wijze gebruikt! En “dat is niet zo maar wat”, want, schrijft Omrin: “Dit was voor u een behoorlijke verandering.”

In de eerste zin van de brief wordt zelfs gesuggereerd dat wij bewust gekozen hebben: “U heeft als bewoner van West-Terschelling de overstap gemaakt naar afvalinzameling door middel van ondergrondse containers.”

Vuilnis naast de container.

Het slagen van dit project wordt afgemeten aan de discipline van de bewoners. Want “Het komt weinig voor dat afval naast de container wordt gevonden”.

We verdienen zelfs een lintje! “Door uw inzet is West-Terschelling netter geworden.” Dit laatste was de aanleiding voor het plaatje.

Beste Omrin: bedankt, namens alle bewoners van West!

Briefje.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Omrin de volledige regie over het beleid, de informatie-voorziening en alle ander facetten van de vuilnisproblematiek voert. De gemeente is ogenschijnlijk gedegradeerd tot een doorgeefluik.

En als er dan een briefje komt met een oneilands, schoolmeester-achtig toontje, tja …

Keus.

Alsof wij een keus hebben.

De containers staan er nu eenmaal (misschien niet allemaal op de juiste plaats zoals blijkt uit mijn vorige Omrin-blog), dus we zullen ze wel moetengebruiken.

Om de vuilniszakken met de ebstroom de haven uit te laten drijven lijkt me ook niet de bedoeling!

Opmerkingen.

Intussen blijkt dat onze gasten zich echt verbazen over het gebrek aan afvalscheidingsmogelijkheden. Het gebrek hieraan staat vaak in schril contrast met de wijze waarop dit in hun woonplaats is geregeld.

Misschien komt het omdat ik er over geblogd heb, maar ik ben al diverse keren aangesproken op dit feit.

In mijn vorige Omrin-blog noemde ik het ongescheiden afvaldumpen een gemiste kans voor een eiland wat het moet hebben van natuur en het bewustzijn daaromtrent.

Elk nadeel …

Maar dat maakt niet meer uit. Wij doen het fantastisch. De bewoners van West mogen trots zijn op deze sensationele prestatie, hulde! En (citaat uit de brief) “Ga zo door!”

Er zijn twee partijen die er niet minder van worden.

Het reclame-bureau kan een flinke factuur sturen voor deze overbodige mailing. Prima, gaat toch al niet zo lekker in deze branche!

En: de verkoop van vuilniszakken is bij de Spar in West met 1673% gestegen!

Zo zie je maar …


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”

Onderwerpen
 
-- Advertentie --