Actiegroep wil ‘B&Y-terrein’ kopen

De actiegroep Help Terschelling zet een nieuwe stap in campagne tegen de realisatie van hoogbouw op het ‘B&Y-terrein’ op West-Terschelling.

In juli kwam de actiegroep Help Terschelling met een online petitie tegen de plannen voor het ‘B&Y-terrein’. Projectontwikkelaar Segesta, de huidige eigenaar van het terrein, wil een appartementencomplex bouwen op de locatie naast de Walvis. De actiegroep wil hoe dan ook voorkomen dat die plannen doorgezet worden en heeft daarom nu, terwijl de teller van de online petitie op 10287 handtekeningen staat, een volgende stap aangekondigd. De groep wil het terrein kopen van projectontwikkelaar Segesta en “teruggeven aan de natuur”.

Help Terschelling wil met een makelaar onderhandelen met Segesta en vraagt particulieren om geld te doneren voor het plan. In het Friesch Dagblad zegt Richard Gorter namens Help Terschelling: “Als duizend mensen duizend euro geven, hebben we al een miljoen. Natuurlijk zitten er veel vrijblijvende steunbetuigingen tussen. We gaan nu onderzoek doen naar de bereidheid.”

Volgens de krant denkt de actiegroep een kleine anderhalf miljoen euro nodig te hebben, dat zou een kleine 10 procent winst op de grond betekenen voor Segesta. Help Terschelling heeft zelf een alternatief plan voor de locatie, namelijk de bouw van acht woonhuizen. “Als dat het niet wordt geven we het aan de natuur terug: herstel van de duinvoet en inplant van helmgras. Hoogbouwplannen passen niet op een eiland waar het gemeentebestuur pretendeert groen en duurzaam te zijn”, aldus Gorter.