[Column] Omrin’s buitengebied

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

September is een drukke maand voor Frisse Wind. Eindelijk heb ik tijd om het kantoor even op te ruimen. Bureau netjes, keukenhoek spic en span, stofzuiger erdoor, klaar! Nog even de vuilniszak weggooien. “Pas onbekend” toont de display van de ondergrondse vuilcontainer in de Oosterbuurtstraat, pal voor het Frisse Wind kantoor. Zie een vorig blog daarover.

Telefoontje naar Omrin- 1.

Zal wel een storing zijn. Gebeurt vaker. Even aan Omrin doorgeven. “Er zijn nog 2 wachtenden voor u en u betaalt lokaal tarief”. Ok?! Ik zal de Omrin nog eens een dienst bewijzen … Ik meld dat er waarschijnlijk een defect is aan de container. “Dank voor het doorgeven, wij gaan het oplossen.”

Telefoontje naar Omrin-2.

De volgende dag. Nieuwe poging, nieuwe kansen. Hé?! Mijn pas werkt nog steeds niet! Zelfde melding. Weer even naar Omrin bellen. De telefoniste vraagt of ik er op wil letten of bij andere mensen de container wel opengaat. Ik ga op wacht staan. Ja hoor! Bij de buurman werkt het wel.

Telefoontje naar Omrin-3.

Wachtstand. Ik doe m’n mededeling. Overleg met collega volgt. Conclusie: “uw pas is defect, u wordt vanmiddag teruggebeld”.

Telefoontje naar Omrin-4.

De volgende dag: ik ben niet terug gebeld. Pak daarom zelf de telefoon. Wéér postcode en huisnummer opgeven. Wéér een momentje geduld. Wéér overleg. Een verontwaardigde meneer komt aan de telefoon. “U mag deze pas helemaal niet hebben, u hebt een bedrijf, dat heeft de gemeente aan ons doorgegeven”.

Logica.

Ik sta niet snel met m’n mond vol tanden. Nu wel.

“Dus”, vraag ik, “de pas is door jullie geblokkeerd?” “Natuurlijk” verontwaardigt hij verder, “u gebruikt de pas ten onrechte!” Alsof dat de meest logische zaak van de wereld is en ik een criminele daad heb verricht. Dát toontje.

Verklaring.

Ik vraag waarom wij daar geen bericht over hebben gekregen. Geen verklaring. Of het normaal is om zonder bericht de pas te blokkeren. Geen verklaring. Maar Omrin heeft ons destijds toch het pasje gestuurd, de oude containers opgehaald? Geen verklaring. Daar hebben wij toch niet om gevraagd? Geen verklaring. Bedrijf of geen bedrijf, geen melding over gedaan door Omrin. Geen verklaring.

Afdeling bedrijfsafval.

Ik word doorverbonden met de afdeling bedrijfsafval. Zonder verontschuldigingen …

“U moet een bedrijfscontainer gaan gebruiken!” Ik leg uit dat wij als kantoor amper afval hebben. Oud papier deponeren we in de daarvoor bestemde container en het restafval stelt niet veel voor. Wat moeten wij met zo’n grote bak? We hebben nog minder afval dan een gezin!

Buitengebied.

“Meneer: een bedrijf is een bedrijf, punt uit! U moet betalen voor uw afvalafvoer.” Ik geef aan dat ik daar geen problemen mee heb maar dat ik de gang van zaken fout vindt. Ik vraag, om het simpel te houden, of wij dan niet kunnen betalen voor het gebruik van het pasje. “Nee meneer, dat kan niet in de buitengebieden, dat kan alleen in Leeuwarden”.

Afvaltransport.

Natuurlijk, stom van me! Wij zijn buitengebied! Hij had nog wel een tip: “als u zo weinig afval hebt kunt u dat toch ook met uw privé-pasje thuis weggooien?” Ja hoor. Goed idee! Lekker met een vuilniszak door het dorp fietsen.

“Maandag wordt er een container bij u bezorgd, had u nog andere vragen? Fijne dag verder!”

In de hoek!

Dit verhaal is belachelijk. Omrin heeft ons, ongevraagd, het pasje gestuurd. Wij hebben geen enkel initiatief genomen, laat staan een keuze gehad. Nu worden we als een soort illegale gebruiker als een schooljongetje in de hoek gezet. Dat toontje is de Omrin overigens niet vreemd, getuige een eerder blog.

Hessels glop.

Dus als Hessels glop straks verstopt wordt door een bedrijfscontainer is het niet mijn schuld!

Moet ik toch maar lid worden van Frisse Wind Harlingen**, die hebben het niet zo op Omrin.

-*-

-*-

** Voetnoot:

Frisse Wind Harlingen is een plaatselijke politieke partij, opgericht in 2010 door tegenstanders van de bouw van de afvaloven ter plekke. Tot onze onthutsing hebben ze onze naam gebruikt die wij al sinds 1992 voeren. Hoewel ze daarvan wisten hebben ze het toch doorgezet. Tot ons ongenoegen, maar wij konden er formeel niets tegen doen.

Gelukkig richten ze zichzelf nu ten gronde. Interne strubbelingen, gebrek aan expertise en desinteresse helpen de partij om zeep.

-*-

-*-
HET VERVOLG:

Na 7 dagen: De beloofde container is niet bezorgd.

Na 8 dagen: Weer gebeld met Omrin. Wisten van geen container. Deze mijnheer vond het gek dat wij het pasje niet alsnog kunnen gebruiken. Moet kunnen volgens hem. Hij gaat overleggen en ik zal worden teruggebeld …


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”

Onderwerpen
 
-- Advertentie --