[Column] TVO Terschelling

Column van Peter Miedema

Aanleiding.

De EVT vaart nog steeds. Weliswaar slechts één keer per dag; maar er wordt gevaren! En Rederij Doeksen handhaaft ook keurig de bekende dienstregeling.

De veerbootkwestie is op Terschelling al lang niet meer het gesprek van de dag. Apathie is niet het passende woord: “we zien het allemaal wel”, lijkt me de juiste omschrijving.

Drijfveer.

Ik heb al een aantal keren over deze kwestie geschreven. Ik spreek geen waarde-oordeel uit over EVT of Doeksen maar stel me neutraal op.

Mijn drijfveer is bezorgdheid: over de continuïteit van de bootverbinding in de winterperiode. Maar ook over het imago van ons eiland én, op termijn, de kwaliteit van de schepen.

Maar er zijn ook andere zorgen; zo sponsort en ondersteunt Doeksen stevig op Terschelling; van detennisbaan tot de voetbalclubs, van Oerol tot Berenloop. Zichtbare en onzichtbare steun. Wat gaat daarmee gebeuren?

Erger nog…

En dan heb ik het nog niet over de werkgelegenheid. Ik denk dat de opmerkingen van de Doeksen-directie in de pers (over de afname van het aantal passagiers) moeten worden gezien als een eerste waarschuwing dat er maatregelen gaan volgen.

Hiermee doel ik op mogelijke ontslagen én afname van het aantal afvaarten.

TESO?

Ik stel vast dat de EVT weliswaar een plek(je) heeft verworven. Maar het andere doel, de EVT als TESO-model, is niet gehaald. Het merendeel van de aandeelhouders schijnt zelfs afkomstig te zijnvan de wal.

Enquête.

De vraag is wat een enquête op het eiland zou opleveren wanneer wordt gepeild naar een voorkeur voor een rederij.

De (soms) onduidelijke informatie-voorziening, de technisch ingewikkelde discussies waar niemand meer iets van snapt (venstertijden, S.I.-eisen etc.), de juridische strijd met bijbehorende kosten, de rommelige situatie op de haventerreinen en andere zaken spelen hierin een rol.

Ik ben benieuwd, misschien iets voor Fodzoeker?

Euro’s.

Wat me blijft verbazen zijn de enorme kosten die  met deze kwestie gepaard gaan. Een kijkje in mijn archief leert me dat alleen de juridische kosten per rederij op rond de € 500.000,00 per jaar uitkomen.

De EVT is in 2006 gestart. Dat wil zeggen dat de beide partijen samen inmiddels € 6.000.000,00 hebben uitgegeven aan deze strijd. Daarmee vergeet ik voor het gemak de kosten die de gemeente, Rijkswaterstaat en andere betrokkenen hebben gemaakt.

Promotie.

Zes miljoen Euro!

Daarmee had de BV Terschelling heel wat leuke marketing-acties kunnen bedenken, hadden we het tekort voor het zwembad kunnen oplossen, het Schuitengat kunnen uitbaggeren, een mooi museum op de Dellewal-locatie kunnen bouwen, het B&Y-terrein aan de natuur terug  geven.

TVO.

Maar we hadden het ook kunnen steken in de Terschellinger Veerboot Onderneming, de TVO. Kopen we gewoon beide rederijen op!

Wie doet er mee?


Column van Peter Miedema (1960) over verscheidene aan Terschelling gerelateerde onderwerpen. Peter is eigenaar van FrisseWind.Com, zijn bedrijf waarmee hij al vele jaren meetings (incentives, congressen, managementbijeenkomsten, bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen, relatie-bijeenkomsten, trainingen en alle andere soorten groepsprogramma’s) op en naar de Waddeneilanden, in JeEigenStad.nl en in het Abe Lenstra-stadion organiseert.

Peter Miedema heeft een eigen blog waarop hij, naast deze columns, schrijft over allerlei andere zaken.

“Ik kijk graag om me heen, luister naar andere mensen, observeer, probeer emoties mee te voelen, verbaas me, maak me kwaad, verwonder me, lach, huil, bid, werk en bewonder. En …… ik vind het leuk wanneer jullie reageren op mijn columns !”