Zeiljacht in de problemen op Noordzee

Op de Noordzee, zo’n 95 kilometer noordwest van Terschelling, is vanmorgen een Deens zeilschip in de problemen geraakt, zo meldt de Kustwacht.

Het offshore platform ‘GSP Saturn‘ meldde de Nederlandse Kustwacht rond 11:00 dat het onder Deense vlag varende zeilschip ‘Andromeda‘ op zo’n 20 kilometer afstand van het platform in de problemen geraakt was. De motor van het schip viel uit, maar zeilen was door de storm niet mogelijk.

Op het Deense schip zijn twee Nederlandse personen aan boord, die hebben laten weten het schip te willen verlaten. Twee bewakingsvaartuigen van het platform zijn richting het jacht vertrokken, maar konden volgens de Kustwacht door de zuidwester storm windkracht 9 en golfhoogtes van 5 meter of meer weinig hulp bieden.

De Kustwacht stuurde daarom een helikopter richting het schip, die de opvarenden uiteindelijk veilig van boord heeft kunnen halen.

Ook de Hurricane van Rederij Noordgat vertrok richting het jacht, maar maakte later bij VC Brandaris melding van golven van 11 meter, en moest daardoor terugkeren naar Terschelling.

Het Deense jacht drijft verlaten en stuurloos in noordoostelijke richting, maar wordt volgens de Kustwacht met behulp van radar wel in de gaten gehouden vanaf de GSP Saturn.

Maandagmiddag kon het vliegtuig van de Kustwacht het schip lokaliseren, zo’n 110 kilometer noord van Terschelling. De bergers van Noordgat hebben rond 15:30 mensen over kunnen zetten op het jacht om het naar Terschelling te slepen.

Daar hopen ze in de loop van de maandagnacht aan te komen.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --