Doeksen snijdt in horeca en personeelsbestand

Doeksen gaat snijden in horecadiensten, de openingstijden van de servicebalies en in het personeelsbestand, zo schrijft de Leeuwarder Courant vanmorgen.

Volgens de krant is de rederij van plan drastische maatregelen te nemen om de concurrentiestrijd te overleven. Doeksen wil snijden in horecadiensten op rustige overtochten, waardoor eten tijdens deze diensten niet meer mogelijk zal zijn. Het bedrijf kondigde al eerder aan een aantal van deze afvaarten helemaal te willen schrappen. Deze versoberde dienstregeling zou op 1 oktober in moeten gaan. De sneldienst tussen Terschelling en Vlieland vaart mogelijk vanaf 1 juni al niet meer.

Maar ook de servicebalies zullen in de toekomst minder vaak open zijn, is het plan. Daarnaast wil de rederij delen van de schepen afsluiten op rustige vaarten, om schoonmaakkosten te drukken. Volgens de Leeuwarder moeten er vijftien mensen uit bij de rederij.

De 220 personeelsleden van Doeksen zijn deze week tijdens drie bijeenkomsten van FNV Bondgenoten op Terschelling, Vlieland en in Harlingen bijgepraat over de situatie. Willem Gerrits, voorzitter van de ondernemingsraad van Doeksen stelt in de Leeuwarder dat het zeer zorgelijke vooruitzichten zijn. Hij vreest dat de vele kostenbesparingen uiteindelijk leiden tot een isolement van de eilanders.

Minke Jansma, bestuurder bij FNV Bondgenoten wijt de situatie aan het uitblijven van een uitspraak van het CBb. Haast is geboden volgens haar. “Het spel wordt nu uitgespeeld over de rug van het personeel. Dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt zij in de Leeuwarder.

Op buureiland Vlieland slaat de onrust over de situatie ondertussen ook toe. De ondernemersvereniging van dat eiland heeft in een brief aan Doeksen-directeur Paul Melles met klem verzocht de huidige winterdienstregeling met drie afvaarten per dag te behouden. Ook vragen zij de rederij, naar aanleiding van het stunten met prijzen op de lijn Terschelling – Harlingen v.v., eens na te denken over acties die meer mensen naar Vlieland kunnen trekken.