Geen toestemming bootcommissie voor schrappen winterdiensten

De commissie bootdiensten geeft Rederij Doeksen geen toestemming voor het schrappen van afvaarten in de winterdienstregeling, schrijft de Leeuwarder Courant vanmorgen.

Om afvaarten te kunnen schrappen heeft de rederij toestemming nodig van de toezichthoudende commissie. Burgemeester Yorick Haan van Vlieland, lid van de commissie, zegt in de Leeuwarder niet akkoord te kunnen gaan met het voorstel. Volgens Haan heeft Doeksen nog niet voldoende aan kunnen tonen dat afvaarten schrappen absoluut noodzakelijk is.

“De informatie die Doeksen heeft aangeleverd, is niet compleet”, zegt Haan tegen de krant. Hij vindt dat er zonder die informatie geen toestemming gegeven kan worden. Naast Haan zijn ook wethouders Teun de Jong en Jort Spanjer van Terschelling, Harlinger wethouder Maria Le Roy en hoofdingenieur-directeur Sieben Poel van Rijkswaterstaat lid van de commissie.

Haan noemt Doeksen in de krant een kerstboom van bv’s waarachter schijnbaar ondoorgrondelijke boekhoudkundige trucjes schuilgaan die de winst- en verliescijfers beïnvloeden. Directeur Melles noemt het onzin. In de Leeuwarder zegt hij: “Dit bevreemdt mij zeer. Ik snap niet waar meneer Haan het over heeft. De betrokken partijen beschikken over alle relevante stukken die nodig zijn”.

Op 5 juni buigt de commissie zich opnieuw over de zaak, mochten ze er dan nog niet uitkomen volgt een arbitrageprocedure die wel negen maanden in beslag kan nemen. In die tijd mogen er door Doeksen geen wijzigingen aangebracht worden in de dienstregeling. Wethouder De Jong van Terschelling bevestigd dat de informatie van Doeksen tekort schiet, maar zegt in de krant niet te verwachten dat het tot een arbitrageprocedure komt.

De Leeuwarder Courant gaat verder nog in op jaarcijfers die vorige week gedeponeerd zijn door Doeksen. De Koninklijke Doeksen leed vorig jaar een verlies van €1.647.000. Maar in hoeverre dit te maken heeft met de concurrentie met de EVT durft de krant niet te zeggen, omdat de cijfers van 12 gelieerde bv’s op één hoop zijn gegooid.

De bedrijfslasten zijn volgens de krant niet veel veranderd, ze werden ten opzichte van 2011 zelfs iets lager, namelijk €18,3 miljoen. In het eerste jaar van de EVT, 2008, maakte de Koninklijke €1,3 miljoen verlies. De jaren daarna werd echter weer winst geboekt. In 2009 €2,1 miljoen, in 2010 €1,2 miljoen en in 2011 €800.000.