Brandbrief gemeente aan ministerie

De gemeente Terschelling heeft een brandbrief naar het ministerie van infrastructuur en milieu gestuurd. Dat heeft de raad gisteren in vergadering besloten.

De gemeenteraad stuurt het ministerie een brandbrief over de veerbootkwestie. Er is door een uitgestelde uitspraak van het CBb nog altijd geen duidelijkheid over de concessieverlening, waardoor komende winter mogelijk afvaarten geschrapt moeten worden. Ook is de gemeente bang dat tarieven voor de overtochten aanzienlijk gaan stijgen.

De gehele situatie zorgt er volgens de raad voor dat de leefbaarheid op het eiland mogelijk in het gedrang komt, met negatieve gevolgen voor werkgelegenheid en de eilander economie.

Omdat het “een dusdanig ongewenste situatie” is, is “voortvarend ingrijpen door de minister geboden” en heeft de gemeenteraad besloten de volgende brandbrief naar het ministerie te sturen:

 

Excelientie,

De gemeenteraad is boos en ongerust nu blijkt dat de bereikbaarheid van het eiland in de winter in het gedrang komt.

De voortdurende onzekerheid over het onherroepelijk worden van de concessie Veerdiensten Westelijke Waddenzee gaat ernstig negatieve gevolgen krijgen voor de bevolking en de gasten van ons eiland.

Vanaf 1 oktober 2013 gaat rederij Doeksen de winterdienstregeling inkrimpen. Deze dienstregeling is de navelstreng die ons verbindt met het vasteland en andersom. De Terschellinger bevolking wordt zeer beperkt in het reizen. Dit heeft negatieve effecten voor de hele gemeenschap, maar specifiek voor de schoolgaande jeugd, forenzen en ziekenhuisbezoek. Ook heeft dit kwalijke gevolgen voor de Terschellinger economie omdat inkrimping van de dienstverlening altijd uitval van eilandbezoek, dus toerisme, betekent.

Uit de informatief en vertrouwelijk verspreide gegevens blijkt dat er in de komende winter honderden afvaarten van de veerboot en sneldienst geschrapt zullen worden, terwijl de laatste mogelijkheid om naar het eiland te reizen zes van de zeven dagen al om 18.15 uur is.

Een retour voor een eilander zal meer dan 10% duurder worden. Dit zijn tariefverhogingen die in de rest van het openbaar vervoer tot grote landelijke protesten zouden leiden. Voor ons is dit ook volstrekt onacceptabel. Deze ingreep betekent ook een substantieel verlies aan arbeidsplaatsen. Deze nautische arbeidsplaatsen betekenen een goede aanvulling op de relatief eenzijdige werkgelegenheid op het eiland.

Op 6 juni jl. hebben burgemeester en Wethouders u een brandbrief gestuurd om met u in contact te komen. Daar is tot op heden een ontvangstbevestiging noch een antwoord op gekomen.

Wij Wachten nu al meer dan tien jaren op “Europa bestendige” regelgeving voor de veerdiensten.

De respectievelijke ministers en staatssecretarissen hebben ernstige steken laten vallen. Dit heeft een zeer onzekere toekomst voor de verbinding tussen de eilanden en de vaste wal tot gevolg.

Alle mooie woorden ten spijt, gebeurt er niets. Wij hebben het gevoel dat u zich verschuilt achter het tussenvonnis van het Cbb.

De minister heeft zich door ondertekening van het ODC verantwoordelijk gemaakt voor het dienstbetoon, de tarieven en daarmee dus voor de bereikbaarheid. Als gemeente moeten we uit kunnen gaan van de betrouwbaarheid van de rijksoverheid.

Wij verwachten, met het schrijven van deze noodkreet, dat u op de kortst mogelijke termijn met een oplossing komt en uw afspraken nakomt, zodat de bereikbaarheid van het eiland ook in de winter voldoende gewaarborgd blijft.

Hoogachtend,
De gemeenteraad van de gemeente Terschelling