Prof. Dr. Victor Westhoff, geboren in 1916, was een van de meest invloedrijke natuuronderzoekers en -beschermers in Nederland. Hij was er van overtuigd dat variatie en rijkdom in de natuur gedeeltelijk afhankelijk is van menselijk beheer. Veel van zijn onderzoek voerde hij uit op Terschelling. De Boschplaat werd bezocht, maar ook verschillende natte en droge duinen.
Een van deze natte duinen was de Badhuiskuil, bij West aan Zee. Hier werden zijn ideeën over menselijk beheer toegepast. In de beginjaren van zijn onderzoek kwamen er in de Badhuiskuil vele zeldzame plantensoorten voor. Eind jaren tachtig waren al deze soorten verdwenen en alles bijna volledig dichtgegroeid. In 1989 besloot Staatsbosbeheer de Badhuiskuil tot aan de schone zandlaag uit te graven.
Tien jaar later bezocht Westhoff de Badhuiskuil opnieuw en vond hier dezelfde zeldzame planten weer terug. Victor Westhoff overleed in 2001.
Op 18 maart 2005 is er bij de Badhuiskuil een standbeeldje, gemaakt door Willem van de Velde, van Westhoff geplaatst. Het beeldje is ook in zes andere natuurgebieden in Nederland te bezichtigen.