Berenloop

De Berenloop is een jaarlijks op de eerste zondag van november terugkerende marathon op Terschelling. Er wordt zowel een hele (42,2 km) als een halve (21,1) marathon gehouden. Door de organisatie wordt de loop getypeerd als “een van de mooiste en zwaarste marathons van Nederland”.Logo Berenloop

De marathon werd in eerste instantie gehouden als afsluiting van het ‘400 jaar Willem Barentsz’-themajaar, op 26 oktober 1997. Barentsz en zijn bemanning wisten onder andere door de jacht op beren in leven te blijven, waar ook de inspiratie voor de naam “Berenloop” vandaan gekomen is.

SV Friesland en Stichting Promotie Brandaris organiseren de tocht in 1997 met een limiet van 800 deelnemers. Tot hun grote verbazing wordt deze binnen no-time gehaald. Iedere ingeschreven deelnemer kreeg in dat jaar van Rederij Doeksen twee gratis bootkaarten.

In de daaropvolgende jaren werd de limiet naar boven toe bijgesteld naar uiteindelijk de huidige 4500 deelnemers. De organisatie wil het evenement niet veel verder laten groeien.

Het parcours van de Berenloop voert de lopers over het hele eiland, waarbij ze ook ieder aspect van het eiland meepakken. Zowel de asfaltverhardingen, de beroemde schelpenpaden, de bossen, de duinen, de heide, de polder en zelfs het strand.

Aan de Berenloop doen zowel wedstrijdlopers als recreatieve lopers mee. Daarnaast is er sinds enkele jaren een jeugdloop van één, twee of drie rondes van zo’n 600 meter lang toegevoegd aan het programma.

-- Advertentie --