Formerum

Formerum

Even voorbij Midsland ligt Formerum. Het dorp is vrijwel volledig opgebouwd uit boerderijen, waarvan enkelen tot de oudste van het eiland behoren. Forumerum staat ook vooral bekend als geboorteplaats van de beroemde Nederlandse zeevaarder, ontdekkingsreiziger en cartograaf Willem Barentsz.

Evenals in de rest van de dorpen in de Terschellinger polder, was ook voor Formerum de veehouderij vroeger de grootste inkomstenbron. Tegenwoordig is dit ook hier het toerisme. In het dorp is de grootste supermarkt van het eiland gevestigd, de Jumbo van de familie Mier. Ook is de cranberry-fabriek van de familie Van Urk is er gevestigd. Hier worden de beroemde cranberry’s van het eiland verwerkt tot vele door heel het land verkochte cranberryproducten.

Het belangrijkste herkenningspunt van Formerum is de molen. Deze oude korenmolen is de enige molen op Terschelling en werd in 1836 gebouwd op de Dellewal, bij West-Terschelling. In 1876 werd de molen verkocht en verplaats naar Formerum. Na de Tweede Wereldoorlog verloor de molen zijn functie als korenmolen en raakte in verval. In 1964 werd hij gekocht door een Terschellinger particulier die hem in 1968 grondig renoveerde en er een koffiebar in begon. Sindsdien staat de molen bekend op Terschelling als ‘de Koffiemolen’.

Koffiemolen Formerum

-- Advertentie --