Fjoertoer

Sinds 2008 is Terschelling een bijzonder evenement rijker: de Fjoertoer. De wandeltocht wordt jaarlijks gehouden, meestal in het weekend voor of na Pasen.

Fjoertoer Terschelling

De Fjoertoer is een unieke wandel- en nordic-walkingtocht over Terschelling. Er is een 41 kilometer variant, een 22 kilometer variant en in 2010 is daar de 16 kilometer variant aan toegevoegd.

Wat de Fjoertoer uniek maakt is het tijdstip en de opzet van de tocht. De tocht, met uitzondering van de eerste helft van de 41 kilometer, vindt namelijk in de avond plaats. De wandelaars wandelen over het strand, door de duinen en bossen en komen onderweg ware kunstwerken van vuur en licht tegen. Dit maakt het lopen van de Fjoertoer tot een bijzondere beleving.

De naam Fjoertoer is een treffende samenvoeging van de belangrijkste elementen van de tocht. Fjoer is het Friese woord voor vuur, een element dat volop terugkomt tijdens de tocht. Toer is eveneens een Fries woord, tocht. Vuurtocht dus. Daarnaast is een vuurtoren in het Fries een ‘Fjoertoer’, verwijzend naar de Brandaris waar de finish van alle afstanden is.

Na het grote succes op het eiland zelf, is het evenement ook ‘geëxporteerd‘ naar de vaste wal. In 2013 werd de eerste Fjoertoer gelopen in Egmond aan Zee. De eerste editie in Renesse volgt in 2014.

-- Advertentie --