Weer en getij

Het weer en het getij spelen op een eiland als Terschelling, omringd door zee, een misschien nog wel grotere rol in het dagelijks leven dan in de rest van het land. Deze pagina geeft informatie over de huidige weersituatie, de huidige waterstand en de voorspellingen voor zowel het weer als het getij op en rond Terschelling.

Actueel weerbeeld

Op dit moment is de temperatuur op Terschelling 0,5°C, met een luchtvochtigheid van 96%. De wind komt met een kracht van 5 Beaufort (8,8 m/s) uit ZO-richting (138°). De laatst gemeten windstoot was er één met een snelheid van 11,6 m/s.

In het afgelopen uur is er in totaal 0,4 mm regen gevallen op het eiland. Het zicht is momenteel 2,18 kilometer, de luchtdruk 1013.1 hPa.

Het KNMI, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, heeft verspreid door Nederland weerstations staan die de actuele situatie meten. Zo ook op Terschelling, in de polder nabij Hoorn. De gegevens uit het bovenstaande weerbeeld zijn, via Buienradar.nl, ook afkomstig van dat station. Van alle gegevens maakt het KNMI de onderstaande overzichtskaarten, waar je de weersituatie op het eiland kunt vergelijken met de rest van het land.

Weersverwachting

Van plan om binnenkort naar Terschelling te komen? Of zit je al op het eiland en wil je weten wat voor weer eraan komt? De verwachting voor de komende dagen vind je in de onderstaande tabel.

ma 04 decdi 05 decwo 06 decdo 07 dec
Min. / Max.
1 °C / 5 °C
Min. / Max.
3 °C / 6 °C
Min. / Max.
6 °C / 7 °C
Min. / Max.
6 °C / 7 °C
Windsnelheid
6 Bft
Windsnelheid
5 Bft
Windsnelheid
5 Bft
Windsnelheid
6 Bft
Windrichting
ZZO
Windrichting
OZO
Windrichting
OZO
Windrichting
ZZO
Wolkendek
100 %
Wolkendek
100 %
Wolkendek
100 %
Wolkendek
98 %
Regen
4 mm
Regen
7 mm
Regen
3 mm
Regen
0 mm

Golven en getij

Als gevolg van de zwaartekracht van met name de maan en deels de zon, hebben de zeeën op aarde te maken met de getijden. Eb (laag) en vloed (hoog) wisselen elkaar zo ongeveer om de zes uur af. Eens in de 14 dagen treedt daarnaast springtij of doodtij op: het verschil tussen hoog- of laagwater is op dat moment het grootst of het kleinst.

Op een eiland als Terschelling, omringd door zee, speelt het getij natuurlijk een grote rol. Moet je op het strand ver lopen naar de branding? Kun je op het Groene Strand droogvallen? Kun je krabben vangen in de haven van West? Zomaar een aantal situaties die sterk afhankelijk zijn van het getij.

In onderstaande overzichten vind je actuele informatie over de zee rondom Terschelling. Bovenaan vind je de huidige en verwachte waterstanden van West-Terschelling, daaronder de actuele golfhoogte op respectievelijk de Waddenzee en de Noordzee.

-- Advertentie --