Midsland

Midsland

Midsland is, gekeken naar grootte en aantal inwoners, het tweede dorp van Terschelling. Aan de naam van het dorp valt de ligging al te raden, namelijk ongeveer halverwege het eiland in de polder.

Het eilandbestuur heeft lange tijd, tot aan de Franse bezetting, in Midsland gezeten. Na deze tijd is het bestuur verplaatst naar West-Terschelling waar het gemeentehuis nog altijd gevestigd is.

Midsland was van oorsprong vooral een agrarisch dorp, met name door de centrale ligging in de polder. Veehouderij was de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners. Tegenwoordig zijn er vrijwel geen boeren meer over en is de belangrijkste bron van inkomsten het toerisme geworden, zoals dat ook elders op Terschelling het geval is. In het dorp bevinden zich dan ook een groot aantal cafés en restaurants, een aantal pensions en een discotheek.

Naast een basisschool bevindt zich in Midsland de enige middelbare school op Terschelling, ’t Schylger Jouw. Op ’t Schylger Jouw kan men een VMBO-opleiding volgen, maar ook de onderbouw HAVO en het VWO. Voor de bovenbouw moeten de leerlingen wel nog steeds verhuizen of reizen naar de vaste wal.

In het centrum van het dorp staat de Nederlands Hervormde Kerk. Deze kerk is in 1881 gebouwd, nadat in 1880 een vervallen Middeleeuwse Kerk op dezelfde plek gesloopt werd. De kerk neemt een prominente plek in het dorp in.

Kerk Midsland

-- Advertentie --