Sunderum

Ieder jaar op de avond van 6 december wordt op Terschelling Sunderum gevierd, een oud volksfeest dat teruggaat tot in de Middeleeuwen. Mannen van het eiland verdrijven op die avond, volgens de traditie, boze geesten.

Overdag is er niets te zien of te merken op het eiland, want Sunderum speelt zich pas ’s avonds in het donker af. Alle mannen uit de verschillende dorpen gaan onherkenbaar verkleed in zelfgemaakte pakken de straat op. Van oorsprong zijn deze pakken gemaakt van natuurlijke materialen als hei, zee-algen, schelpen of helm met een masker van jute. Kettingen en koehoorns worden toegevoegd als attributen om flink lawaai te maken. Tegenwoordig worden er echter ook wel moderne pakken gemaakt met moderne middelen om recente gebeurtenissen op het eiland uit te beelden.

In de avond gaan de Sunderums de straat op en dringen huizen binnen om daar met veel lawaai en een verdraaide stem de kwade geesten te verdrijven. De aanwezigen moeten zien te raden wie de Sunderum is, maar mogen dat niet hardop zeggen. Vrouwen mogen volgens de traditie tijdens Sunderum niet naar buiten. Vertonen zij zich wel op straat, mogen ze door de Sunderums achtervolgd worden of aan het hek vastgeketend. Ook kinderen mogen niet meedoen. Tegenwoordig verkleden ook steeds meer vrouwen zich op de avond.

Aan het einde komen Sunderums bijeen voor een dansfeest waar ook de vrouwen aanwezig zijn. De vrouwen mogen de Sunderums daar ontmaskeren.

Ook op Ameland wordt op dezelfde avond een soortgelijk feest gevierd, maar daar heet het Sunderklazen.

-- Advertentie --