Oerol

Een jaarlijks op Terschelling terugkerend evenement is het Oerol festival. Dit tien dagen durend cultureel festival wordt elk jaar in juni gehouden, en trekt inmiddels zo’n 55.000 bezoekers.Logo Oerol

Oerol is een idee van Joop Mulder, dat destijds in zijn kroeg, de Stoep, bedacht is. Samen met een aantal vrienden begon Joop te bouwen aan een theaterfestival. Dit leidde uiteindelijk in 1982 tot de allereerste editie van het Oerol Festival. Het bleek een groot succes, een fenomeen was geboren.

Oerol is uitgegroeid tot een groot cultureel festival met zo’n 55.000 bezoekers per jaar. Het bestaat vooral uit locatietheater, het eiland zelf wordt als podium gebruikt, straattheater en muziekoptredens op het ‘boeienterrein’ op West en het festvalterrein in Midsland, de Westerkeyn. Elk jaar heeft Oerol een ander thema, veel voorstellingen worden op dit thema gebaseerd.

De naam van het festival is afkomstig van een oude Terschellinger gewoonte. Wanneer het voorjaar aanbrak mocht het vee van de eilanders over het hele eiland grazen, overal dus. In het Terschellinger dialect betekend Oerol overal.

-- Advertentie --