Oosterend

Oosterend

Het laatste dorp van Terschelling is Oosterend. De bewoonde wereld van het eiland eindigt bij dit dorp. Even buiten Oosterend ligt de dwarsdijk die de polder scheidt van het grootste natuurgebied van Terschelling: de Boschplaat.

Oosterend heeft geen supermarkt of andere winkels, wel is er een melkfabriek met Friese melkschapen, twee restaurants, een vakantiepark met recreatiewoningen en twee kampeerboerderijen. Naast deze op het toerisme gerichte bedrijven zijn er ook nog een aantal veehouders actief in het dorp.

Net voorbij de dwarsdijk, even buiten het dorp, staat de Wierschuur. De schuur werd vroeger, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt door boeren om het op het Wad gemaaide zeegras te drogen. Wanneer het volledig gedroogd was werd het tot pakken geperst en verkocht als matras- of kussenvulling. Tegenwoordig wordt de Wierschuur gebruikt als kampeerboerderij. Omdat de schuur buitendijks staat, staat deze in de wintermaanden geregeld in het water.

Op het strand ter hoogte van Oosterend, paal 18, staat één van de meest karakteristieke strandpaviljoens van Terschelling, het Heartbreak Hotel. Dit strandpaviljoen staat volledig in het teken van Elvis Presley.

Wierschuur Oosterend

-- Advertentie --