Vlag en wapen Terschelling

Zoals gebruikelijk in iedere Nederlandse gemeente, beschikt ook de gemeente Terschelling over een eigen wapen en een eigen vlag. Echter zal de gemeentelijke vlag lang niet overal in het land zo bekend zijn als op Terschelling: je ziet de vrolijke vijfkleur werkelijk overal om je heen.

Wapen

Het gemeentelijke wapen van Terschelling prijkt prominent in het logo van de Gemeente Terschelling. Het wapen stamt in eerste instantie uit 1816, maar werd in 1963 vervangen door een herziene versie. Wapen Terschelling

Het gemeentewapen is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het wapen van de familie Van der Schelling uit de omgeving Amsterdam en al sinds de 15de eeuw bekend. Op 26 juni 1816 werd het wapen door de Hoge Raad van Adel toegekend aan Terschelling met de volgende omschrijving:

“Van lazuur, beladen met een boom, aan welks regterzijde een zeemonster en aan welks linkerzijde een hond is opstaande, alles van goud.”

Hierbij moet bedacht worden dat ‘lazuur’ in die tijd een benaming was voor blauw en links en rechts omgedraaid werden omdat het wapen van de achterkant bekeken werd.

Op 27 september 1963 kende de Hoge Raad van Adel op verzoek van de Gemeente Terschelling een nieuw wapen toe, omdat het exemplaar uit 1816 onjuist was. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat het originele wapen gebaseerd werd op een verkeerde interpretatie van een verminkt zegel. Het wapen kreeg dezelfde vijf kleuren als de vlag terug en een anders vormgegeven beest, met als officiële omschrijving:

“In zilver een gebladerde boom van sinopel, bevrucht van goud, geplant op een grond, eveneens van sinopel en vergezeld rechts van een klimmende leeuw van keel, links van een klimmende draak van azuur, welke beide de stam van de boom met beide klauwen omklemmen. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”

Vlag

De Terschellinger vlag is een vrolijke vijfkleur en alom aanwezig op het eiland. De vlag werd op 27 oktober 1961 bij raadsbesluit ingesteld als officiële gemeentevlag. De kleuren rood, blauw, geel, groen en wit zijn van oorsprong afkomstig uit het wapen van de gemeente, zoals die sinds 1963 ook weer vormgegeven is.

De kleurstelling van de vlag is echter het meest bekend van het verklarende rijmpje dat erop gemaakt is:

Reade wolken;

Blaue lucht;

Gele helmen;

Griën ges;

Wyt sân;

Dat is ’t wapen fan Schylgerlân

Rode Wolken;

Blauwe lucht;

Gele halmen;

Groen gras;

Wit zand;

Dat is het wapen van Schellingerland

Vlag Terschelling

-- Advertentie --