Hessel

Veel mensen die aan Terschelling denken, zullen ook vrij snel aan Hessel denken, de ‘op Terschelling wereldberoemde’ zingende kroegbaas van Café de Groene Weide.

Hessel werd op 20 april 1955 geboren in West-Terschelling. Hij woonde met zijn vader, moeder en twee broers in een klein huisje bij de Gasfabriek, waar zijn vader stoker was. Op 11-jarige leeftijd verhuisde hij naar de Douwe Totlaan waar hij nog vier jaar heeft gewoond.

Op 16-jarige leeftijd wilde Hessel emigreren naar Canada om daar zijn brood te gaan verdienen als houthakker. Zijn vader was het hier niet mee eens met het verhaal dat er in Hoorn een café te huur stond, ‘De Groene Weide’. Hessel kon er zich niet veel bij voorstellen, maar raakte toch geïnteresseerd. Een afspraak met de eigenaresse, Lieke Groendijk, was snel gemaakt.

Op 24 maart 1972 opende de Groene Weide, na een aantal grote verbouwingen, met Hessel als nieuwe eigenaar de deuren. Het café werd niet erg druk bezocht, en Hessel doodde de tijd met spelen op een geleende gitaar. Dit groeide langzaam verder, en de muziek was niet meer weg te denken.

Hessel’s carrière als zanger begon langzaam te groeien. In 1977 bracht Hessel zijn eerste LP uit, “Flamborough Head”.

Ook op de vaste wal heeft Hessel enkele grote concerten gedaan, in Ahoy Rotterdam, de Heineken Music Hall en samen met dochter Tess in de Ziggo Dome. ‘Terug naar Terschelling’ is waarschijnlijk zijn bekendste nummer, en heeft de achtiende plaats in de Nederlandse top 40 gehaald.

In de laatste jaren trad dochter Tess samen met Hessel op in Café de Groene Weide, in de zomermaanden vaak iedere avond.

Het duo maakte in 2022 bekend in november van dat jaar definitief te stoppen met optreden.

-- Advertentie --