De HT Sloepenrace, kortweg HT-race genoemd, is één van de grootste sloepenraces van Nederland en wordt in de roeiwereld dan ook wel de ‘Koninginnetocht’ genoemd. Tijdens de HT-race roeien 130 teams, zowel mannen als vrouwen, door weer en wind over de Waddenzee van Harlingen naar Terschelling. De tocht wordt jaarlijks met Hemelvaart gehouden.
Iedere sloep heeft een eigen volgschip tijdens de HT-race, met als gevolg dat de Waddenzee tijdens het evenement behoorlijk druk is met sloepen, zeilschepen, motorboten, rondvaartboten, reddingboten, schepen van Rijkswaterstaat en de Politie. Veerboten worden door schepen van de Politie begeleid door het deelnemersveld.
De eerste editie van de Harlingen-Terschelling Sloepenrace werd georganiseerd op 21 juni 1975. Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling maakten twee roeisloepen, de Houtman met roeiers van Oka 18 en de Rijp met roeiers van de zeevaartschool, de oversteek over het Wad.
In 1976 werd na enigszins twijfelen besloten de tocht nog eens te ondernemen, waarmee de HT-traditie een feit was. Een jaar later, in 1977, deden er voor het eerst sloepen van buiten Terschelling mee aan het evenement. Op uitnodiging van het MIWB deden een team van de Vlissinger Zeevaartschool en de Harlinger Kustvaartschool mee aan de tocht.
In de daaropvolgende jaren groeide het deelnemersaantal aan de sloepenrace gestaag. In 1982 deed er voor het eerst, illegaal, een vrouwenteam mee. Hun aanmelding was in verband met veiligheidsoverwegingen door de organisatie afgewezen. In 1983 zwichtte de organisatie en werd er een aparte vrouwencategorie ingesteld.
Vanaf het jaar 2000 werd de HT-race niet meer georganiseerd door het Maritiem Instituut Willem Barentsz, maar door de Stichting Harlingen-Terschelling Sloepevenementen uit Rotterdam.
In 2013 dreigde de race, die inmiddels uitgegroeid is tot een landelijk evenement en zwaar afhankelijk is van een grote groep sponsors, in verband met geldproblemen afgelast te worden. De organisatie zat met een flink gat in de begroting, nadat hoofdsponsor Rederij Doeksen duidelijk had gemaakt het evenement niet meer te kunnen steunen.
Met een inzamelingsactie en het vinden van nieuwe sponsors kon de organisatie toch genoeg geld binnenhalen. Op het laatste moment gooide het weer echter roet in het eten, waardoor de race voor het eerst in de geschiedenis afgelast moest worden.