Blijf weg uit de bossen. Dat is de boodschap die Staatsbosbeheer vandaag, een dag na de zwaarste storm sinds 1990, aan de mensen meegeeft.
De storm heeft, behalve een hoop schade aan daken en de totale verwoesting van strandtent ZandZeeBar, ook veel bomen om doen vallen. In de dorpen zorgde dit voor veel overlast, maar in de meeste gevallen zijn deze nog dezelfde dag opgeruimd.
Voor de bossen geldt dit laatste echter niet. Staatsbosbeheer waarschuwt er vandaag voor dat deze nog erg gevaarlijk kunnen zijn. In de bossen bevinden zich nog veel takken en bomen die op dit moment nog niet afgebroken/omgevallen zijn, maar wel erg instabiel zijn. De natuurbeheerder is gestart met het inventariseren van de schade en risicogevallen maar verwacht daar nog enkele dagen werk van te hebben.
“Niet alle omgevallen bomen zullen we trouwens opruimen. Wanneer deze geen gevaar vormen voor wandelaars zal een deel blijven liggen. Het omwaaien van bomen in het bos hoort bij de natuur en draagt bij aan een gevarieerd bos. Op de plek waar eerst de boom stond komt nu mer licht waardoor jonge bomen een kans krijgen. De omgevallen bomen zelf zijn op den duur interessant voor vogels en insecten, maar ook voor wandelaars! We zagen bijvoorbeeld alleen het deel van de stam weg dat over het pad ligt waardoor je door de boom heen loopt. Op die manier kan je verrassende en spannende plekken in het bos krijgen”, schrijft Staatsbosbeheer op hun blog.
Het hardst geraakt lijkt Doodemanskisten. Doordat het bos hier de laatste tijd flink is uitgedund, waren de overgebleven bomen een gemakkelijke prooi voor de wind. Staatsbosbeheer schat dat er in dat gebied zo’n 100 bomen gevallen zijn. “Het grootste deel wordt hier opgeruimd. Omdat het vooral kaarsrechte en dikke stammen zijn gaan we proberen om het hout op het eiland te verkopen voor planken en palen. De rest wordt versnipperd of als kachelhout gebruikt”, schrijft de organisatie.